Ελισάβετ: Γιατί δεν επισκέφτηκε ποτέ ως βασίλισσα την Ελλάδα;
Την μία και μοναδική φορά που η Ελισάβετ πάτησε το πόδι της στη χώρα μας, δεν ήταν ακόμη βασίλισσα, αλλά πριγκίπισσα. Η κάμερα του BBC ήταν εκεί, καταγράφοντας στιγμιότυπα από την ιστορική αυτή επίσκεψη
Είναι η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει γυρίσει τον κόσμο όσο ελάχιστοι άλλοι ηγέτες, αφού έχει επισκεφθεί 196 χώρες. Κι όμως, στα 92 χρόνια της ζωής της και στα 66 χρόνια της βασιλείας της, η Ελισάβετ δεν πραγματοποίησε ποτέ επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πλην μίας και μοναδικής φοράς, λίγα χρόνια πριν στεφθεί βασίλισσα και παντρευτεί τον ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππο.
Ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου, η πριγκίπισσα Ελισάβετ εκπροσωπούσε τη χώρα της και τη βασιλική οικογένεια σε διάφορες διπλωματικές αποστολές, όπως ακριβώς κάνουν σήμερα ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος, αλλά και ο εγγονός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1950, η Ελισάβετ, μαζί με τον μελλοντικό σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, επισκέφθηκαν την Ελλάδα επιστρέφοντας από ταξίδι στην Μάλτα, προσκεκλημένοι του τότε βασιλιά Παύλου και της συζύγου του Φρειδερίκης. Το βασιλικό ζεύγος υποδέχθηκε τους υψηλούς προσκεκλημένους στον Πειραιά, αφού το πλοίο που τους μετέφερε κατέπλευσε ανοιχτά του λιμανιού της πρωτεύουσας.
Το πρόγραμμα της Ελισάβετ στην Αθήνα
Το πρόγραμμα των μελλονύμφων περιλάμβανε επισκέψεις στην Βουλή των Ελλήνων, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και επίσκεψη στην Ακρόπολη.
Το πριγκιπικό ζεύγος διέμενε στα ανάκτορα Τατοΐου και στις 9 Δεκεμβρίου επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια συνοδευόμενοι από την Λαίδη Πάλμερ, τον ανθυποπλοίαρχο Πάρκερ και τον επίσημο ξεναγό, πλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού κ. Ζέππο.
Ο συγκεκριμένος ναός, ο οποίος έχει οικοδομηθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ, αφιερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας, στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου πριγκίπισσα Ελισάβετ και στον τότε μελλοντικό της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος επ’ ευκαιρίας των αρραβώνων τους.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφθηκαν τον ναό για περίπου 15 με 20 λεπτά και εν συνεχεία έλαβε χώρα μια μικρή εθιμοτυπική τελετή, στον προαύλιο ανθόκηπο της εκκλησίας, όπου το πριγκιπικό ζεύγος συν τοις άλλοις είδε τα δυο κυπαρίσσια που είχαν φυτευτεί προ τριετίας προς τιμήν τους καθώς και την βρύση του προσκυνητή, ενώ ο δήμαρχος Νίκαιας τους δώρισε στο ζεύγος δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου για τη θεμελίωση του ναού.
Η Αθήνα στην “μαύρη λίστα”
Έκτοτε, η Ελισάβετ έκανε αμέτρητα ταξίδια από όταν ανέβηκε στο θρόνο, αλλά η Ελλάδα δεν περιλαμβανόταν ποτέ στους προορισμούς της. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι την Ελλάδα έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές ιδιωτικά, τόσο ο σύζυγός της Φίλιππος, όσο και ο Κάρολος με τη δεύτερη σύζυγό του Καμίλα, ενώ τη χώρα μας είχε επισκεφθεί λίγο πριν πεθάνει και η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Η αποφυγή επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια. Τι μπορεί να κράτησε την Ελισάβετ “μακριά” από την Ελλάδα τα τελευταία 66 χρόνια; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι φταίει το “αγκάθι” του Κυπριακού που έπρεπέ να αντιμετωπίσει στα πρώτα χρόνια της βασιλείας της. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η κακή προϊστορία της οικογένειας του Φιλίππου με την Ελληνική Δημοκρατία δεν θα επέτρεπε μια επίσημη επίσκεψη (ωστόσο υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές ιδιωτικές). Τέλος, κάποιοι άλλοι λένε ότι το άδοξο και ατιμωτικό τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα έχει παίξει επίσης αρνητικό ρόλο, ιδιαίτερα λόγω της στενής οικογενειακής σχέσης με τον τέως βασιλιά, Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Πλέον, με την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, το κεφάλαιο αυτό μοιάζει να κλείνει έστω και με αυτό τον τρόπο.
via news247.gr