Dancing Matter: Εργαστήρι κίνησης με την Ηρώ Βασάλου
Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Απριλίου 2022 | 18:00-22:00
Το διήμερο εργαστήρι Dancing Matter διοργανώνεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τη χορεύτρια και χορογράφο Ηρώ Βασάλου:
ένα εργαστήρι χορογραφικής σύνθεσης και performance με κέντρο την ύλη – σκηνικά/εικαστικά υλικά – και τη σχέση της με το ανθρώπινο σώμα και τη χορογραφία πάνω στη σκηνή.
Την πρώτη μέρα – μέσα από συνθετικές ασκήσεις –, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τα υλικά (χώμα, νερό, χαρτί, μπογιά, πούπουλα κ.ά.), παρατηρούν τη συμπεριφορά τους, τα τοποθετούν στο χώρο με εικαστική ματιά, μελετούν τους συμβολισμούς που φέρουν και ανακαλύπτουν την αφηγηματική τους δυναμική στο παραστασιακό περιβάλλον.
Τη δεύτερη μέρα – μέσα από διάφορους αυτοσχεδιασμούς κίνησης/χορογραφίας και πρακτικές από την performance art –, το εργαστήρι εστιάζει στη συνεύρεση του ανθρώπινου σώματος με τα σκηνικά υλικά, εφευρίσκοντας “υλικές χορογραφίες” ανθρώπινων και μη σωμάτων· σώματα ισάξια που αλληλεπιδρούν και διηγούνται ιστορίες έρωτα, αισθήσεων και συνάντησης.
Στο τέλος του εργαστηρίου συντίθενται μικρά αυτοσχεδιαστικά soli.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές/χορεύτριες, αλλά και σε άτομα χωρίς επαγγελματική εμπειρία, στα οποία αρέσει η κίνηση και η δημιουργία.
Κόστος συμμετοχής: 25€ για μία μέρα / 40€ και για τις δύο
Δήλωση συμμετοχής: iro.vasalou@gmail.com & info@polychorosket.gr
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α, Αθήνα
Βιογραφικό:
www.irovasalou.com
Η Ηρώ Βασάλου αποφοίτησε το 2014 από τη σχολή London Contemporary Dance School “The Place”, ενώ πρόσφατα απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στη Δραματουργία από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
To 2015 εγκαταστάθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας όπου μαζί με την Ουρουγουανή καλλιτέχνη Lula Amir ίδρυσαν την ομάδα La Fáctica Danza. Σαν χορεύτρια/performer συνεργάστηκε με την κολεκτίβα Villapuchero Factory που δημιουργεί site- specific παραστάσεις, την ομάδα χορού Ximena Carnevale, με τη μουσικοσυνθέτη Paloma Peñarrubia Ruíz και με την θεατρική ομάδα Gazquez-Alcaraz.
Οι χορογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και πλατφόρμες όπως το Athens Video Dance Project στην Αθήνα, το 7ο Φεστιβάλ Νέων χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τα Nuevos Valores de la Danza και MAF στη Μάλαγα, το Seasoning στο Άιντχοβεν, το 8th You Better Move του Dansmakers στο Άμστερνταμ, το Resolutions Festival στο Λονδίνο κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Ολλανδία δούλεψε στην ομάδα Nite Ensemble (NNT + Club Guy & Roni) ως βοηθός δραματουργού. Επίσης διοργάνωσε το συμπόσιο Interdisciplinarity: A Space for Togetherness, το οποίο φιλοξένησε το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Από το 2020 έχει τη βάση της στην Αθήνα και συνεργάζεται σαν δραματουργός με τις ομάδες The guest Project και Gesamt Atelier μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα εξελίσσει το προσωπικό της χορογραφικό έργο.
Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στις διαδραστικές παραστάσεις, στη σχέση του σώματος και του χώρου, και στη χορογραφία ως μέσο πολιτικής ανάλυσης και δράσης. H δουλειά της χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα και μία επίμονη ματιά στα ζητήματα φύλου και αναπαράστασης.