Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F01%2Fimages easyblog images 928 e91f5df61683ad642f80f8746e777635 XL

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι η ενδομητρίωση;


Η
ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση  που μπορεί να επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες νιώθουν πόνο κατά την περίοδο ή/και την επαφή, σε άλλες δημιουργούνται κύστες στις ωοθήκες, ενώ κάποιες δεν νιώθουν κανένα σύμπτωμα και αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα.

Η ενδομητρίωση κατηγοριοποιείται σε στάδια ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, την έκταση των εστιών, την ύπαρξη κύστεων κλπ. Ο γυναικολόγος συνεκτιμά το ιστορικό της γυναίκας, τα συμπτώματα, τις εξετάσεις και την κλινική της εικόνα (υπερηχογράφημα) προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Ο μόνος τρόπος όμως για να επιβεβαιωθεί 100% είναι με λαπαροσκόπηση, δηλαδή μια επεμβατική εξέταση κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει τα όργανα και προχωρά στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις (π.χ. αφαίρεση κύστης ενδομητρίωσης στην ωοθήκη). 

Χρειάζεται να γίνει χειρουργείο;

Μια γυναίκα που χειρουργείται για ενδομητρίωση (χειρουργικός καθαρισμός) μπορεί να επανεμφανίσει τα ίδια συμπτώματα μετά από λίγο καιρό, γι’ αυτό απαιτείται βραχυχρόνια και μακροχρόνια εξατομικευμένη διαχείριση ανάλογα με το ζητούμενο κάθε γυναίκας. Για παράδειγμα, σε μια νεαρή κοπέλα που δεν προσπαθεί για μωράκι μπορεί το κύριο πρόβλημα να είναι οι έντονοι πόνοι. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντισυλληπτικά μπορεί να δώσουν τη λύση. Σε μια μεγαλύτερη γυναίκα όμως που προσπαθεί για μωράκι, η σωστή προσέγγιση μπορεί να είναι η θεραπεία με εξωσωματική. Ο παράγοντας ‘ηλικία’ είναι πολύ σημαντικός. Με λίγα λόγια, η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και αντίστοιχα ο γιατρός θα πρέπει να προσαρμόζει τη θεραπευτική στρατηγική στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα;

 

Ορισμένες από τις ασθενείς που χειρουργήθηκαν για ενδομητρίωση δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις που έχουν δημιουργηθεί από την επέμβαση ή στη μείωση των αποθεμάτων των ωοθηκών. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα έχει μια μεγάλη κύστη ενδομητρίωσης, τότε μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση μεγάλου τμήματος της ωοθήκης κατά το χειρουργείο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια και πιθανώς να προκαλούνται προβλήματα υπογονιμότητας. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία της κάθε ασθενούς, αλλά πολύ συχνά οι ασθενείς αυτές πρέπει να προχωρήσουν σε εξωσωματική προκειμένου να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF  και κλείστε σήμερα ραντεβού για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και τη διερεύνηση της υπογονιμότητας από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων, μαιών και εμβρυολόγων.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED