Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F04%2Flikewomangr betterment burnout

Betterment Burnout ή όταν ο σιωπηλός αγώνας της γυναίκας για αυτοβελτίωση γίνεται εξουθενωτικός

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, η επιδίωξη της αυτοβελτίωσης έχει γίνει πολιτιστικός κανόνας.

Από την πρόοδο στην καριέρα μέχρι τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής ευεξίας, η πίεση για να βελτιώνεται συνεχώς ο εαυτός μας μπορεί να είναι συντριπτική. Ενώ αυτό το φαινόμενο επηρεάζει άτομα όλων των φύλων, οι γυναίκες συχνά φέρουν ένα μοναδικό βάρος όταν πρόκειται για τις προσδοκίες της προσωπικής ανάπτυξης. Η αδιάκοπη επιδίωξη της αυτοβελτίωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζεται ως «betterment burnout», ένα φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των γυναικών, όπου η αναζήτηση για αυτοβελτίωση τελικά οδηγεί σε εξάντληση, κατάθλιψη, ακόμη και μείωση της ευημερίας.

Η «εξουθένωση της αυτοβελτίωσης» περιλαμβάνει την εξάντληση και την απογοήτευση που προκύπτουν από την αδιάκοπη επιδίωξη της αυτοβελτίωσης. Είναι το συναίσθημα της διαρκούς προσπάθειας να ανταποκριθείς στις κοινωνικές προσδοκίες επιτυχίας, ομορφιάς και ολοκλήρωσης, μόνο για να βρεθείς τελικά εξαντλημένη και συντετριμμένη. Για τις γυναίκες, αυτές οι προσδοκίες συχνά συνδυάζονται με κοινωνικούς κανόνες και ρόλους των φύλων που τους υπαγορεύουν να εξισορροπούν αβίαστα πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες.

Ένας από τους κύριους μοχλούς βελτίωσης της επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των γυναικών είναι η πίεση να διαπρέψουν σε κάθε πτυχή της ζωής ταυτόχρονα. Οι γυναίκες αναμένεται να επιτύχουν στη σταδιοδρομία τους, να διατηρήσουν ικανοποιητικές σχέσεις, να συμβαδίζουν με τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, όλα αυτά τηρώντας τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και θηλυκότητας που διαιωνίζονται από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία.

Στον επαγγελματικό τομέα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις, όπως η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, η έλλειψη εκπροσώπησης σε ηγετικές θέσεις και το διάχυτο ζήτημα των διακρίσεων και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Η πίεση να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να αποδείξει την αξία της μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και εξουθένωση.

Επιπλέον, οι γυναίκες αναμένεται συχνά να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους, είτε πρόκειται για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων συγγενών ή των συντρόφων. Αυτή η συνεχής φροντίδα μπορεί να αφήσει λίγο χρόνο και ενέργεια για αυτοφροντίδα και προσωπική ολοκλήρωση, επιδεινώνοντας τα συναισθήματα εξουθένωσης και ανεπάρκειας.

Σε μια κοινωνία που δοξάζει την παραγωγικότητα και την επιτυχία, η πίεση για συνεχή βελτίωση του εαυτού μας μπορεί να είναι τεράστια. .Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσε περαιτέρω τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να παρουσιάσουν μια τέλεια εικόνα του εαυτού τους στον κόσμο. Πλατφόρμες όπως το Instagram είναι γεμάτες με επιμελημένα στιγμιότυπα φαινομενικά άψογης ζωής, δημιουργώντας μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και επιτυχίας. Από βιβλία αυτοβοήθειας έως άτομα που επηρεάζουν την ευεξία, δεν λείπουν συμβουλές για το πώς να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η συνεχής σύγκριση του εαυτού μας με αυτά τα ανέφικτα ιδανικά μπορεί να διαβρώσει την αυτοεκτίμηση και να συμβάλει σε συναισθήματα ανεπάρκειας και εξουθένωσης.

Οι συνέπειες του συνδρόμου «betterment burnout» μπορεί να είναι σοβαρές, επηρεάζοντας όχι μόνο την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών, αλλά και τη συνολική τους αίσθηση ολοκλήρωσης και ευτυχίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην αναζήτηση της ισορροπίας και της εκπλήρωσης, πολλές γυναίκες  βρίσκονται παγιδευμένες σε έναν κύκλο ατελείωτων στόχων και προσδοκιών. Η επιδίωξη της αυτοβελτίωσης μπορεί να γίνει κατανυκτική  αφήνοντας λίγο χρόνο για χαλάρωση ή απόλαυση. Αυτό που ξεκινά ως γνήσια επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μια εμμονή και έναν συνεχή αγώνα.

Ενώ η προσπάθεια για αυτοβελτίωση είναι αναμφίβολα ωφέλιμη, η υπερβολή μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Το να πιέζει μια γυναίκα  τον εαυτό της συνεχώς να κάνει περισσότερα, να είναι περισσότερα και να πετύχει περισσότερα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και εξάντληση. Επιπλέον, η παραμέληση άλλων πτυχών της ζωής, όπως οι σχέσεις, τα χόμπι και ο χρόνος χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση κενού και δυσαρέσκειας.

Χαρακτηριστικοί  δείκτες  betterment burnout μπορεί να είναι:

Επίμονη κόπωση και έλλειψη ενέργειας

Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων

Αυξημένη ευερεθιστότητα ή κυκλοθυμία

Αισθήματα ενοχής ή ανεπάρκειας όταν δεν είστε παραγωγικές

Παραμέληση δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης ή κοινωνικών συνδέσεων

Εύρεση ισορροπίας

Η υπέρβαση του στόχου της αυτοβελτίωσης, απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και προτεραιοτήτων. Αντί να βλέπουμε τη βελτίωση του εαυτού μας ως έναν αγώνα χωρίς τέλος, είναι σημαντικό να ενστερνιστούμε την έννοια της ισορροπίας και της αυτοσυμπόνιας. Ορισμένες στρατηγικές για την εύρεση ισορροπίας:

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Αντί να στοχεύετε στην τελειότητα, θέστε εφικτούς και ουσιαστικούς στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις προτεραιότητές σας.

Εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας: Αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες που τρέφουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας, είτε πρόκειται για διαλογισμό, άσκηση ή για να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.

Μάθετε να λέτε όχι: Μη φοβάστε να θέσετε όρια και να απορρίψετε ευκαιρίες που δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ή τις αξίες σας.

Αγκαλιάστε την ατέλεια: Αποδεχτείτε ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη και ότι οι αναποδιές και τα λάθη είναι ένα φυσικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Αναζητήστε υποστήριξη: Περιβάλλετε τον εαυτό σας με μια υποστηρικτική κοινότητα φίλων, οικογένειας ή συμβούλων που μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

Celebrities που είχαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα αυτό  όπως οι Tiffany Haddish, Beyoncé, Meghan Markle, Selena Gomez, Hilary Duff, Lilly Singh, έγιναν αιτία ώστε πολλές γυναίκες σε όλον τον κόσμο να αναθεωρήσουν και να οριοθετήσουν τις προτεραιότητές τους.

Ενώ η επιδίωξη της αυτοβελτίωσης μπορεί να είναι ένα ικανοποιητικό ταξίδι, είναι απαραίτητο να προφυλαχθούμε από τις παγίδες του betterment burnout. Δίνοντας προτεραιότητα στην ισορροπία, τη φροντίδα του εαυτού και τη συμπόνια για τον εαυτό μας, οι γυναίκες μπορούν να καλλιεργήσουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία. Θυμηθείτε, η αληθινή ολοκλήρωση δεν προέρχεται από τη συνεχή προσπάθεια για τελειότητα αλλά από την εύρεση αρμονίας και ικανοποίησης στην παρούσα στιγμή.

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED