Δροσερή τερίνα με φράουλες | Το αγαπημένο δροσερό γλυκό του καλοκαιριού
Καλοκαιράκι και μύρισε φράουλες
Αν και δεν πρέπει να χαιρόμαστε που τα τελευταία χρόνια η εποχή της φράουλας ξεκινά από το Ιανουάριο, αλλά αυτό το φρούτο το αγαπώ πολύ. Αν και λατρεύω να τις απολαμβάνω σκέτες, πάντα αναζητώ δροσερές, φραουλένιες συνταγές. Όπως αυτή τη δροσερή τερίνα με φράουλες, η οποία μπήκε στο βιβλίο συνταγών μου πριν από πολλά χρόνια και είναι από τις αγαπημένες μου. Είναι ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκό χωρίς ζάχαρη που είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε και εσείς.
Προετοιμασία: 30 λεπτά – Αναμονή: 3-4 ώρες
4-6 άτομα
Υλικά
1 φλ. (200 ml) νερό
2 φλ. ζάχαρη
1 στρογγυλή λεπτή φέτα λεμονιού
3 – 4 κλαράκια φρέσκου δυόσμου ή φρέσκου βασιλικού
2 κεσεδάκια (400 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. μέλι
5 φύλλα ζελατίνης (συνολικά 10 γρ.)
600 γρ. φράουλες (πλυμένες και καθαρισμένες)
1 φλ. χονδροκοπανισμένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια (για το σερβίρισμα)
μερικά κλαράκια από φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φετούλα λεμονιού, μετρώντας περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα πάρει βράση.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και να αρωματιστεί.
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το μέλι, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μου και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι, στο οποίο προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το ζεστό σιρόπι της κατσαρόλας, σουρωμένο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι.
Εάν δεν διαθέτουμε την ειδική φόρμα για τερίνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ. Ντύνουμε το εσωτερικό της φόρμας με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους.
Βάζουμε περίπου 10 φράουλες στον πυθμένα της φόρμας, στερεωμένες με το μυτερό τους μέρος προς τα πάνω. Αδειάζουμε επάνω τους τη μισή ποσότητα του μείγματος γιαουρτιού. Βυθύζουμε στο μείγμα 6-7 φράουλες, αυτή τη φορά με το μυτερό μέρος τους προς τα κάτω και τις σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια της τερίνας με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν από τη φόρμα και την βάζουμε στο ψυγείο, για 3-4 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σφίξει (καλύτερα να την αφήσετε όλη νύχτα).
Βάζουμε τις υπόλοιπες φράουλες στο μπλέντερ, μαζί με 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το λιγοστό σιρόπι που έχει απομείνει στην κατσαρόλα, σουρωμένο. Χτυπάμε καλά τα υλικά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
Ξεφορμάρουμε την τερίνα, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
Για το σερβίρισμα, κόβουμε σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα φράουλας και σκορπίζουμε σε κάθε φέτα λίγα χονδροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού.
Καλή απόλαυση!