Διατροφή και μαύρισμα
Η μελανίνη είναι πολύ σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η παραγωγή της αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως και η διατροφή ενισχύει τη δράση της.
Η διαδικασία μαυρίσματος γίνεται με μια σειρά απλών βημάτων που πραγματοποιούνται μέσα στο δέρμα μας. Η UVA ακτινοβολία από τον ήλιο ερχόμενή σε επαφή με ένα εξειδικευμένο στοιχείο στο δέρμα αποκαλούμενο μελανοκύτταρο διεγείρει την δημιουργία και παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που είναι γνωστή ως μελανίνη.
Η μελανίνη δημιουργεί το σκούρο χρώμα του μαυρίσματος και προστατεύει από τη ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία δημιουργεί στο δέρμα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν την οξείδωση και εκφύλιση των κυττάρων που τελικά καταλήγει στη μείωση της ελαστικότητας και τη γήρανση του δέρματος.
Ουσίες που βοηθούν την παραγωγή της μελανίνης είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή. Επομένως, οι παρακάτω τροφές μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή μελανίνης και είναι οι εξής:
Καρότα:Tα καρότα έχουν περιεκτικότητα σε νερό 87% και είναι πλούσια σε β-καροτένιο, τα καρότα έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα, δηλαδή, αποτελούν ιδανική τροφή τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και για την επίτευξη ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος.
Πολύχρωμες πιπεριές: Οι πιπεριές έχουν περιεκτικότητα σε νερό 92% και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.
Βερίκοκα:Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.
Όσπρια,ξηρούς καρπούς,σουσάμι:Τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η ουσία που τους προσδίδει αυτή την ιδιότητα είναι η τυροσίνη, που μπορούμε να βρούμε και στο σουσάμι.
Σκούρα πράσινα λαχανικά: Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα κυριότερα λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης.
Τροφές που περιέχουν χαλκό:Ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης (πρωτεΐνη του δέρματος). Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, το κρέας και στα μανιτάρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ στη ποσότητα του χαλκού.
Σημαντικό να αναφερθεί πως τα υπερβολικά ποσά έκθεσης στις ηλιακές ακτίνες σε μικρές ηλικίες, ή η απλή παραμέληση της μη λήψης των κατάλληλων προφυλάξεων, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνους καρκίνους του δέρματος καθώς, και σε μη ελκυστικά σημάδια και πανάδες. Επιπλέον, η υπερβολική ακτινοβολία βλάπτει το κολλαγόνο στο δέρμα, που προκαλεί την απώλεια της ελαστικότητας και οι ίνες στο δέρμα αρχίζουν να φθείρονται. Αυτή η ζημιά προκαλείται στο δέρμα, όπου υπάρχει ο συνδετικός ιστός, αλλά η καταστρεπτική επίδραση θα είναι σύντομα εμφανής και στην επιδερμίδα.
Για την προστασία και την ανάπλαση των ιστών του δέρματος κατάλληλη είναι η ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Βιταμίνη Α:Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ως β-καροτένιο ή καροτενοειδή περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (καρότα, πιπεριές, κολοκύθα, εσπεριδοειδή, φράουλες, σταφύλια, μούρα, ντομάτες).
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη):Προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Τη βρίσκουμε στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, στο τυρί και ιδίως στη φέτα, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα και τα αυγά.
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ):Ελαττώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, το αυγό, τα μανιτάρια και το ρύζι.
Βιταμίνη Β12: Εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης. Περιέχεται σε αφθονία σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό), αλλά και στο γάλα και τα τυριά.
Βιταμίνη C:Βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και επομένως στην ανάπλαση του δέρματος. Περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, όπως στα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο και τις πιπεριές.
Βιταμίνη Ε:Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Περιέχεται κατεξοχήν στο ελαιόλαδο, αλλά μπορούμε να τη βρούμε και στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Ψευδάργυρος:Συμβάλλει στην ανάπλαση των ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση του δέρματος. Πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, το συκώτι του μοσχαριού, το αυγό, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φασόλια, το ταχίνι και το καλαμπόκι.