Dupe Vs Fake – Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε designer fake κομμάτια;
Dupe vs. Fake ένα θέμα καυτό, για το οποίο όμως έχω τις απόψεις μου και θα ήθελα να το συζητήσουμε. Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε designer fake κομμάτια; Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα designer dupe κομμάτι και σε ένα designer fake (μαϊμού) κομμάτι;
Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα designer dupe κομμάτι και σε ένα fake (μαϊμού) κομμάτι; Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε designer fake κομμάτια;
Θέλεις τα social media; Θέλεις τα περιοδικά; Θέλεις το internet; Όποια και αν είναι η αιτία, όλοι έχουμε γίνει λίγο ή πολύ οπαδοί της “φίρμας”. Είτε μπορούμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά είτε όχι. Κάποιοι δυστυχώς το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο, καθώς κρίνουν τους γύρω τους ανάλογα με τις “φίρμες” που φορούν και όχι βάσει της προσωπικότητάς και του χαρακτήρα τους.
Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι το πορτοφόλι για να υποστηρίξουμε τέτοιου είδους αγορές. Ευτυχώς όμως σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τα designer “dupes”, τα οποία έρχονται να σώσουν την κατάσταση χωρίς να καταστρέψουν τα οικονομικά μας.
Τρελαίνομαι να εντοπίζω designer dupes. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα dupes μπορεί να είναι και καλύτερα από τα designer! Λατρεύω να ανακαλύπτω κομμάτια εμπευσμένα από άλλα επώνυμα, τα οποία δίνουν το ίδιο στυλ και μπορούμε όλοι να αγοράσουμε. Άλλωστε όλες επιθυμούμε κομψό ντύσιμο αλλά όλες λίγο ή πολύ έχουμε περιορισμένο budget. Παρόλ’ αυτά, αυτό που δεν μου αρέσει και δεν υποστηρίζω είναι τα fake κομμάτια, τα “μαϊμού”. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας δούμε ποια είναι η διαφορά Dupe vs. Fake.
Τι είναι το designer dupe;
Το dupe είναι ένα κομμάτι εμπνευσμένο από ένα άλλο επώνυμο κομμάτι, το οποίο όμως δεν φέρει τα χαρακτηριστικά του επώνυμου. Πρόκειται δηλαδή για ένα κομμάτι που δεν μπορείς να το μπερδέψεις με το επώνυμο αλλά είναι παρόμοιο. Σκοπός των dupe κομματιών είναι να δίνουν την εικόνα του designer αλλά χωρίς τα trademark χαρακτηριστικά. Π.χ. τα tweed σακάκια που δίνουν μια αίσθηση Chanel.
Τι είναι το designer fake;
Το designer fake είναι ένα προϊόν το παρεμπορίου, σκοπός του οποίου είναι να μοιάζει ακριβώς με την επώνυμη – original – εκδοχή του. Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λογότυπο. Και μάλιστα πολλές φορές είναι αρκετά πετυχημένα αντίγραφα αλλά σίγουρα χαμηλής ποιότητας.
Γιατί είναι κακό να αγοράζει κανείς designer fake κομμάτια;
Ας ξεκινήσουμε από το προφανές και βασικό. Δεν πρέπει να αγοράζουμε designer fake κομμάτια γιατί απλά είναι παράνομο. Τέτοιου είδους κομμάτια παραβιάζουν τους κανόνες και τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και σημάτων. Άλλος ένας βασικός λόγος είναι ότι, τέτοιου είδους κομμάτια κατασκευάζονται συχνά σε εργοστάσια που σχετίζονται με παράνομες ενέργειες όπως η παιδική εργασία και το οργανωμένο έγκλημα. Και μόνο τα παραπάνω θα πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά στο να αγοράσετε κάποιο fake κομμάτι. Πέρα από αυτό όμως, η απόκτηση ενός designer κομματιού έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την ιστορία που υπάρχει πίσω απο την δημουργία του.
Κατά την γνώμη μου, τα designer fake κομμάτια έχουν να κάνουν πάντα με την μεταιοδοξία του αγοραστή. Ο αγοραστής δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά την απόκτηση του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά θέλει να δώσει την εντύπωση ότι έχει κάποιο συγκεκριμένο lifestyle, το οποίο θεωρεί ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με το συγκεκριμένο προϊόν. Να πλασάρει μια άλλη – ψεύτικη – εικόνα για την ζωή του, πολύ πιο διαφορετική απο την πραγματική. Πιστέψτε με, όσο άψογο και αν είναι ένα designer fake κομμάτι, όσο πιο κοντά και αν είναι στο original, αν δεν μπορείτε να το υποστηρίξετε με το υπόλοιπο ντύσιμο και το γενικότερο lifestyle, κάνει μπαμ από μακρυά ότι είναι fake και δυστυχώς έχουμε δει πολλά τέτοια παραδείγματα.