Μάλλον ήρθε η ώρα να πείτε «αντίο» στο φούσκωμα.
Μπορεί να γνωρίζετε τις χαρές της κατανάλωσης αγκινάρας σε ψητή ή ντιπ μορφή, αλλά ξέρατε ότι το νερό της αγκινάρας είναι μια δημοφιλής θεραπεία για το φούσκωμα στη Γαλλία; Ως ένας από τους κορυφαίους καλλιεργητές λαχανικών στον κόσμο, η χώρα έχει πιστωθεί ότι τα έκανε διάσημα ήδη από το 1500. Γάλλοι μετανάστες έφεραν αγκινάρες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1800, όπου από τότε τις απολάμβαναν σβησμένες με βούτυρο. Αυτές τις μέρες, τα french girls έχουν εκλαϊκεύσει μια άλλη χρήση της αγκινάρας: Ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση αυτού του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση του φουσκώματος και της δυσπεψίας. Όπως συμβαίνει με κάθε τάση ευεξίας, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις πληροφορίες των ειδικών για να μάθετε αν λειτουργεί πραγματικά. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τα οφέλη της κατανάλωσης νερού αγκινάρας κι εάν πραγματικά μπορεί να ανακουφίσει από το πρήξιμο.
Τι είναι το νερό αγκινάρας
Το νερό της αγκινάρας είναι ένα υγρό που συνήθως παρασκευάζεται από μια συγκέντρωση ολόκληρων αγκινάρων, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του μίσχου, της καρδιάς και του άνθους. Ενώ μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι, μπορείτε επίσης να βρείτε εμφιαλωμένο νερό αγκινάρας σε ορισμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Καταναλώνεται κρύο ή ζεστό (όπως με το τσάι αγκινάρας), κι έχει διαφημιστεί ως ένα νόστιμο κι ευεργετικό ρόφημα για τα πάντα, από τον καθαρισμό των τοξινών έως τη βελτίωση της πέψης, παρέχοντας παράλληλα πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες A, C και B1 και μέταλλα σίδηρο , μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Αν και θεωρείται τάση σε παγκόσμια κλίμακα, το τσάι αγκινάρας είναι βασικό σε χώρες όπως το Βιετνάμ. Στο Βιετνάμ, το τσάι αγκινάρας ονομάζεται tra atiso και παρασκευάζεται από τα φύλλα, τους μίσχους, τις ρίζες και τα άνθη της αγκινάρας για να βοηθήσει με πονοκεφάλους, διαβήτη και άλλες παθήσεις.
Σε τι βοηθάει
Σύμφωνα με ειδικούς, το νερό αγκινάρας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς περιέχει άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, δεδομένων των επιπέδων μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου. Μερικά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση νερού αγκινάρας είναι και τα εξής:
- Μειώνει τα επίπεδα LDL, «κακής» χοληστερόλης
- Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
- Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πέψης
- Είναι αποτελεσματικό διουρητικό
- Έχει αντιγηραντικές επιδράσεις στο δέρμα
Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν
Το νερό της αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει με το φούσκωμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα ή γαστρεντερική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους. Όποιος νιώθει φούσκωμα με λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι ή τα λαχανάκια Βρυξελλών θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγει τις αγκινάρες, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Επίσης, εάν έχετε δυσκοιλιότητα ή έλλειψη φυτικών ινών, καλό είναι να αποφεύγετε το νερό αγκινάρας και να τρώτε λίγη πραγματική αγκινάρα, καθώς δε θα πάρετε φυτικές ίνες από το να πίνετε το νερό.
Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι
Μπορείτε να βράζετε αγκινάρες στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε το υπόλοιπο νερό για να φτιάξετε νερό αγκινάρας, ενώ παράλληλα να τρώτε την ίδια την αγκινάρα και να λαμβάνετε τις ευεργετικές της ίνες. Απλώς, βράζοντας μερικές αγκινάρες σε νερό μέχρι να ψηθούν πλήρως, μπορείτε φυσικά να φάτε τις αγκινάρες και να σώσετε το ζωμό. Φτιάξτε τσάι αγκινάρας βράζοντας φύλλα αγκινάρας και πίνοντας βρασμένο νερό ως τσάι. Τα φακελάκια τσαγιού αγκινάρας, επίσης, ή η χαλαρή αποξηραμένη αγκινάρα είναι διαθέσιμα στο εμπόριο για ευκολία.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε
Μπορείτε να το καταναλώσετε μαζί με τα γεύματα, να το πιείτε ως το πρώτο πράγμα το πρωί, να το προσθέσετε σε σούπες ή να το δοκιμάσετε ως μαγειρικό υγρό. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να το προσθέσετε σε οποιαδήποτε smoothies, τσάι ή παρασκευάσματα χυμού για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη. Συνιστώμενη μερίδα νερού αγκινάρας δεν υπάρχει, καθώς οι αγκινάρες είναι ολόκληρα τρόφιμα που μπορούν και πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα πλήρη οφέλη της αγκινάρας αποκτώνται καλύτερα με την κατανάλωση της πραγματικής αγκινάρας, καθώς οι διαιτητικές ίνες ενεργούν ως πρεβιοτικό για το μικροβίωμα του εντέρου μας.
Κεντρική φωτογραφία: Martha Stewart