Το Παραμύθι Της Coco Ή Like A – Different – Woman!
Γράφει η Μαρία Διαμάντη
Έπεσε προχθές στην αντίληψη μου ένα παιδικό βιβλίο για κορίτσια. Ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα , χωρίς πρίγκιπες, χωρίς σταχτοπούτες και χωρίς γοβάκια και καλές νεράιδες. Το παραμύθι της Coco ( Chanel ).Δεν ήξερα πως υπάρχουν τέτοια παραμύθια για παιδιά.
Η ηρωίδα λοιπόν, η μικρή Coco – Γκαμπριέλ τότε ακόμα-, που όπως όλοι ξέρουμε μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, ήταν ένα κορίτσι πολύ πεισματάρικο που είχε βάλει σκοπό να τα καταφέρει όπως και να χει. Το πρωί έραβε και το βράδυ τραγουδούσε. Έφτιαξε καπέλα, έπειτα ρούχα. Σε μια εποχή που οι γυναίκες υπέφεραν για να χωρέσουν στον κορσέ τους , οι απλές γραμμές στα ρούχα της έκαναν θραύση. Με πολλή δουλειά και υπομονή κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη κυρία της Γαλλικής μόδας , η οποία άλλαξε μέχρι και τον τρόπο που οι γυναίκες ντύνονταν μέχρι τότε απελευθερώνοντας τες. Αυτή, καθώς και άλλα τέτοια φοβερά και τρομερά κορίτσια που άλλαξαν τη ζωή τους αλλά και τον κόσμο προς το καλύτερο ίσως να έπρεπε να είναι οι ηρωίδες σε κάθε παιδικό παραμύθι. Κορίτσια που τα κατάφεραν επειδή το θέλησαν, επειδή το πίστεψαν και κυρίως επειδή το προσπάθησαν πολύ. Και δε χρειάστηκε ποτέ να τις σώσει κανείς..
Και μην παρεξηγήσετε το κείμενο μου.. Τους αγαπώ πολύ τους Πρίγκιπες.Απλά προτιμώ να τους συναναστρέφομαι αντί να τους χρειάζομαι. Κι αν είχα κόρη ή αν κάνω, αυτό θα της μάθω. Όμως έχω γιο και του μαθαίνω πάλι αυτό. Να μη τον χρειάζονται, να τον θέλουν μόνο.
___________________
Η Μαρία Διαμάντη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο οικογενειακό ατελιέ και σχολή ραπτικής που η γιαγιά της διατηρούσε από το 1930. Σπούδασε σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου και δίδαξε σε σχολές μόδας στην Ελλάδα. Το 2011 δημιούργησε το δικό της ατελιέ στον ίδιο δρόμο του Κεραμικού όπου στεγαζόταν το ατελιέ της γιαγιάς της, την οδό Μαραθώνος. Από τότε σχεδιάζει και πουλά ρούχα χειροποίητα, αποκλειστικά κατασκευασμένα για το άτομο για το οποίο προορίζονται, αναβίωσε τα »μαθήματα μόδας» που η γιαγιά της παρέδιδε τα οποία με βασικό άξονα την παροχή εξατομικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας σύντομα μετατράπηκαν σε αποκλειστικά πριβέ σειρές μαθημάτων μέσω των οποίων κάποιος μπορεί να εκκολαφθεί σχεδιαστής – δημιουργός και τέλος ερευνώντας τα όρια της μόδας ως προς την σχέση της με την τέχνη μελετά και κατασκευάζει τα »γλυπτά φορέματα» . Πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητες του ατελιέ παραδίδοντας on-line μαθήματα μόδας σε Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο μέσω τον οποίων η ομάδα της μεγάλωσε και απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Έχει ήδη παρουσιάσει με την ομάδα της δύο εκθέσεις, τη μια τον Απρίλιο του 2014 με τίτλο ”180 minutes for 18 idea” και θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης με εναλλακτικές πρώτες ύλες και τη δεύτερη τον Ιούνιο του 2017 με τίτλο #fashionrewindproject και θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης στη μόδα και τον κινηματογράφο προηγούμενων δεκαετιών, στις οποίες νέοι μαθητές κλήθηκαν να βγουν από τα στενά πλαίσια που μέχρι τότε όριζαν στο μυαλό τους το ένδυμα και να περιπλανηθούν σε επιπλέον περιοχές. Να αντιμετωπίσουν το ρούχο ως έργο, ως μέσο μετάδοσης ενός μηνύματος, με σκοπό να αλλάξουν μια και καλή τον τρόπο που θα έβλεπαν από τότε και πέρα τη μόδα και τα προϊόντα της. Η ίδια μαζί με την η ομάδα της πρόσφατα μας ανακοίνωσαν ότι εδώ και δύο χρόνια ήδη μελετούν και εργάζονται πάνω στην τρίτη τους κατά σειρά ομαδική έκθεση στην οποία μάλιστα θα λάβουν μέρος μαθητές μόδας από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα ταξιδέψουν για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.