Tο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Διατροφή και Νηστεία
Στρώσουμε το τραπέζι της Σαρακοστής και σας έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για διατροφή και νηστεία.
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία και η νηστεία.
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί “καθαρίζονταν” πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα από αλεύρι και μαγιά), ταραμά, θαλασσινά, οστρακοειδή, όσπρια, ελιές, τουρσί, χαλβάς και άλλα ορεκτικά όπως ντολμαδάκια και πατάτες.
Θαλασσινά
Τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας, καθώς περιέχουν λίγες θερμίδες, ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12 (απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού).
Τα 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια,γαρίδες και χταπόδι έχουν περίπου 230 θερμίδες.
Τα 100 γρ. ψητά ή βραστά καλαμαράκια,γαρίδες και χταπόδι έχουν περίπου λιγότερο από 115 θερμίδες.
Προτιμήστε λοιπόν ψητά ή βραστά θαλασσινά(5-7 κομμάτια θαλασσινών) με dressing από λαδολέμονο.
unsplash
Οστρακοειδή
Τα μύδια, τα στρείδια, τα κυδώνια, οι πίνες, οι αχιβάδες, οι αχινοί και οι γυαλιστερές αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και σεληνίου αλλά και ουρικού οξέος.
Μία μερίδα από οστρακοειδή έχει περίπου 140 θερμίδες.
Λαγάνα
Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κ.ά.
Μία φέτα(30γρ) αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, άρα χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα.
Όσπρια
Τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα) αποτελούν μία τροφή πλούσια σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, περιέχουν πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ παράλληλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά. Ακόμα, τα όσπρια είναι πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και στον κορεσμό.
1 φλ. όσπρια περιέχει περίπου 200 θερμίδες.
unsplash
Ταραμάς
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε φώσφορο, κάλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Παρασκευάζεται από συντηρημένα αυγά ψαριών και έχει υψηλά επίπεδα νατρίου, άρα πρέπει αποφεύγεται σε άτομα με υπέρταση.
Τα 50γρ ταραμά αποδίδουν 125 θερμίδες. (Φτιάξτε τέλεια ταραμασολάτα)
Ελιές
Οι ελιές αποτελούν είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, D, E, Κ, αλλά και σε πολυφαινόλες(αντιοξειδωτικές ουσίες) και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να συντελέσουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και να ευεργετήσουν την καρδιά και τα αγγεία. Σημαντικό να αναφερθεί πως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε αλάτι πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με υπέρταση.
Μια μερίδα( 5-6 ελιές) αποδίδει περίπου 45 θερμίδες.
Τουρσί
Το τουρσί είναι πλούσια πηγή σιδήρου και καλίου, ενώ βοηθάει στην καλή υγεία του παχέος εντέρου.
Τα 100γρ τουρσί αποδίδουν 120 θερμίδες.
Χαλβάς
Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμα, ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι και είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.
Τα 60γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 290 θερμίδες.
Άλλα ορεκτικά
Τα ντολμαδάκια (5 κομμάτια) αποδίδουν περίπου 170 θερμίδες.
Συμβουλές:
-μικρά και συχνά γεύματα
-φρούτα για ενδιάμεσα σνακ
-να μην παραλείψετε τη σαλάτα
-οι πατάτες μπορούν να είναι ψητές ή βραστές( αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες)
-τα όσπρια μαγειρεμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο
-πίνουμε μέχρι 2 ποτηράκια λευκό ή κόκκινο κρασί
Μπορούμε να καταναλώσουμε απ΄όλες τις τροφές αλλά με μέτρο!!!
cover photo unsplash