Δοκιμάστε τα πιο νόστιμα χορτοτυροπιτάκια κουρού
Τα αγαπημένα μου
Οι φίλοι μου πάντα μου ζητούν να τους φτιάξω τα χορτοτυροπιτάκια μου και εγώ αν έχω όρεξη δεν τους χαλάω χατήρι. Είναι τόσο νόστιμα και αρωματικά αφού έχουν σπανάκι, πράσο, μάραθο, καυκαλήθρες, φρέσκα κρεμμυδάκια αν βρούμε και άλλα μυριστικά τόσο καλύτερα. Η μαλακή φέτα ή το ξινοτύρι ή ξίγαλο ή ακόμα και η τριμμένη κεφαλογραβιέρα πάνε τρέλα με τα χόρτα και την νόστιμη ζύμη.
Μοιράζομαι την αγαπημένη μου συνταγή και καλή επιτυχία.
Από τη Σίσσυ Νίκα και το tastedriver.com
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. Βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 Αυγό φρέσκο
1 κ.γ. Αλάτι
1 κ.σ. Ούζο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
300 γρ. ξινοτύρι ή φέτα τριμμένη
3 Αυγά
50 ml Ελαιόλαδο
1 σφηνάκι Ούζο
1 πρέζα Μοσχοκάρυδο
Θαλασσινό Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
Λίγο γάλα
1 κρόκο αυγού
BHMATA
Κοσκινίζουμε το αλεύρι «να πάρει αέρα» και το βάζουμε σε ένα μπολ μεγάλο. Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και το ψιχαλίζουμε μέσα στο αλεύρι ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνουμε το γιαούρτι, το αυγό, το ούζο, το αλάτι και ζυμώνουμε δυνατά γυρίζοντας τη ζύμη πάνω κάτω μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη ούτε σκληρή ούτε και μαλακή.
1 ώραΤην χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση, το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το μάραθο, τις καυκαλήθρες, το ξινοτύρι ή την φέτα που έχουμε λιώσει με το πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρά και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε καλά και την τελευταία στιγμή βάζουμε το ούζο και 1 λεπτό αργότερα το ελαιόλαδο.
Με μία κούπα ή με το πιατάκι του καφέ κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση ακριβώς στη μέση. Κλείνουμε το πιτάκι πιέζοντας τα άκρα ολόγυρα με τα δάκτυλά μας για να μην φύγει η γέμιση.
Στρώνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους τα χορτοτυροπιτάκια.
Σε μπολ χτυπάμε το αυγό με το γάλα και με το πινέλο περνάμε τα πιτάκια μας.
25-30 λεπτάΨήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25-30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.