Athens Fashion Film Festival 2020 | «Όταν Η Ηθική Συναντά Την Αισθητική»
Athens Fashion Film Festival 2020
“When Ethics Meet Aesthetics |
«Οταν η Ηθική συναντά την Αισθητική»
Παρασκευή 14 – Κυριακή 16 Φεβρουαρίου
@ Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης ‘Εβερτ»
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Μετά την περσινή πρεμιέρα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το φεστιβάλ μετακομίζει στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, για άλλο ένα λαμπερό και ενδιαφέρον τριήμερο. Μια συνάντηση δημιουργικών επαγγελματιών από το χώρο της μόδας και του σινεμά, της τέχνης και των media. To Athensfff βρίσκεται σε συνεργασία με το δίκτυο των Fashion Film Festivals διεθνώς, που είναι 40 στον κόσμο.
Το φετινό πρόγραμμα, με τίτλο «Όταν η ηθική συναντάει την αισθητική», περιλαμβάνει
80 fashion film μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα, ειδικά αφιερώματα, θεματικά panel και masterclasses, με στόχο να προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια σφαιρική εικόνα των τελευταίων τάσεων και ιδεών που κυριαρχούν στον κινηματογράφο, τη μόδα, την τέχνη και το περιβάλλον. Παράλληλα, το AthensFFF φιλοδοξεί να αποτελέσει σταδιακά το ιδανικό, δυναμικό περιβάλλον για να δίνουν ραντεβού νέοι ή ήδη καθιερωμένοι σχεδιαστές, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές, με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας.
____________________
Με τη γοητευτική νέα ταινία του Luca Guadagnino,
“The Staggering Girl”,
κάνει έναρξη το φετινό Athens Fashion Film Festival!
Στη νέα του ταινία, ο εξαιρετικά δημοφιλής Ιταλός σκηνοθέτης σκηνοθετεί για λογαριασμό του Οίκου Valentino, και επιστρατεύει stars όπως η Julianne Moore, ο Kyle MacLachlan, η Mia Goth και η KiKi Layne, αλλά και τους βασικούς συντελεστές του “Call My By Your Name” και της “Suspiria”. Για την πραγματοποίησή της, ο Luca Guadagnino συνεργάστηκε με τον Creative Director του Valentino, Pierpaolo Piccioli, ενώ τη μουσική της ταινίας
υπογράφει ο σπουδαίος Ryuichi Sakamoto. Μετά την προβολή του στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών και λίγο πριν την παγκόσμια διανομή του, τo “Staggering Girl” αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό, το βράδυ της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης (ώρα έναρξης τελετής: 20.30).
Η προβολή της ταινίας γίνεται σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία, το Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
Μια συγγραφέας σε δημιουργικό αδιέξοδο, βυθίζεται σε ένα ενδοσκοπικό ταξίδι που θα τη φέρει από τη Νέα Υόρκη πίσω στη Ρώμη και το πατρικό της, για μια επείγουσα συνάντηση
με την ηλικιωμένη πια μητέρα της.
Συνδυάζοντας το μοντέρνο με το διαχρονικό, ο Luca Guadagnino σκηνοθετεί μια βαθιά προσωπική ιστορία, πλασμένη από σύμβολα και αναμνήσεις. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος
στο παρελθόν, δεν πρόκειται για διαφήμιση. Το “Staggering Girl” είναι ένα αυτόνομο μεσαίου μήκους κομψοτέχνημα, όπου η υψηλή αισθητική και η συνειρμική αφήγηση μετατρέπονται
στο πρίσμα που αναλύει στην οθόνη ακέραιο το φάσμα του σύγχρονου fashion film.
Μια καλειδοσκοπική ματιά που πηγάζει από τη μόδα και το σινεμά και φτάνει
μέχρι τα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης.
Film official clip:
https://www.youtube.com/watch?v=EK4k05_VkCk
____________________
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ HIGHLIGHTS TOY ATHENSFFF 2020
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία
να παρακολουθήσουν, στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης ‘Εβερτ» της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, πολλές εξαιρετικές ταινίες μικρού & μεγάλου μηκους αλλά και ντοκιμαντέρ. Ταινίες για τη μόδα, την τέχνη, την ομορφιά, την αισθητική την ηθική. Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, εν τω μεταξύ όμως σας αποκαλύπτουμε δύο ακόμη από τα κινηματογραφικά highlights της φετινής διοργάνωσης, 2 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους:
“Divino Inferno: Rodin and the Gates of Hell”
Σκηνοθεσία: Bruno Aveillan
Προβολή: Σάββατο 15/2 στις 17.45
O Bruno Avellian αφηγείται την άγνωστη ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εμβληματικού έργου “Οι Πύλες της Κολάσεως” από τον πατέρα της σύγχρονης γλυπτικής, August Rodin.
Με φανερά ποιητική διάθεση και αιχμηρή αισθητική, o ανατρεπτικός Γάλλος σκηνοθέτης και φωτογράφος, διάσημος για τη συνεργασία του με όλα τα κορυφαία luxury brands του πλανήτη, Bruno Aveillan, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο για τον πιονιέρο μοντερνιστή. Αποκωδικοποιώντας το αινιγματικό αριστούργημά του, διερευνά παράλληλα θεμελιώδη θέματα της τέχνης και της δημιουργίας. Η ερμηνεία του θα γίνει εν τέλει το κλειδί για να δούμε πίσω από τις “Πύλες της Κολάσεως”, όπου ξεδιπλώνεται ολόκληρο το έργο του Rodin – μια παρακαταθήκη κεφαλαιώδους σημασίας για τη σύγχρονη τέχνη.
____________________
“We Margiela”
Σκηνοθεσία: Menna Laura Meijer
Προβολή: Κυριακή 16/2, στις 17.00
*Την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση-panel με θέμα:
Uniforms (Η μόδα σαν κοινωνικός καθρεπτης)
Μέσα από μια γλυκόπικρη αφήγηση, η συνιδρυτής Jenny Meirens, αλλά και πολλά μέλη της δημιουργικής ομάδας του Maison Martin Margiela, περιγράφουν τη μετεωρική άνοδο – και την παρολίγον πτώση- του πλέον επιδραστικού fashion label της τελευταίας 20ετίας.
To “We Margiela” καταγράφει λεπτομερώς μια διαδρομή προς την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Μια πορεία που χαράχτηκε πάνω στην τυχαιότητα, με αποκλειστικό οδηγό το ένστικτο και ανυπολόγιστα δημιουργικά ρίσκα, σε πείσμα των καιρών. Μπορεί οι καιροί εν τέλει να νίκησαν, αλλά αυτό που μένει είναι μια τολμηρή avant garde κολεκτίβα, που κατάφερε να στρέψει το βλέμμα μας πέρα από τις πασαρέλες, για να ξαναβρούμε την ομορφιά και τη μόδα,
σε μέρη που είχαμε ξεχάσει πως υπάρχουν.
Film official trailer:
____________________
Όπως και στην περσινή 1η διοργάνωση του Athens Fashion Film Festival, έτσι και φέτος τα βραβεία του φεστιβάλ απονέμονται από 9 μελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή.
‘Ελληνες και ξένοι επαγγελματίες και φίλοι της μόδας, του κινηματογράφου και της τέχνης,
αποφασίζουν ποιες από τις ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό μας τμήμα,
ταινίες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, θα πάρουν τα 13, συνολικά, AthensFFF 2020 Awards.
Παρακάτω, αναλυτικά, τα μέλη της φετινής Κριτικής Επιτροπής:
Rick Porras – Προέδρος
Ο Rick Porras ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας για τον Robert Zemeckis σ’ ένα μεγάλο εύρος ταινιών, από το φιλμ “DEATH BECOMES HER” και το “FORREST GUMP” μέχρι το “CONTACT”. ‘Οντας από μικρό παιδί fan των The Beatles, o Rick εργάστηκε στη σειρά ντοκιμαντέρ “The Beatles Anthology”. Αργότερα, έγινε συμπαραγωγός στην υπερεπιτυχημένη τριλογία LORD OF THE RINGS, ενώ συμμετείχε σε όλα τα υπόλοιπα σχετικά project που προέκυψαν (EA Games, DVD Extended Cuts, Merchandising), αλλά και στη σκηνοθεσία του Second Unit της τριλογίας. Συνολικά, έχει εργαστεί σε παραγωγές που έχουν κερδίσει είκοσι τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων δύο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Έχει επίσης βοηθήσει στο development ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών με κοινωνική θεματική, ενώ συμμετέχει σε μια start-up που αναλαμβάνει διαμιντιακά project που αναδεικνύουν την κινεζική κουλτούρα και μυθολογία. ‘Eχει συνεργαστεί σε διάφορα project με τις εταιρίες Legendary Pictures Television, ABC Studios και ABC Network, είναι σύμβουλος σεναρίου και δραματουργίας της Sony Interactive Europe στο development παιχνιδιών VR, ενώ έχει υπάρξει λέκτορας στα USC Graduate School of Cinematic Arts, Stanford University
και King’s College London.
Ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη, σε αλφαβητική σειρά:
Adriano De Santis
O Adriano De Santis είναι σκηνοθέτης, συνθέτης, εκπαιδευτικός και παραγωγός. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία και παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, εκδηλώσεων και οπτικοακουστικών έργων, όπως τα fashion films “The Good Italian I, II και III”, που κέρδισαν σημαντικά βραβεία σε όλο τον κόσμο. ‘Εχει συνθέσει το soundtrack για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, όπως για το φιλμ του Giancarlo Giannini “I have looked for you in all the obituaries”. Είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος του The Space Film International Film Investment Co. Ltd. (Πεκίνο), του διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ “Quartieri dell’Arte” στην Ιταλία και του ιταλικού δισκογραφικού label “Easy Records”. Ο Adriano είναι ο Κοσμήτορας και Διευθυντής του Centro Sperimentale di Cinematografia, όπου έχει αναπτύξει ένα άκρως καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πολιτική, ενώ έχει επιβλέψει την παραγωγή περισσότερων από 200 ταινίες.
Elis Kiss
Η Elis Kiss είναι Fashion Features Director στη Vogue Greece. Είναι επίσης αρθρογράφος στο περιοδικό «Κ» – της Κυριακάτικης «Καθημερινής» – και πρώην καλλιτεχνική συντάκτης στη (μοναδική, στην Ελλάδα) αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής», που κυκλoφορεί με τους Διεθνείς New York Times σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Elis έχει καλύψει μέσα στα χρόνια εκτενώς την ελληνική και διεθνή βιομηχανία της μόδας. Τη δεκαετία του ’90 είχε το προνόμιο να ζήσει από κοντά τον κόσμο της διεθνούς μόδας και του luxury ως βοηθός της Suzy Menkes, πρώην fashion editor της International Herald Tribune και νυν International Editor της Vogue.
Η Elis έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Diane Pernet
Η αμερικανίδα Diane Pernet είναι θρυλική κριτικός μόδας και video journalist με έδρα το Παρίσι. Φωτογράφος και σχεδιάστρια μόδας τη δεκαετία του 1980, δημιουργός/ σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, ανιχνευτής ταλέντων, ιδρύτρια του πρώτου fashion blog www.ashadedviewonfashion.com, το 2005 και του πρώτου φεστιβάλ στον κόσμο που ήταν αφιερωμένο στη μόδα, την ομορφιά και το στυλ – του YWITW (2006) και του ASVOFF (2008). Είναι επίσης η δημιουργός των αρωμάτων DPP (2014), και μέλος του BOF 500 από το 2013 και πλέον και του BOF Ηall of Fame.
Γιώργος Ελευθεριάδης
Ο σχεδιαστής Γιώργος Ελευθεριάδης ξεκίνησε το 1992. Οι συλλογές του έχουν παρουσιαστεί στο Μιλάνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα, με τη διεθνή του καριέρα να μετρά περισσότερα από 18 χρόνια. Από την αρχή αυτής της καριέρας, ο Γιώργος Ελευθεριάδης υπήρξε καινοτόμος, χρησιμοποιώντας υφάσματα φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ εισήγαγε το concept της διαχρονικότητας και της συνέχειας, με τα ρούχα του να μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα και να φοριούνται όλες τις ώρες και σε κάθε περίσταση.
Με το χαρακτηριστικό στυλ ραφής και την εναλλακτική σχεδιαστική φιλοσοφία που τον διακρίνουν, το brand Yorgos Eleftheriades αναζητά διαρκώς νέους ορίζοντες στo urban fashion. Η δουλειά του έχει περάσει από τις σελίδες μερικών από τα πλέον επιδραστικά διεθνή περιοδικά όπως: Vogue Japan, Hommes international, Vogue Spain, Harper’s Bazaar Japan, Dazed & Confused, Numero international, Grazia, Soon, Schon magazine, l’Officiel Paris /Japan, ELLE France, Dapper Dan. Οι συλλογές του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες μπουτίκ και καταστήματα μόδας ανά τον κόσμο όπως: Kabuki/Paris, luisa via roma/ Firenze,
Harvey Nichols /Hong Kong και αλλού.
Βασίλης Ζηδιανάκης
Ο Βασίλης Ζηδιανάκης είναι fashion curator, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτισμικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture. Εκανε σπουδές Ιστορίας και Πολιτισμών στο É.H.É.S.S στο Παρίσι, ενώ βασικό θέμα της έρευνάς του είναι η avant-garde μόδα και το κοστούμι, καθώς επίσης και το ανθρώπινο σώμα. Εχει επιμεληθεί τις εκθέσεις μόδας RRRIPP!!! Paper Fashion (Αθήνα, 2007/ Λουξεμβούργο και Αμβέρσα, 2009), ARRRGH! Monsters in Fashion (Αθήνα, 2011/ Παρίσι, 2013/ Ουτρέχτη, 2014), και το project FLUFFY LIBRARY (Αθήνα και Μπρίστολ, 2019), ανάμεσα σε άλλες, καθώς επίσης και εκδόσεις όπως τα βιβλία “NOT A TOY: Fashioning Radical Characters”, 2011 και “UNLOCKED”, 2013. Εχει επίσης επιμεληθεί visual projects, installations και performances, που παρουσιάστηκαν σε διάφορους οργανισμούς, όπως: Issey Miyake’s 21_21 Design Sight (Τόκιο, 2008), Robert Wilson’s Watermill Centre (Νέα Υόρκη, 2011, 2012, 2013) και Fondation Cartier (Παρίσι, 2011). Ο Βασίλης ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του 21ου Hyeres International Festival of Fashion and Photography (2006) και του Hans Nefkens Fashion Award Competition
(2012, 2014). Επίσης, έχει καθιερώσει μέσω του ATOPOS cvc μια σειρά από project προκειμένου
να ενισχύσει νέα ταλέντα, όπως το σχεδιαστή μόδας Craig Green
και τον φωτογράφο Ren Hang (απεβίωσε το 2017).
Γιώργος Πυρπασόπουλος
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, ενεργός στο χώρο του κινηματογράφου από το 1992. Στις τελευταίες του δουλειές συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες “CHEVALIER” και “MONDAY”. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει υπάρξει μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι, επίσης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. ‘Εχει κερδίσει πολλές υποψηφιότητες και βραβεία για τη δουλειά του στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, και στα φεστιβάλ του Σαράγεβο και του Λονδίνου. Αυτή την εποχή, παρουσιάζει τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, “Από Αγκάθι Ρόδο”, που περιλαμβάνει και ένα επεισόδιο σχετικά με τη βιωσιμότητα στη μόδα.
Τόνια Σωτηροπούλου
Η ηθοποιός Τόνια Σωτηροπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη σχολή του Γιώργου Κιμούλη και το Giles Foreman Centre for Acting του Λονδίνου. Έζησε για 7 χρόνια στο Λονδίνο, που παραμένει η επαγγελματική της βάση, μεγάλη της αγάπη είναι ο κινηματογράφος, ενώ έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Sam Mendes, Bret Ratner, Martha Fuentes, Alex Graves, Peter Strickland, Noel Clarke και Νίκος Περάκης. Zει μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου και είναι ambassador των Intimissimi, Oriflame και Audemars Piguet, της Campari για την Ελλάδα και spokesperson για την Adidas Ελλάδας. Επίσης συνεργάζεται με οργανώσεις όπως το wwf Greece, το Άλμα ζωής και το Save a Greek stray.
Σύλλας Τζουμέρκας
Ο Σύλλας Τζουμέρκας γράφει, παίζει και σκηνοθετεί για το σινεμά και το θέατρο. Οι ταινίες του Χώρα Προέλευσης (Φεστιβάλ Βενετίας, 2010), H Έκρηξη (Φεστιβάλ Λοκάρνο, 2014) και Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών (Φεστιβάλ Βερολίνου, 2019), κυκλοφόρησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες σε πολλές χώρες και συμμετείχαν σε πάνω από 200 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Suntan του Aργύρη Παπαδημητρόπουλου και Αll This Victory του Ahmad Ghussein, και έχει παίξει στις ταινίες Wasted Youth, Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, Suntan και Μonday. Στο θέατρο και σε multi-platform έργα, έχει συνεργαστεί με τη Γιούλα Μπούνταλη, την ομάδα blitz, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, κ.α.
Το 2ο AthensFFF πραγματοποιείται με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του
Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΑΤΑ,
της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του προγράμματος Tempo Forte,
καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου,
ανάμεσα σε άλλους φορείς.
Sponsored by:
DOCA
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ (ενότητες και τίτλοι ταινιών, ώρες προβολών, masterclasses, συζητήσεις & ομιλίες) θα ανακοινωθεί σε επόμενο Δελτίο Τύπου.
Δείτε εδώ το aftermovie του περσινού AthensFFF
INFO
AthensFFF 2020
14/2 – 16/2 @
Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης ‘Εβερτ»
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Website: www.athensfff.com
Facebook: facebook.com/athensfff/
Instagram: instagram.com/afffathensfashionfilmfestival/
Για περισσότερα νέα, «συντονιστείτε» με το facebook event του φεστιβάλ:
Follow the festival’s official hashtags:
#afff20 | #AFFF | #AthensFashionFilmFestival | #AthensFFF