Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Fimages easyblog articles 1587 VEGAN DIATROFI

Είσαστε χορτοφάγοι; 5 χρήσιμες συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή και για απώλεια βάρους!

Τι είναι χορτοφαγία;

Χορτοφαγία  είναι η μη κατανάλωσης κρέατος, (βοδινού, πουλερικών και ψαριών καθώς, και των υπο προϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών  αλλά και προϊόντων που προέρχονται από ζώα, λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κοχενίλλη).

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) αποκλείει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το μέλι, και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.
 
Μια χορτοφαγική διατροφή πρέπει να αποτελείται από πηγές πρωτεϊνών (γαλακτοκομικά προιόντα), φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και τόφου καθώς και να χρησιμοποιούνται υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος (ψήσιμο στη σχάρα, βραστά και όχι τηγανητά.
 
1) Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές πηγές τροφών, οι οποίες καταναλώνονται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες. Περιέχουν νερό, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά ταυτόχρονα και στην απώλεια του σωματικού βάρους.
 
2) Πείτε οχι στο «junk food»
Το πρόχειρο είναι συχνά πλούσιο σε θερμίδες και χαμηλής διατροφικής αξίας. Καταναλώστε τα τρόφιμα αυτά(πατάτες τηγανητές, hot-dog,πατατάκια, σοκολάτες κ.α) με μέτρο.
 
3) Μην τρώτε μόνο ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι με τη συχνή κατανάλωση τους μπορεί να παρουσιάσετε αύξηση του σωματικού σας βάρους. 
 
pexels photo 1640769 
4) Μην παραλείπετε την βιταμίνη B12
Η βιταμίνη Β12 χρειάζεται για τη διατήρηση υγιών νεύρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για να μεταβολιστεί η πρωτεΐνη. Το κρέας και τα πουλερικά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12, ωστόσο τα χορτοφαγικά διατροφολόγια μπορούν να προσλάβουν Β12 απο εμπλουτισμένα δημητριακά, το γάλα σόγιας και τη διατροφική μαγιά.
 
5) Συνδυασμός τροφών
Περιορίστε την ποσότητα του αμύλου και συνδυάστε την με κάποια πηγή πρωτεινικών τροφών για περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
 

pexels photo 1508632

 
 
Ο χορτοφάγος πρέπει να δώσει έμφαση σε έξι βασικές θρεπτικές ουσίες για να εξασφαλίσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

-πρωτεΐνες (φασόλια, όσπρια, καρύδια, σόγια, γάλα, αυγά και τυρί)
-Β12 (εμπλουτισμένα δημητριακά, εμπλουτισμένα μπιφτέκια λαχανικών, μαγιά, τυρί, γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα)
-ασβέστιο (ρεβίθια, μπρόκολο, ξηρά σύκα, εμπλουτισμένο ψωμί ολικής, τόφου, και εμπλουτισμένο σε ασβέστιο τυρί σόγιας, εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμό πορτοκάλι)
-σίδηρο ( όσπρια, εμπλουτισμένο φυτικό κρέας, ξηροί καρποί, σπόροι, δαμάσκηνα, σταφίδες, εμπλουτισμένα δημητριακά, λάχανο και μπρόκολο)
-ψευδάργυρο (προιόντα ολικής αλέσεως, φύτρο σίτου, τεμπέ, miso, όσπρια, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προιόντα και αυγά) 
-ωμέγα 3 ( ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, τα καρύδια, τη σόγια, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο και το λάδι κάνναβης)
 
 
 
 
 
 

RELATED