Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F05%2Fimages easyblog images 928 5729166a1bf5506f39af1c1e63e9d776 XL

Δίκερη μήτρα και ενδομήτριο διάφραγμα: Η υστεροσκόπηση δίνει τη λύση

Αρκετά συχνά, ένα ζευγάρι αδυνατεί να πετύχει εγκυμοσύνη ή έχει αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική γονιμοποίηση ή πολλαπλές αποβολές ενώ όλα δείχνουν καλά. Σε πληθώρα κλινικών μελετών έχει φανεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανατομικών προβλημάτων στη μήτρα της γυναίκας (συγγενείς ανωμαλίες). Αυτές οι ανωμαλίες της μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.

Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δίκερη μήτρα και ενδομήτριο διάφραγμα

Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας

Οι πιο συχνές είναι:

  • Ενδομήτριο διάφραγμα: διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,
  • Τοξοειδής μήτρα: διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα,
  • Μονόκερως μήτρα: έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας,
  • Δίκερως μήτρα: η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της.

Όταν μια μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές.

Πώς διορθώνονται;

Το ενδομήτριο διάφραγμα και οι άλλες ανωμαλίες της μήτρας αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση μέσω επεμβατικής υστεροσκόπησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και να μη νιώσει πόνο.

Πότε να κλείσω ραντεβού για υστεροσκόπηση;

Η καλύτερη χρονική στιγμή για την υστεροσκόπηση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από τη διαδικασία, λόγω της ‘μέθης’. Διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά.

Είναι επώδυνη η διαδικασία; Μπορώ να φύγω μετά την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνους περιόδου μετά την επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ανακουφιστεί με απλά παυσίπονα.

Μετά τη διαδικασία η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Επειδή της έχει χορηγηθεί ‘μέθη’, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (π.χ. έμετος, υπνηλία).  Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

Η υστεροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Η πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο περιόδου για την ημέρα εκείνη και μπορεί να έχει λίγο αίμα για 1-2 μέρες (το ανώτερο 1 εβδομάδα). Σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό: 2 στις 1.000 γυναίκες).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για διόρθωση του διαφράγματος και υστεροσκόπηση από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED