Εξωσωματική: στάδια, ποσοστά επιτυχίας και κόστος
Εξωσωματική’: μια λέξη που ακόμα και σήμερα αγχώνει πολλά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για ένα μωράκι. Στις μέρες μας, η εξωσωματική γονιμοποίηση παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη γιατί πλέον έχει θεαματικά αποτελέσματα, υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ασφαλής και μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα υπογονιμότητας που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν.
Μα τι είναι πραγματικά η εξωσωματική;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ίσως η πιο διαδεδομένη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα πλέον υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία και η εξωσωματική είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί όταν εκτελείται από έμπειρους εξειδικευμένους γυναικολόγους αναπαραγωγής.
Ένας κύκλος εξωσωματικής ολοκληρώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες και αποτελείται από 3 στάδια:
- Διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση ωορρηξίας, συνήθως με ενέσιμα φάρμακα. Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα μόνο 1 ωάριο. Στην εξωσωματική χρειάζονται περισσότερα ωάρια, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας (εγκυμοσύνης). Το βήμα αυτό διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες και απαιτεί στενή παρακολούθηση από το γιατρό, με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος (ορμονολογικές) κάθε 3-4 μέρες.
- Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση. Την κατάλληλη ημέρα – με βάση τον υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο – τα ωάρια συλλέγονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Η ωοληψία γίνεται με ελαφριά αναισθησία (‘μέθη’) για να μη νιώσει πόνο ή δυσφορία η ασθενής.
- Εμβρυομεταφορά. Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και αξιολογούνται από τους εμβρυολόγους. Την κατάλληλη ημέρα (συνήθως 3 ή 5 ημέρες μετά την ωοληψία) ο σωστός αριθμός εμβρύων μεταφέρεται πίσω στη μήτρα της γυναίκας με την ελπίδα να εμφυτευτεί και να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη.
Ποσοστά επιτυχίας
Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής εξαρτάται άμεσα από την ηλικία της γυναίκας και το ιατρικό ιστορικό του ζευγαριού π.χ. προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, επεμβάσεις, αίτια υπογονιμότητας.
Στο Γέννημα IVF, το ποσοστό θετικού τεστ εγκυμοσύνης για γυναίκες κάτω των 35 ετών είναι 68% (ασθενείς με φυσιολογική λειτουργία ωοθηκών, συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία 2007-2013). Όπως είναι αναμενόμενο, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, επίσης αν οι ωοθήκες έχουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων και δεν ανταποκρίνονται με τον αναμενόμενο τρόπο στα φάρμακα της εξωσωματικής.
Στο πρώτο ραντεβού σας με το γιατρό, ζητήστε να ενημερωθείτε για τα προσδοκώμενα ποσοστά επιτυχίας της δικής σας προσπάθειας.
Κόστος της εξωσωματικής
Η κάθε προσπάθεια με εξωσωματική είναι διαφορετική γιατί κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό! Κάθε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF είναι εξατομικευμένη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες κάθε ζευγαριού, π.χ. για κάποια ζευγάρια ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες ειδικές μέθοδοι, όπως καλλιέργεια βλαστοκύστης ή κατάψυξη εμβρύων. Για αυτό το λόγο το κόστος μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Ζητήστε να ενημερωθείτε αναλυτικά – χωρίς κρυφές χρεώσεις ή εκπλήξεις – από το λογιστήριο ασθενών συγκεκριμένα για τη δική σας θεραπεία.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για να πάρετε πληροφορίες για τη δική σας προσπάθεια εξωσωματικής, τα προσδοκώμενα ποσοστά επιτυχίας και το αντίστοιχο κόστος από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής και μαιών.