Συνταγή για εντυπωσιακό κέικ φράουλας από τη νικήτρια του Βρετανικού Bake Off, Frances Quinn
Η Frances Quinn, η μεγάλη νικήτρια του βρετανικού Bake Off δημιούργησε μια καταπληκτική ροζ συνταγή με φράουλες, σπιτικό κεικ (παντεσπάνι) και πτι-μπερ. Τι λέτε εσείς θα την φτιάξετε;
Υλικά (για το κέικ):
- 50 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό
Υλικά (για τη διακόσμηση):
- 50γρ. μαρμελάδα φράουλα χωρίς κομματάκια
- 50ml κρέμα
- ½ κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- Μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- 9 (ή και λιγότερα ή περισσότερα – ανάλογα με το μέγεθος -) μπισκότα τύπου Μιράντα ή Πτι-Μπερ
- 3 φράουλες
- Ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου μικρά κομματάκια φράουλας παγωμένα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
2. Χρησιμοποιήστε ένα στρογγυλό σκεύος από κασσίτερο, βαθύ και λείο (χωρίς ανάγλυφα σχήματα).
3. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μίξερ για 5-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια ελαφριά, απαλή και κρεμώδη υφή. Χτυπήστε ελαφρά το αυγό με το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε σιγά-σιγά το αυγό στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα, ανακατώστε μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς και συμπληρώστε το ζεστό νερό. Ρίξτε το μίγμα του κέικ στο σκεύος και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να το απλώσετε καλά.
4. Ψήστε για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει μέσα στο σκεύος για 10 λεπτά, πριν το αφαιρέσετε και το μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
5. Χρησιμοποιήστε ένα μακρύ, οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε το κέικ οριζόντια σε δύο ίσα στρώματα. Τοποθετήστε το κάτω στρώμα του κέικ σε μια βάση που επιθυμείτε. Απλώστε μερικά κουταλάκια μαρμελάδας πάνω από την κομμένη επιφάνεια. Τοποθετήστε το άλλο στρώμα κέικ από πάνω. Βάλτε σε ένα μπολ την κρέμα με την κρυσταλλική ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μέχρι η κρέμα να γίνει μαλακή. Απλώστε την κρέμα πάνω από το κέικ και διορθώστε τυχόν ατέλειες με ένα μαχαίρι τύπου «σπάτουλα», δημιουργώντας ένα τελείωμα ελαφριάς υφής.
6. Απλώστε λίγη μαρμελάδα στην πίσω πλευρά του κάθε μπισκότου ώστε να λειτουργήσει ως «κόλλα»: καλύψτε με τη μαρμελάδα έως τα τρία τέταρτα του μπισκότου, αφήνοντας το πάνω πάνω και τελευταίο ακάλυπτο. Πιέστε τα μπισκότα περιμετρικά του κέικ, με τα τμήματα που δεν έχουν μαρμελάδα να βρίσκονται στην πάνω πλευρά ώστε να δώσετε ένα οπτικά «καθαρό» φινίρισμα. Τα μπισκότα δεν θα πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους και να είναι στριμωγμένα. Θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα κενά ανάμεσά τους, ούτως ώστε να μπορείτε εύκολα να κόψετε το κέικ σε φέτες.
7. Διακοσμήστε την κορυφή του κέικ με τις τρεις φράουλες και διασκορπίστε ενδιάμεσα τα μικρά παγωμένα κομματάκια.
Το κέικ σας είναι έτοιμο. Καλή σας απόλαυση!