Ντομινίκ Λορό: Απαλλαγείτε από τα περιττά που έχει γεμίσει η ζωή σας και ανακαλύψτε την “τέχνη της απλότητας”
Όπως λένε οι Ιάπωνες: “Η Φύση χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατόν από οτιδήποτε.. Για τη φύση, η αγάπη είναι τόσο απλή…”
Σήμερα θα ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία και θα βρούμε την γυναίκα που έγραψε το βιβλίο “Η τέχνη της απλότητας”.
Η Ντομινίκ Λορό γεννήθηκε στην Γαλλία, άρχισε να ταξιδεύει για σπουδές, πήγε στην Αγγλία και μετά στην Αμερική. Στο Σαν Φρανσίσκο μπήκε σε έναν κήπο ένα πρωί και είδε οι άνθρωποι να κάνουν γιόγκα, τάι τσι και διάφορες άλλες τεχνικές και μεθόδους για να ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς άγχος. Τα έκανε και η ίδια για μερικές μέρες και της έδωσαν έμπνευση να πάει και να ζήσει από κοντά την πηγή αυτής της ομορφιάς. Έφυγε για την Ιαπωνία.
Μας περιγράφει την εμπειρία της που την βοήθησε να απαλλαγεί από τα περιττά που είχε γεμίσει την ζωή της και να ανακαλύψει την τέχνη της απλότητας.
“Έφυγα λοιπόν για την Ιαπωνία, αυτή τη χώρα που ανέκαθεν ασκούσε έλξη πάνω μου, χωρίς να μπορώ να εκφράσω με λέξεις αυτό που αισθανόμουν. Και έμεινα εκεί. Το να ζω σε χώρες με πολιτισμούς τόσο διαφορετικούς με ώθησε να θέτω διαρκώς τον εαυτό μου υπό αμφισβήτηση και να αναζητώ «τον» τρόπο της ιδανικής ζωής. Έτσι, μέσα από διαδοχικές αφαιρέσεις, κατάλαβα σιγά σιγά ότι η αναζήτηση της απλότητας ήταν ο πιο σωστός τρόπος να ζω την ίδια στιγμή άνετα και σύμφωνα με τη συνείδησή μου.
Κάνοντας τη ζωή μου πιο απλή, την έκανα ταυτόχρονα και πιο πλούσια. Η καταναλωτική κοινωνία μας επιτάσσει το αντίθετο; Μην το πιστεύετε! Η δική μου αρχή είναι «λιγότερα για περισσότερα» και εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, υλικό και πνευματικό. Καθαρίστε το μέσα σας, αδειάστε τις ντουλάπες σας, εγκαταλείψτε τις καταναγκαστικές αγορές σας, τρώτε πιο λιτά, φροντίστε το σώμα σας και κατ΄επέκταση και το πνεύμα σας. Ανακαλύψτε τις μεθόδους για να αισθανθείτε καλά, να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Γιατί στην Ιαπωνία; με ρωτάνε, όταν λέω ότι ζω εκεί τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια. Μια ερώτηση στην οποία όλοι όσοι, όπως εγώ, έχουν επιλέξει αυτή τη χώρα ως τόπο διαμονής απαντούν: Γιατί μαθαίνεις την ικανότητα να απλοποιείς.
Και όταν απλοποιείς σημαίνει ότι αφαιρείς αυτό που δεν είναι απαραίτητο, ώστε αυτό που είναι απαραίτητο να μπορεί να σε βρει, να σου μιλήσει και να σε κάνει ευτυχισμένο..
Έτσι όσο αφαιρούσα τα περιττά είχα χρόνο για πιο ουσιαστικά. Έμαθα να συγκεντρώνομαι κάνοντας ζωγραφική με σινική μελάνη, ηρεμούσα κάνοντας γυμναστική και βόλτες σε υπέροχους κήπους, να επισκέπτομαι θερμές πηγές, να κάνω τέχνη μέχρι και την μαγειρική και να μαθαίνω την ικεμπάνα (ανθοδετική τέχνη)…
Πολύ γρήγορα, είχα την τύχη να συναντήσω έναν καθηγητή σούμιε (ζωγραφική με σινική μελάνη), ο οποίος, επί δέκα χρόνια, όχι μόνο με μύησε σ’ αυτή την τέχνη, αλλά και στον τρόπο σκέψης των Γιαπωνέζων: να δέχεσαι τη ζωή όπως έρχεται, χωρίς να προσπαθείς να εξηγείς, να αναλύεις, να «ψειρίζεις» τα πάντα. Συνειδητοποίησα ακόμη καλύτερα μέχρι ποιου σημείου οι Ιάπωνες, παρ’ όλη την πολύ μοντέρνα και «high tech» επίφασή τους, εξακολουθούν να διαπνέονται απ’ αυτή την προγονική φιλοσοφία, μέχρι και στις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους. Ζώντας αυτή τη χώρα, ανακάλυψα ότι η απλότητα είναι μια θετική και εμπλουτιστική αξία.
Γι’ αυτό, εξάλλου, φιλόσοφοι της Αρχαιότητας αλλά και όλες οι θρησκείες έθεταν ως σκοπό τους, κατά τους αιώνες, να μας υπενθυμίζουν τις αρχές της απλότητας, η οποία μας επιτρέπει να ζούμε απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις, περιορισμούς και βάρη που μας αποσπούν και μας αγχώνουν. Και προσφέρει τη λύση σε πολλά από τα προβλήματά μας. Παρ’ όλα αυτά, το να ζω απλά δε μου ήρθε… απλά!
Ήταν μάλλον η κατάληξη μιας αργής μεταμόρφωσης, η επιθυμία που γινόταν όλο και πιο επιτακτική να ζω με λιγότερα, αλλά με περισσότερη ευελιξία, ελευθερία και ελαφράδα. Και με περισσότερη εκλέπτυνση. Σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι όσο περισσότερο ελάφραινα, τόσο λιγότερο αυτά που άφηνα πίσω, μου ήταν απαραίτητα: τελικά, χρειαζόμαστε πολύ λίγα για να ζούμε. Απέκτησα, λοιπόν, την ακλόνητη και βαθιά πεποίθηση ότι όσο λιγότερα έχουμε, τόσο πιο ελεύθεροι και πλήρεις είμαστε. Ωστόσο, έχω συναίσθηση ότι πρέπει να μπορούμε να είμαστε σε επιφυλακή: οι παγίδες του καταναλωτισμού, της σωματικής και ψυχικής αδράνειας και της αρνητικότητας παραμονεύουν στην παραμικρή χαλάρωση. Έτσι από τις σημειώσεις που κρατούσα όλα αυτά τα χρόνια που ζω στην Ιαπωνία, έγραψα ένα βιβλίο που είναι ο καρπός των εμπειριών μου, των αναγνωσμάτων μου, των συναντήσεών μου, των σκέψεών μου… που εκφράζουν τα ιδανικά μου, τις αρχές μου, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής που επιδιώκω και που προσπαθώ να εφαρμόζω.
Αυτές τις σημειώσεις τις φύλαγα πάντα σαν κόρη οφθαλμού και τις κουβαλούσα μαζί μου για δική μου καθοδήγηση, για να μου θυμίζουν αυτό που έχω την τάση να ξεχνώ ή να μην εφαρμόζω, αλλά και για να με καθησυχάζουν όταν γύρω μου όλα πάνε στραβά.
Εξακολουθούν να είναι για μένα μια πολύτιμη πηγή συμβουλών και ασκήσεων που προσπαθώ να ακολουθώ και να εφαρμόζω «σε μικρές δόσεις», ανάλογα με τη φύση των δυσκολιών που συναντώ, των αναγκών και των δυνατοτήτων μου. Στην εποχή μας αρχίζουμε ολοένα και περισσότερο να συνειδητοποιούμε τους κινδύνους που οφείλονται στις υπερβολές και στην υπεραφθονία.
Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε από την αρχή τις χαρές και τα οφέλη μιας πιο απλής ζωής, πιο φυσικής, αγνοώντας τις όλο και πιο αδηφάγες σειρήνες της καταναλωτικής κοινωνίας. Αναζητούμε ένα νόημα στη ζωή μας παραμένοντας, ωστόσο, σε αρμονία με την εποχή μας. Εγώ κατανόησα και ακολούθησα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αυτή την τέχνη της ζωής όσο πληρέστερα γίνεται, την τέχνη της απλότητας.
Ο ιδρυτής της πολεμικής τέχνης του Aikido, ο Μοριχέϊ Ουεσίμπα έλεγε: ” Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να ασχολείσαι με τα καλά και τα άσχημα των συνανθρώπων σου, ανοίγεις μια πόρτα για να μπει μέσα η κακία. Το να ελέγχεις, να ανταγωνίζεσαι και να κριτικάρεις τους άλλους σε αδυνατίζει και σε νικά. Για να ασκείς την τέχνη της γαλήνης: Ηρέμησε το πνεύμα σου και γύρισε πίσω στην πηγή. Καθάρισε το σώμα και την ψυχή αποβάλλοντας κάθε κακία, εγωισμό και επιθυμία. Μείνε για λίγο ακίνητος και νιώσε με όλη σου την ψυχή μια αληθινή ευγνωμοσύνη για όλα τα δώρα του σύμπαντος.. Η ζωή στην πραγματικότητα είναι απλή, αλλά εμείς επιμένουμε να την περιπλέκουμε..”