Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί με τον ενθουσιασμό έρχεται ταυτόχρονα και ο προβληματισμός.
Ειδικά εάν έχετε παιδάκι που τώρα ξεκινά το Δημοτικό. Ένας νέος κόσμος θα ανοιχθεί μπροστά τους και είναι λογικό να ανησυχείτε για το πως θα σταθείτε πλάι τους και θα τα βοηθήσετε. Η Α’ Δημοτικού είναι ίσως η πιο βασική τάξη, αφού τότε ουσιαστικά ξεκινά η μάθηση της γραφής, της ανάγνωσης και της μαθηματικής σκέψης. Έχοντας πια μια σχετική εμπειρία ως μαμά, παρακάτω θα βρείτε μερικές μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε και εσείς ως μαμά της Α’ Δημοτικού ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει γραφή και ανάγνωση.
Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές εξαρχής ότι είμαι μαμά και όχι εκπαιδευτικός. Οι απόψεις μου είναι προσωπικές και προέρχονται από την δική μου προσωπική εμπειρία. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και κάθε οικογένεια μοναδική
Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει γραφή και ανάγνωση
Είναι αποδεδειγμένο, ότι όσο πιο αβίαστα και φυσικά, εισαχθεί ένα παιδί στον «κόσμο του γραπτού λόγου» τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αποκτήσει, αναγνωστική ετοιμότητα και ορθές δεξιότητες γραφής. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να δώσουμε περισσότερη προσοχή και σημασία σε αυτά τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά πράγματα όταν το παιδί μας πάει στην πρώτη τάξη του σχολείου. Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν τα μισά αγόρια (51%) αλλά και το 31% των κοριτσιών αντιμετωπίζουν προβλήματα γραφής. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε απογοήτευση, αποθάρρυνση και να τους δημιουργήσει άγχος και πίεση.
1. Χρόνος προσαρμογής
Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ίσως δυσκολότερη για μερικά παιδιά. Έχοντας υπομονή, χωρίς πίεση, δίνουμε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα σχολικά δεδομένα. Ρυθμίστε το καθημερινό πρόγραμμα έτσι ώστε να έχει το παιδί τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί, ακόμη και αν θα πρέπει να περιορίσετε κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες.
2. Πρόγραμμα διαβάσματος
Το διάβασμα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το πρωτάκι σας. Καλό είναι εφαρμόσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα μελέτης. Η ρουτίνα και το σταθερό πρόγραμμα βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή.
3. Αγάπη για το σχολείο
Φροντίστε ώστε το παιδί σας να δει θετικά το σχολείο και τη διαδικασία της μάθησης. Δεν μειώνουμε την αξία του σχολείου και του δασκάλου, δεν σχολιάζουμε μπροστά στο παιδί τους δασκάλους του. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε γονείς και όχι εκπαιδευτικοί.
4. Ακουστική διάκριση γραμμάτων
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει φωνολογική και ακουστική επίγνωση των γραμμάτων και των ήχων τους. Με λίγα λόγια ότι μπορεί να διακρίνει ακουστικά τα γράμματα.
5. Σωστό κράτημα του μολυβιού
Η εκμάθηση του σωστού τρόπου γραφής είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κρατά σωστά το μολύβι και βάζει σωστή δύναμη όταν γράφει. Μην ξεχνάτε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ειδικά όταν πρόκειται για το ξεκίνημα του όμορφου ταξιδιού στον κόσμο της γραφής αλλά και της ζωγραφικής. Επενδύστε σε καλά μολύβια με εργονομικές λαβές – κάποια έχουν μάλιστα διάκριση για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες – που θα βοηθήσουν το παιδί να βρίσκει διαισθητικά το σωστό κράτημα. Το σωστό μολύβι και το σωστό κράτημα είναι πολύ σημαντικό καθώς έτσι δεν θα ασκεί πίεση και δεν θα κουράζει το χέρι του ενώ γράφει.
6. Σωστή φορά γραφής
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει την σωστή φορά γραφής των γραμμάτων και των αριθμών.
7. Μέγεθος γραμμάτων
Καλό είναι να δείξετε στο παιδί το σωστό μέγεθος των γραμμάτων αλλά και να επιμείνετε στο να κάνει όσο γίνεται ισομεγέθη γράμματα και αριθμούς.
8. Πάνω στη γραμμή
Δείξτε στο παιδί την σημασία του να τοποθετεί τα γράμματα σωστά πάνω στη γραμμή του τετραδίου.
9. Κενά ανάμεσα στις λέξεις
Επιπλέον είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να αφήνει το κατάλληλο κενό ανάμεσα στις λέξεις.
10. Έλεγχος μαθησιακών δυσκολιών
Τέλος, αν δείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύετε πολύ σε κάτι είναι καλό να μιλήσετε με τον εκπαιδευτικό ακόμα και να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Το λέω πάντα και θα το πω και εδώ … με το να εθελοτυφλείτε για ένα υπαρκτό πρόβλημα, δεν το κάνετε να εξαφανιστεί!
Καλή Σχολική Χρονιά!