Skip to main content
images easyblog images 928 6751b1bf793de08539561ca9939446b3 XL 0480ad85

EQ VS IQ: Συναίσθηση και Ενσυναίσθηση: κλειδιά για την ισορροπία, ευτυχία και επιτυχία των παιδιών από την Τζίνα Θανοπούλου

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (E.Q.) ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ: ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ   

Γράφει η Τζίνα Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας

Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Ο Dr. Daniel Goleman – εμπνευστής του όρου «Συναισθηματική Νοημοσύνη», E.Q., EMOTIONAL INTELLIGENCE”, καθηγητής του Harvard University & Συγγραφέας του bestseller: «Συναισθηματική Νοημοσύνη EQ: Γιατί μετράει πιο πολύ από το IQ ?»,  αναφέρει ότι « Oι Ψυχολόγοι, Ερευνητές και Εκπαιδευτικοί σήμερα πια έχουν αποδείξει ότι το IQ συνεισφέρει μόνο κατά 20% στη μελλοντική Επιτυχία, Ισορροπία & Ευτυχία ατόμου. Το  σημαντικό υπόλοιπο 80% βασίζεται στην Ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ).

Τι είναι λοιπόν η περίφημη Συναισθηματική Νοημοσύνη ?

Με τον όρο Συναισθηματική Nοημοσύνη, E.Q., χαρακτηρίζουμε την Iκανότητα του ανθρώπου:

  1. να συναισθάνεται, να βιώνει την πολύτιμη «Εν-συναίσθηση»
  2. να ενεργεί με Ωριμότητα, Νηφαλιότητα και Ψυχραιμία
  3. να χρησιμοποεί Υπομονή και Επιμονή
  4. να Επιβιώνει παρόλες τις δυσκολίες και τις αλλαγές
  5. να ελέγχει τις Παρορμήσεις του
  6. να καθυστερεί την Ικανοποίηση των υλικών ή/και συναισθηματικών αναγκών του
  7. να ρυθμίζει τη Διάθεσή του
  8. να ελέγχει τις Ψυχολογικές Διακυμάνσεις του, ώστε να μην επηρεάζουν την κρίση του, καθώς και τη ψυχολογική του διάθεση
  9. να έχει την ικανότητα να Συμπάσχει
  10. να Συναισθάνεται με τους συνανθρώπους του
  11. να έχει Αισιόδοξη Σκέψη και Αποψη για τη ζωή και
  12. να ελπίζει Θετικά σε κάτι καλύτερο (DanielGoleman, 1995)

Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την Συναισθηματική Νοημοσύνη του παιδιού, εφήβου που αργότερα θα εξελιχθεί σε Συναισθηματικά Ωριμο Ενήλικα είναι:

  1. Αποδοχή και Σεβασμό από τους άλλους
  2. Ανάγκη για Υγιή Κοινωνικοποιήση
  3. Ικανότητα Δημιουργίας  Ουσιαστικών  Διαπροσωπικών Σχέσεων & να απολαμβάνει Συναισθηματικούς Δεσμούς
  4. Ανάγκη Διαμόρφωση Προσωπικής Ταυτότητας
  5. Ανάγκη να δείχνει  Ενδιαφέρον  για  Κοινωνικούς Προβληματισμούς  και να δέχεται τις  Υποχρεώσεις και τα Καθήκοντα του
  6. Δυνατότητα αλλιέργειας Εν-συναίσθησης, Κατανόησης  &  Μοιράσματος
  7. Ικανότητα καλλιέργειας Χιούμορ που είναι ένδειξη  I.Q & E.Q
  8. Διάθεση να κάνει ορισμένους κοινωνικούς Συμβιβασμούς και Θυσίες
  9. Ικανότητα να αντέχει σε έναν ορισμένο βαθμό την «Υπαρξιακή ΜΟΝΑΞΙΑ »
  10. Διάθεση να διαμορφώνει  Προσωπικές Αξίες Ζωής και να μη δέχεται παθητικά ότι του δίνεται από έξω!
  11. Ικανότητα Ευελιξίας & Προσαρμογής σε διάφορες δύσκολες κοινωνικές, οικογενειακές & προσωπικές καταστάσεις

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Εν-συναίσθηση είναι ίσως απο τα  πιό σημαντικά κλειδία που δείχνει ότι ένα για ένα άτομο έχει Συναισθηματική Ευφυία και Ωριμότητα.

Τι είναι η Εν-συναίσθηση ?

Εν-συναίσθηση είναι η ικανότητα να βλέπουμε & αξιολογούμε τι αισθάνεται ο συνάνθρωπος μας. Συναισθανόμαστε με αυτόν, όχι για αυτόν! ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μας «δένει», μας συνδέει με τον άλλο .

Οταν δείχνουμε Ενσυναίσθηση Πρός το Παιδί, κατανοούμε, συμπάσχουμε μαζί του και του μαθαίνουμε το ‘Σωστό’ και το ‘Λάθος’, δείχνοντας του Αγάπη και Αποδοχή με ΟΡΙΑ.

Γιατί είναι σημαντική η Εν-συναίσθηση για τους Γονείς ?

Πως να τονώσετε την Ενσυναίσθηση του παιδιού σας

Πως να τονώσετε την Ενσυναίσθηση του παιδιού σας
 
1. Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε με κατάλληλες Ερωτήσεις και Επεξηγήσεις! Π.χ. «Μήπως φοβάσαι το σκυλάκι ? Δεν θα σε πειράξει! Είμαι δίπλα σου».
2. Μιλήστε του για τα συναισθήματα των άλλων. Π.χ., «η αδερφή σου στεναχωρέθηκε που την έσπρωξες…. Ζήτησε της συγγνώμη και εξήγησε της ότι δεν ήθελες να την πονέσεις».
3. Φέρτε του παραδείγματα κοντινών του ανθρώπων. Π.χ., «ο παππούς είναι άρρωστος, να του αγοράσουμε μιά κάρτα για να αισθανθεί καλύτερα».  
4. Χρησιμοποιήστε το «ΕΓΩ-ΜΥΝΗΜΑ»
5.Χρησιμοποιήστε τη «Συγγνώμη», αλλά εξηγήστε του και τους λόγους που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για ουσιαστικούς λόγους, όχι μόνο τυπικούς, και να καταλάβει το γιατί.
6. Διαβάστε μαζί με το παιδί σας βιβλία για τα Συναισθήματα.
7. ΜΑΘΕΤΕ  ΤΟΥ  ΝΑ  ΚΑΝΕΙ  ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για να βιώσει την Συναισθηματική Νοημοσύνη & Ωρίμανση:«Πως νιώθεις για αυτό?» Χρήσιμη ερώτηση όταν το παιδί είναι αναστατωμένο και στεναχωρημένο.
 
    • «Ξέρεις πόσες φορές έχω φοβηθεί εγώ?» Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να νιώσει το παιδί ότι και ο γονιός είχε την ίδια εμπειρία και το ξεπέρασε.
    • «Πως θα ένιωθες εσύ εάν στο έκανε αυτό η αδελφή σου?» Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κάνουμε το παιδί να μπεί στη θέση του άλλου.
    • « Πως πιστεύεις ότι νοιώθει ο τάδε ΗΡΩΑΣ ?» Μέσα από τις ιστορίες ηρώων και παραδειγματισμού μπορούν οι γονείς να αυξήσουν την ενσυναίσθηση των παιδιών τους. Π.χ., να ρωτήσουν   «Γιατί νομίζεις ότι φέρθηκε έτσι και πήρε αυτές τις αποφάσεις?»  «Αν είχες Υπερδυνάμεις τι θα έκανες  ?»

8. Παίξτε με τα παιδιά σας Δημιουργικά & Ψυχολογικά Παιχνίδια όπως το : «Ποιό συναίσθημα είναι αυτό?»    «ΜΑΝΤΕΨΕ  ΤΙ  ΝΟΙΩΘΩ.. ?» Αυτος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθει να αναγνωρίζει τα Συναισθήματα του και των άλλων

9. Μοιραστείτε Ιστορίες δικές σας στην ηλικία του παιδιού σας μαζί του. Έτσι παρακινείτε τη φαντασία του και περιέργεια του. Αυτή είναι μια Μοναδική Εμπειρία Γνώσης και Μοιράσματος μεταξύ γονιού και παιδιού.

 

Tζίνα Γ. Θανοπούλου, ΕD.Μ, ΜΑ, Ηarvard University
Διευθύντρια Τμήματος Ψυχολογίας Life Clinic Group
H Τζίνα Θανοπούλου είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Έχει εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων σε «Ρίσκο» ( Risk & Prevention Psychology), στη Συμβουλευτική Οικογένειας & Ζευγαριών και στην Γυναικεία Ψυχολογία. 
Με  20 χρόνια εμπειρίας ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος στο International School of Athens/TASIS και στο  PIERCE του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, έχει μια πολύπλευρη και μοναδική εμπειρία που συνδυάζεται με βαθιά γνώση και αγάπη για τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως τα παιδιά. 

Είναι έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας  Συμβουλευτικής ΕΕΣ και μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Ευρωπαϊκής εταιρείας Συμβουλευτικής & της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας. 
 
 

Life Clinic Group ιδρύθηκε το 2015 από το πάθος της Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου να συνεισφέρει ουσιαστικά σε μια ισορροπημένη κι ευτυχισμένη κοινωνία. Η ίδια και όλοι οι επιστημονικοί συνεργάτες της Life Clinic Group ενδιαφέρονται βαθιά για την ποιότητα ζωής, την ευτυχία, την προσωπική ανάπτυξη και την επιτυχία και πιστεύουν ότι το νόημα της ζωής είναι η αγάπη, η πρόοδος και η συνεισφορά.
 
Όλες οι δραστηριότητές της Life Clinic Group σχεδιάζονται με στόχο οι συμμετέχοντες να δούνε τη ζωή διαφορετικά, να ανακτήσουν την αισιοδοξία τους, να εμπνευστούν, να παρακινηθούν, να πάρουν δύναμη, να πιστέψουν, να ονειρευτούν, να ανακαλύψουν επιλογές που πίστευαν ότι δεν είχαν και πάνω από όλα να δράσουν και να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν μια ζωή που να τους τιμά και να τους αντιπροσωπεύει σε πνευματικό και υλικό επίπεδο
 
Αν ενδιαφέρεστε για ατομική συνεδρία από κοντά, μέσω τηλεφώνου ή skype, 

ή 
για εταιρικά προγράμματα, ομιλίες, executive coaching ή trainings, 
μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 677 22 22.
 

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188  

ATHENS MEDICAL PARTNERS, Κηφισίας 332  

ginagcounseling.com

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED