Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fimages easyblog images 928 3957749059ba282bcc0f2396e42e4755 XL

Εξετάσεις, Διάβασμα, Διατροφή. Μικρά Μυστικά Που Θα Βοηθήσουν Και Θα Δώσουν Ευεξία Και Διαύγεια Σκέψης Στα Παιδιά Σας!

”Το να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς σημαίνει να μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς” (Βενιαμιν Φραγλίνος 1786-1798)

Πολλά αναφέρονται κατά καιρούς για τη διατροφή σε σχέση με το διάβασμα και την περίοδο των εξετάσεων. Αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι ότι δεν είναι αρκετό να κάνουμε μια προσεγμένη διατροφή μόνο τις 10-20 μέρες που κρατάνε οι εξετάσεις, ούτε εξαιτίας των εξετάσεων να καταναλώνουμε τροφές που ”υποτίθεται” θα μας ενισχύσουν την ενέργεια π.χ. σοκολάτα- γλυκά κ.α. Αυτή είναι η παγίδα που πολλές φορές μπαίνουν οι γονείς και στη συνέχεια οι μαθητές, με αποτέλεσμα και την ενέργεια να επιβαρύνουμε αντί να τη βοηθάμε και να τελειώνουν οι εξετάσεις και να έχουμε πολλά κιλά επιπλέον. 
Φυσικά και υπάρχει πιθανότητα τα κιλά να ανέβουν λίγο, αυτό όμως οφείλετε στην καθιστική ζωή- στο στρες και τις κατακρατήσεις που δημιουργείται από αυτό, γεγονός που επανέρχεται στην 1η εβδομάδα ενός σωστού προγράμματος διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν και θα σας δώσουν ευεξία και διαύγεια σκέψης/συγκέντρωσης είναι :

•Κάνετε 3-5 γεύματα. Βοηθούν να διατηρείτε σταθερό το επίπεδο σακχάρου αίματος οπότε και σε περισσότερη ενέργεια.
•Προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή παστέλι ή μπάρα δημητριακών , σαν γλύκισμα αντί για σοκολάτα- πάστες κ.α. . 
•Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα π.χ. ψάρια –καρύδια- λιναρόσπορο κ.α. 
•Προτιμήστε πολλά φρέσκα λαχανικά σε μορφή σαλάτας και ενισχύστε τη γεύση με φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα) π.χ. ρόκα- μαρούλι- μήλο- καρύδια , παντζάρι- γιαούρτι-καρύδια- σταφίδες κ.α. 
•Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , βοηθάει τη μνήμη – την υγεία των κυττάρων και την καλύτερη οξυγόνωση των αγγείων και του οργανισμού γενικότερα. Προτιμήστε (ανάλογα την εποχή τους) πορτοκάλι και φρέσκο φυσικό χυμό πορτοκάλι, φράουλες, κεράσια, ακτινίδια, αγκινάρες, κεράσια κ.α. Φτιάξτε ένα ανάμεικτο φυσικό χυμό με 2-3 από τα παραπάνω φρούτα για το δεκατιανό ή απογευματινό σας ενδιάμεσο ρόφημα. 
•Η χολίνη είναι μια ουσία που βοηθάει τη διαύγεια του νου. Τη βρίσκεται κυρίως στα αυγά και το συκώτι. Καταναλώνετε 1 φορά/ εβδομάδα στο κυρίως γεύμα σας συκώτι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα (όχι τηγανητό). Το αβγό μπορεί να αποτελεί και πρωινή επιλογή ή ενδιάμεσο σνακ. 
•Μαγνήσιο, το ”χαλαρωτικό”. Βοηθάει τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και παράλληλα συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση και στην αντίσταση του οργανισμού στην κόπωση. Πλούσιες πηγές είναι : πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φύτρα σιταριού, λινάρι- σουσάμι-ταχίνι, βρώμη κ.α. 
•Αποφύγετέ του πολλούς υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες κ.α.) , προτιμήστε να είναι ολικής άλεσης ή σίκαλης και καταναλώνετε τα σε μικρές ποσότητες, κατά προτίμηση στο μεσημεριανό γεύμα συνοδευτικά σε λαχανικά και κρέας. 
•Ενυδατωθείτε με νερό, τσάι (ζεστό το χειμώνα και δροσερό σπιτικό τσάι το καλοκαίρι), φρέσκους χυμούς. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τον καφέ. 
•Συμπληρώστε τις ανάγκες του οργανισμού σας με κάποιο συμπλήρωμα που βοηθάει στη λειτουργί του εγκεφάλου, της μνήμη και γενικότερα του νευρικού συστήματος. 
•Χαλαρώστε με κάποια δραστηριότητα. Μπορεί ο χρόνος να πιέζει και η αγωνία να είναι μεγάλη όμως πολλές φορές ένα 30λεπτο περπάτημα ή κάποια άλλη δραστηριότητα που μας ευχαριστεί μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να είμαστε όλη την ημέρα πάνω από ένα βιβλίο.

Καλή Επιτυχία!!

 

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RECENT

RELATED