Skip to main content
likewomangr diatrofika dilimata f4f78c63

Διατροφικά διλήμματα που όλοι έχουμε τουλάχιστον μια φορά

author likewoman

8 Αυγ 2023

Προσπαθείς να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες; Σίγουρα έχεις αντιμετωπίσει αρκετά μικρά και μεγαλύτερα διλήμματα.

Καθημερινά κατακλύζεσαι από πληροφορίες σχετικές με δίαιτες και με τη διατροφή και, ενδεχομένως, άθελά σου καταλήγεις να παίρνεις αποφάσεις που σε οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Σωστά;

Μην ανησυχείς! Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει διατροφικά διλήμματα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας και σου δίνουμε απαντήσεις που θα βάλουν το λιθαράκι τους, ώστε να υιοθετήσεις μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας είναι: “Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;”.  Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαμορφώνεται από παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το σωματικό σου βάρος, το ύψος και ο βαθμός φυσικής δραστηριότητας. Μπορείς να ξεκινήσεις υπολογίζοντας τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου (BMR) ώστε να γνωρίζεις τις ελάχιστες θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου σε κατάσταση ηρεμίας. Από εκεί και πέρα, με βάση τους στόχους που έχεις θέσει, μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Θέλεις να χάσεις κιλά, να διατηρήσεις το βάρος σου ή να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα; Προκειμένου να πάρεις τις σωστές αποφάσεις σε όλα τα διλήμματα που προκύπτουν, είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν ειδικό που θα σου παρέχει πληροφορίες προσαρμοσμένες στις προσωπικές σου ανάγκες.

likewomangr diatrofika dilimata 13 e1691479817352
freepik

Είναι οι υδατάνθρακες πάντα κακοί;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα παρότι συχνά έχουν κατηγορηθεί από αρκετές δίαιτες. Όπως ισχύει και με άλλες τροφές, στην περίπτωση των υδατανθράκων, σημασία έχει η ποιότητα και η ποσότητα που προσλαμβάνουμε. Υπάρχουν οι απλοί “κακοί” και οι σύνθετοι “καλοί” υδατάνθρακες. Οι απλοί υδατάνθρακες εντοπίζονται σε ζαχαρώδη τρόφιμα, όπως είναι τα γλυκά και τα αναψυκτικά, καθώς και σε επεξεργασμένες τροφές. Η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Από την άλλη, οι καλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στα λαχανικά, στα όσπρια και σε τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες. Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτελούν μία πιο σταθερή πηγή ενέργειας. Αναλόγως τις προσωπικές σου ανάγκες, μία ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες τροφές, σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά σου εξασφαλίζει υγιεινή διατροφή.

Αυξάνουν τα πιο συχνά γεύματα τον μεταβολισμό μου;

Τα μικρά και συχνά γεύματα ενδεχομένως να αυξήσουν σε ένα μικρό βαθμό τον μεταβολισμό σου. Αυτό οφείλεται σε μία διαδικασία που ονομάζεται “τροφογενής θερμογένεση” και αναφέρεται στην ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της πέψης. Ακόμη, τα συχνά γεύματα συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει, ότι ο συνολικός αντίκτυπος είναι αμελητέος ως προς την απώλεια βάρους. Στη διαχείριση του βάρους μεγαλύτερο ρόλο παίζουν η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού, η συστηματική σωματική άσκηση, καθώς και γενετικοί παράγοντες. Αντί να σε απασχολεί τόσο η συχνότητα, εστίασε σε θρεπτικά γεύματα, έλεγξε την ποσότητα της μερίδας σου, εξασφάλισε ποιοτικό και επαρκή ύπνο και ξεκίνα τακτική σωματική άσκηση.

Φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά ή ζάχαρη;

Θα σου απαντήσουμε ευθέως: Η πιο ασφαλής και θρεπτική επιλογή είναι οι τροφές που περιέχουν απλά σάκχαρα με φυσικό τρόπο. Τα γλυκαντικά, είτε τεχνητά (ασπαρτάμη, σακχαρίνη κ.ά.) είτε φυσικά (στέβια) έχουν μεν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τη ζάχαρη, όμως είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια χρήση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεχομένως επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψή μας ως προς την αίσθηση του γλυκού, κάνοντας τις φυσικά γλυκές τροφές, λιγότερο ελκυστικές. Ενδέχεται να επηρεάσουν την εντερική μικροχλωρίδα και όντας εθιστικές, να αυξήσουν την επιθυμία για πιο γλυκές τροφές. Η ζάχαρη, από την άλλη είναι φυσική ουσία και μεταβολίζεται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Παρ΄ όλα αυτά η εκτεταμένη κατανάλωσή της προκαλεί διάφορα προβλήματα όπως είναι η αύξηση του βάρους, η καταστροφή του σμάλτου των δοντιών και η τερηδόνα, ο διαβήτης και καρδιακές νόσοι. Σε κάθε περίπτωση, θέλει ισορροπημένες επιλογές.

Έχοντας υπόψη τις πληροφορίες που σου δίνουμε, ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε στην επίλυση κάποιων από τα διατροφικά διλήμματα που προκύπτουν καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση απευθύνσου σε ειδικούς, ώστε να πάρεις αποφάσεις προσαρμοσμένες στον τρόπο ζωής σου και στους στόχους σου.

RECENT

RELATED