Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fimages easyblog articles 7862 dimitra karahaliou

Δήμητρα Καραχάλιου: «Ονειρεύομαι Και Εύχομαι Να Δημιουργώ Ως Τα Βαθιά Μου Γεράματα.»

Η Δήμητρα Καραχάλιου είναι η δεύτερη “χρωματιστή” γυναίκα που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στο likewoman.gr και η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό των εικαστικών σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού στα social media στο New Generation Fashion Lines 6 της Stalexpo στην Αθηναίδα.

1. Κυρία Καραχάλιου, τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τα εικαστικά ?

Με την Τέχνη ξεκίνησα να ασχολούμαι πριν από πολλά χρόνια έχοντας μέσα μου πράγματα που ήθελα να επικοινωνήσω προς τα έξω, χωρίς όμως να μπορώ να προσδιορίσω τον τρόπο. Έτσι η αγάπη για την δημιουργία σε συνδυασμό με αυτή την εσωτερική ανάγκη εξωτερίκευσης με οδήγησε ασυναίσθητα στην ενασχόλησή μου με τα εικαστικά.

2. Ποιο είναι το ύφος σας και η τεχνική σας στην εικαστική Τέχνη ?

Κυρίως καταπιάνομαι με την μικτή τεχνική αλλά και την ζωγραφική σε λίγο μικρότερο βαθμό. Μου αρέσει πάρα πολύ να παντρεύω τα υλικά. Ιδιαίτερα χρησιμοποιώ μέταλλα αλλά και πέτρες ή σχοινί για να αποδώσω τις μορφές και τα πρωταγωνιστικά στοιχεία στα έργα μου σε συνδυασμό βέβαια με ζωγραφική. Το ύφος μου στην Τέχνη δεν μπορώ να πω ότι είναι συγκεκριμένο διότι αρέσκομαι και εκφράζομαι ιδιαίτερα όταν αρμονικά συνυπάρχει το κλασσικό με το μοντέρνο στοιχείο.

3. Πιστεύετε ότι η Τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, πρέπει να υπάρχει με τον έναν ή άλλο τρόπο στη ζωή των ανθρώπων και αν ναι γιατί ?

Είναι αυταπόδεικτο πως η Τέχνη επιβάλλεται να υπάρχει στην ζωή μας με τον έναν ή άλλο τρόπο. Η Τέχνη είναι ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη. Όλοι μας από τη στιγμή που για κάποιο λόγο θαυμάζουμε έναν πίνακα, έχουμε ένα αγαπημένο τραγούδι, έναν αγαπημένο λογοτέχνη ή θεατρικό συγγραφέα, σημαίνει ότι έστω και ασυνείδητα καλλιεργούμε την Τέχνη μέσα μας. Λόγω του ότι η Τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της αγγίζει την ψυχή μας και διαμορφώνει τα συναισθήματά μας, θεωρώ ότι είναι άκρως απαραίτητη στη ζωή μας.

4. Παρατηρούμε πως στα έργα σας απεικονίζετε συχνά γυναίκες και θάλασσα ? Τι σημαίνουν αυτές οι εικόνες για εσάς ?

Ως γυναίκα μάνα & τρισευτυχισμένη γιαγιά- σύζυγος ναυτικού, έμαθα από πολύ μικρή να αγαπώ και να σέβομαι την θάλασσα. Η θάλασσα είναι αυτή που θα ταξιδέψει μακριά τον άντρα μου αλλά και θα μου δώσει την χαρά όταν θα μου τον φέρει στο σπίτι μου! Έχοντας τρία παιδιά που λατρέυω εκ των οποίων οι δύο είναι κόρες δίδυμες και ούσα γυναίκα εγώ και γνωρίζονταςκαι θαυμάζοντας όλα όσα ζει και βιώνει μία γυναίκα αυταπάγγελτα και ίσως ασυνείδητα αγαπώ να φιλοτεχνώ γυναικείες φιγούρες.

5. Έχετε λάβει μέρος σε δεκάδες εικαστικές εκθέσεις και έχετε πραγματοποιήσει και αρκετές ατομικές παρουσιάσεις των έργων σας. Τι σημαίνει ”εκθέτω τα έργα μου” και ποιο είναι το ουσιαστικό νόημα μιας έκθεσης ?

Εκθέτω ουσιαστικά σημαίνει εκτίθεμαι. Ο κάθε καλλιτέχνης κρίνεται για το κάθε έργο του, για την τεχνική του, για το άρτιο ή όχι αποτέλεσμα αλλά κυρίως για τον ψυχισμό του και την καθαρή του κρίση μιας και κάθε δημιουργία είναι αποτέλεσμα γνώσεων, ιδιοσυγκρασίας, τεχνικής και αισθητικής μέσα από τα οποία φαίνεται το επίπεδό του.

Η κάθε έκθεση Τέχνης αποκτά πραγματικό νόημα όταν είναι άρτια δομημένη ως προς το στήσιμό της, την επικοινωνία της, τα σωστά έργα που την απαρτίζουν, τον χώρο διεξαγωγής της, την επισκεψιμότητά της και φυσικά αν τύχει τις πωλήσεις της. Για τον καλλιτέχνη που εκθέτει – εκτίθεται το ουσιαστικό νόημα έρχεται μέσα από αυτά που αποκομίζει από κάθε έκθεση σύμφωνα πάντα με τις προσδοκίες του. Ο καλλιτέχνης πρέπει να ”ψάχνεται”, να ερευνά, να κρίνει αλλά και να επικρίνει μιας και ο κάθε εκθεσιακός χώρος ή διοργανωτής μπορούν κακά τα ψέματα να απογειώσουν ή να χαντακώσουν ένα έργο ή καλλιτέχνη.

6. Βλέπουμε κατά καιρούς να πραγματοποιούνται πολλές εικαστικές εκθέσεις με πολύ συγκεκριμένο θέμα, όπως η #triferotita στο New Generation Fashion Lines 6 της Stalexpo στην Αθηναίδα. Είναι εύκολο ή δύσκολο να ακολουθεί και να δημιουργεί ο καλλιτέχνης κάποιο θέμα συγκεκριμένο ?

Έχοντας την εμπειρία ετών από τις διοργανώσεις NGFL όπου συμμετέχω και κυρίως άκρα εμπιστοσύνη στους διοργανωτές και επιμελητές, θεωρώ πως ο καλλιτέχνης πρέπει να ακολουθεί και θεματικές εκθέσεις μιας και το ”θέμα” είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να μπει το μυαλό στη διαδικασία να δημιουργήσει ίσως με έναν άλλο τρόπο ή μοτίβο απ’ ότι ο καλλιτέχνης συνηθίζει και ενδεχομένως εγκλωβίζεται και σε μια μανιέρα δημιουργίας. Όλα όμως εξαρτώνται από το πόσο θα σε εμπνεύσει αυτός που θα σε ”οδηγήσει”…

7. Στο NGFL 6 κερδίσατε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό των εικαστικών σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού στα social media. Τα social media λοιπόν κατά πόσο επηρεάζουν την Τέχνη ή και τον καλλιτέχνη σχετικά με αυτή ?

Τα social media, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή χρειάζονται μέτρο. Η ισορροπία είναι λεπτή και πολλές φορές μπορεί να χαθεί και η μπάλα ή να ”καεί” ο καλλιτέχνης και το έργο του. Οι πρόγονοί μας έλεγαν ” παν μέτρον άριστον”…

8. Ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι σας αναφορικά με την Τέχνη ?

Ονειρεύομαι και εύχομαι να δημιουργώ ως τα βαθιά μου γεράματα. Ελπίζω στην Ελλάδα η Τέχνη να ανέβει επίπεδο γενικά, να σταματήσει ο διαχωρισμός των ”επαγγελματιών” καλλιτεχνών και το μπούλινγκ που υφίστανται οι αυτοδίδακτοι ή οι όχι πανεπιστημιακοί καλλιτέχνες διότι η Τέχνη βγαίνει από την ψυχή και όχι από τους χάρακες και τις πεπατημένες. Απλά με τις σπουδές που είναι απαραίτητες για όλους μας βελτιώνεται. Στόχος μου είναι να μην σταματήσει ποτέ η ψυχή μου να δημιουργεί με εργαλεία τα χέρια μου!

9. Καθημερινά παρατηρούμε ότι πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις Τέχνης σε διάφορους χώρους και με διάφορους πολλές φορές κοινωνικούς σκοπούς. Πιστεύετε ότι η Τέχνη πρέπει να ταξιδεύει παντού και εκτός των γκαλερί και πως ένα γεγονός όπως μία έκθεση Τέχνης μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο ?

Καθημερινά παρατηρούμε πολλές εκθέσεις αλλά όχι σωστές εκθέσεις. Θα μπορούσα να πω ότι καθημερινά παρατηρούμε πολλές προσπάθειες για εκθέσεις. Οι διοργανωτές είναι πολλοί. Ελάχιστοι όμως έχουν το επίπεδο, το όραμα και την ικανότητα να καταφέρουν μία σωστή – σφαιρική παρουσίαση έργων. Έχω λάβει μέρος σε εκατοντάδες εκθέσεις στο παρελθόν και πλέον είμαι πολύ επιλεκτική. Επίσης πολλοί χώροι αυτοβαφτίζονται ή παρουσιάζονται γκαλερύ. Πάραυτα πιστεύω πως το κάθε έργο ανάλογα με το που παρουσιάζεται, χαρακτηρίζεται κιόλας. Τα έργα πρέπει να παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους, αλλά με επίπεδο, σοβαρότητα και σεβασμό.

Η κάθε σωστή έκθεση Τέχνης μόνο να προσφέρει έχει διότι γίνεται κοιτίδα Πολιτισμού.

10. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιο νέο που θέλει να ασχοληθεί με την εικαστική Τέχνη?

Να αφιερώσει την ψυχή του σε αυτό που αγαπά. Να διαβάζει, να μην σταματήσει ποτέ να μαθαίνει, να είναι ταπεινός, να κρίνει, να μην ακολουθεί κατά πόδας τη μάζα σε λάθος επιλογές και κυρίως να είναι επικοινωνιακός διότι τα έργα δεν έχουν φωνή να μιλήσουν! 

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RELATED