Dining out #5 | Όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από το φαγητό και τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς
Το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις
Όλοι διασκεδάζουμε όταν τρώμε έξω. Είναι καταπληκτικό άλλοι να μαγειρεύουν για εμάς, να μας σερβίρουν, και γενικά να μας περιποιούνται. Σήμερα φτάσαμε στο τελευταίο μέρος με τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς που επιβάλλονται στο φαγητό.
Καθώς απολαμβάνουμε το δείπνο μας και τελειώνουμε το πρώτο πιάτο, ο σερβιτόρος οφείλει να μας αλλάξει μαχαιροπήρουνα. Αν αυτό δεν συμβεί αφήνουμε τα μαχαιροπήρουνα μέσα στο πιατάκι του ψωμιού.
Αν δεν φτάσουν ταυτόχρονα τα κυρίως πιάτα, ο οικοδεσπότης παρακινεί όσους έχουν σερβιριστεί να ξεκινήσουν.
Αν χρειαστεί να επιστρέψουμε το πιάτο μας λόγω λάθους η λόγω κάποιας τρίχας οφείλουμε να μην κάνουμε φασαρία και να μιλάμε χαμηλόφωνα.
Δεν δοκιμάζουμε από τα άλλα πιάτα και σε επαγγελματικά δείπνα απαγορεύεται να μοιραζόμαστε το φαγητό μας.
Αν το δείπνο είναι φιλικό μπορούμε να μοιραστούμε φαγητά με φίλους.
Από την άλλη αν υπάρχουν σάλτσες κοινές τοποθετούμε με το κουταλάκι στο πιάτο μας και δεν βουτάμε το φαγητό μας στο κοινό μπολάκι.
Σε κάποια εστιατόρια μας φέρουν μικρό μπολ με ροδόνερο για να ξεπλύνουμε τα χέρια μας όταν τελειώσει το δείπνο. Βουτάμε ξεχωριστά κάθε χέρι και το σκουπίζουμε με την πετσέτα.
Τυριά
Συνήθως τα τυριά σερβίρονται πριν το επιδόρπιο. Κάποιος ειδικός περνάει με ένα καροτσάκι γεμάτο τυριά και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε.
Τα τυριά συνοδεύονται με ψωμί, κριτσίνια κράκερς. Πολλές φορές με ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και τσατνέι (ειδική μαρμελάδα).
Τα τυριά τρώγονται με μαχαιροπήρουνο. Τα πολύ σκληρά μπορούμε να τα φάμε και με το χέρι. Ξεκινάμε από τα πιο μαλακά και τελειώνουμε με τα πιο σκληρά.
Γλυκά
Τα γλυκά μπορούμε να τα μοιραστούμε και σχετικά ενημερώνουμε το σερβιτόρο για να φέρει έξτρα σερβίτσια.
Απαγορεύεται την ώρα του φαγητού οι αγκώνες να είναι πάνω στο τραπέζι όμως μετά το φαγητό όταν έχει μαζέψει ο σερβιτόρος και κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορούμε να ακουμπήσουμε τους αγκώνες για να έρθουμε πιο κοντά και να ακούμε καλύτερα. Αυτό δηλώνει και οικειότητα προς τους συνδαιτυμόνες.
Σε περίπτωση που μας πέσει κάτω ένα μαχαιροπήρουνο ζητάμε να μας το αντικαταστήσουν. Δεν το κλοτσάμε με το πόδι ούτε το πιάνουμε και το ακουμπάμε πάνω στο τραπέζι.
Αν είμαστε προσκεκλημένοι δεν κάνουμε σχόλια και κριτική για το εστιατόριο ούτε για το service. Τέλος το κρασί το επιλέγει ο οικοδεσπότης.
Σε περίπτωση buffet
Μπορούμε να σερβιριστούμε από τον μπουφέ όσες φορές θέλουμε. Οπότε δεν χρειάζεται να παραγεμίζουμε το πιάτο μας. Κάθε φορά που τελειώνουμε το φαγητό μας αφήνουμε τα χρησιμοποιημένα πιάτα και μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι για να τα μαζέψει ο σερβιτόρος. Εμείς παίρνουμε καθαρά από το μπουφέ.
Σε περίπτωση που έχουμε παιδιά μαζί μας φροντίζουμε να μη σηκώνονται από τις καρέκλες τους και να ενοχλούν τον κόσμο. Τα έχουμε δασκαλέψει από πριν σχετικά με τη συμπεριφορά τους.
Είμαστε προετοιμασμένοι, γνωρίζουμε το μενού και δεν καθυστερούμε με την παραγγελία των παιδιών. Αν αρχίσουν να δυσανασχετούν τα μαλώνουμε χαμηλόφωνα ή τα απασχολούμε για να ξεχαστούν. Οι άλλοι δε μας θα είναι σε τίποτα.
Σε self service
Όταν περιμένουμε στην ουρά είμαστε υπομονετικοί και δεν αλλάζουμε σειρά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι την ώρα που έρχεται η σειρά μας να παραγγείλουμε χωρίς να ταλαιπωρούμε τον σερβιτόρο.
Σε κάθε περίπτωση, καλοί τρόποι σημαίνει ευγενία, ηρεμία, σεβασμός, καλοσύνη, ανοχή, αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν για να μας εξυπηρετήσουν.
cover photo unsplash