Τα οφέλη της άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου είναι ευρέως γνωστά, και ειδικά σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν πολυσυζητηθεί.
Ωστόσο, αναφορικά της σωματικής υγείας, εκτός από τα εμφανή και πολυμελετημένα οφέλη της άσκησης στην καρδιοαναπνευστική, μυοσκελετική και ψυχική υγεία, τα τελευταία χρόνια, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τα οφέλης της άσκησης στην υγεία του εντέρου.
Λίγα λόγια για το έντερο που – μάλλον – δεν ήξερες.
Έχεις ακούσει πως το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος μας; Κι όμως ισχύει..Έχει τύχει ποτέ όταν έχεις άγχος, να θέλεις να πας άμεσα τουαλέτα ή αντιθέτως να έχουν περάσει μέρες που δεν την έχεις επισκεφθεί; Αντίστοιχα, έχεις νιώσει ποτέ να πονάει η κοιλιά σου όταν αγχώνεσαι; Αυτές είναι μερικές πολύ απλές ενδείξεις της καθημερινότητας μας που φανερώνουν το σύνδεσμο μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου. Πράγματι, η επιστημονική κοινότητα πρόσφατα μας ενημέρωσε πως το έντερο μας επικοινωνεί συνεχώς με τον εγκέφαλο, μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου (gut-brain axis). Ταυτόχρονα, εκτός του εγκεφάλου, το έντερο επικοινωνεί συνεχώς με το δέρμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό μας, μέσω διαφορετικών αξόνων. Υπέροχο έτσι;
Πώς συνδέεται η άσκηση με την υγεία του εντέρου;
Εφόσον η άσκηση έχει αποδείξει τα οφέλη της στην ψυχική υγεία (άρα την υγεία του εγκεφάλου), πως γίνεται να μη συνδέεται με την υγεία του εντέρου μας; Πάμε να δούμε, λοιπόν, να τα δούμε ένα ένα..
- Η τακτική άσκηση αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου. Αποτελεί σύμμαχο κατά της δυσκοιλιότητας αφού, κρατά την κινητικότητα του εντέρου ενεργή, αυξάνοντας τις συσπάσεις του και βοηθώντας μας να “αδειάσουμε” στην τουαλέτα.
- Συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου, γνωστά και ως εντερική μικροχλωρίδα παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο, για να δουλεύουν υπέρ μας, θα πρέπει τα καλά βακτήρια να υπερτερούν των λιγότερο καλών, γεγονός που φαίνεται πως υποστηρίζεται από την ένταξη άσκησης στην καθημερινότητα μας.
- Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν τη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ – IBS) με δύο συνεδρίες yoga την εβδομάδα. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες, ώστε να βγουν πιο σαφή και έγκυρα συμπεράσματα.
Σημαντική διευκρίνιση στους αθλούμενους. Είναι πιθανόν κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας να έχετε βιώσει δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο, όπως διάρροια, φούσκωμα, εντερικές κράμπες, ιδιαίτερα αν κάνετε αθλήματα αντοχής ή προπονήσεις υψηλής έντασης. Το γεγονός αυτό, τις περισσότερες φορές, δεν έχει να κάνει με την υγεία του εντέρου, αλλά με τα προ-προπονητικά γεύματα και σνακ, για τα οποία μάλλον κάτι παρερμηνεύσατε στη συσταση τους (πχ ήταν υψηλά σε λίπος ή φυτικές ίνες). Σ’αυτή την περίπτωση, είναι απολύτως λογικό να βιώσετε κάτι από τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς κατά τη διάρκεια της άσκησης, η εντερική κινητικότητα μειώνεται έως και 80% (μειωμένη ροή αίματος). Μη το παρερμηνεύετε όμως, με το πόσο υγιές είναι το έντερο σας ή το ότι η άσκηση έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του εντέρου.
“Μα δεν μας είπες ακόμα ποια είναι η καλύτερη μορφή..” Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει καλύτερη μορφή άσκησης αναφορικά της εντερικής υγείας μας, με εξαίρεση κάποια θετικά στοιχεία για τη yoga σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου. Όσο για τους υπόλοιπους, η καλύτερη μορφή άσκησης είναι αυτή που σας ευχαριστεί και σας κάνει να νιώθετε όμορφα..που ξεχνιέστε, περνάτε καλά, κάνετε καλό σε εσάς και παράλληλα μαθαίνετε να αγαπάτε και να φροντίζετε το σώμα σας.
Πηγές αναφοράς
Monda, V., Villano, I., Messina, A., Valenzano, A., Esposito, T., Moscatelli, F., … & Messina, G. (2017). Exercise modifies the gut microbiota with positive health effects. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017.
Schumann, D., Langhorst, J., Dobos, G., & Cramer, H. (2018). Randomised clinical trial: yoga vs a low‐FODMAP diet in patients with irritable bowel syndrome. Alimentary pharmacology & therapeutics, 47(2), 203-211.
Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!
Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου και στον εαυτό σου όπως του αξίζει.
Για περισσοτέρες πληροφορίες θα μας βρείτε εδώ!