«Απομυθοποίηση Της Νέας Μόδας Διατροφής»- 3 Σημαντικά Πράγματα Που Πρέπει Όλοι Να Ξέρουμε
Μήπως ήρθε ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους; Τι σημαίνει τελικά ισοροοπημένη διατροφή;
1.Τι θεωρείται ισορροπημένη διατροφή – μενού
Ισορροπημένη διατροφή θεωρείτε η διατροφή που καλύπτει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία) τις ανάγκες ενός οργανισμού βάση των ατομικών χαρακτηριστικών (φύλλο, ηλικία, φυσική δραστηριότητα, πιθανές ευαισθησίες π.χ. εντέρου ή κάποια ασθένεια κ.α. που κάνουν τη διατροφή πιο εξατομικευμένη” κ.α.) . Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία επιλογών στο κυρίως γεύμα μέσα στην εβδομάδα, καθώς καιστα ενδιάμεσα γεύματα. Τέλος κάθε τροφή όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την ”εποχή” τους, οπότε καλό θα ήταν να τα επιλέγουμε με αντίστοιχο τρόπο ώστε να λειτουργούν πιο εξισορροπητικά στο σώμα βάση της θερμοκρασίας και της ”θρέψης” που χρειάζεται ο οργανισμός.
2.Χρειαζόμαστε χυμούς detox; Και αν ναι σε ποιες περιπτώσεις;
Οι χυμοί detox αποτελούνται από φρούτο-λαχανικά κ.α. οι οποίοι συνήθως περιέχουν περισσότερα από ένα συστατικό. Ουσιαστικά είναι χυμοί που μας δίνουν συγκεντρωμένα θρεπτικά συστατικά σε ένα ρόφημα. Συνήθως προσθέτουν σε αυτούς και κάποιες ”υπερτροφές” που λειτουργούν πιο τονωτικά για τον οργανισμό π.χ. σιταρόχορτο, μάκα, ξηρούς καρπούς κ.α.Είναι θέμα γευστικών επιλογών και πρακτικότητας της καθημερινότητας. Δεν σημαίνει ότι μια διατροφή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική σε απώλεια βάρους ή /και ενέργεια εάν δεν έχεις detox χυμούς.Σίγουρα με μορφή χυμού πιθανότατα να καταναλώνονται πιο εύκολα τροφές οι οποίες με άλλο τρόπο δεν θα κατανάλωνε κάποιος και είναι και ένα ”κόλπο” ώστε να καταναλώσει κάποιος περισσότερα υγρά. Το νερό βέβαια πάντα αποτελεί την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού !Καλό είναι να σημειωθεί ότι πολλές φορές παρασύρονται οι καταναλωτές με τους χυμούς θεωρώντας ότι θα βοηθήσουν τον οργανισμό αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό γιατί γίνεται υπερκατανάλωση στο βωμό του υγιεινού και του detox. Εδώ έρχεται ξανά η λέξη ισορροπία- μέτρο- εξατομίκευση προγράμματος.
3.Υπάρχει η άποψη ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας. Ωφελούμαστε από τα αλμυρά π.χ. τσιπς, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες π.χ μακαρόνια, τα γλυκά π.χ. ακόμα και ντόνατ κ.α.γενικά ,τροφές που έχουν ενοχοποιηθεί για μεταβολικά νοσήματα (καρδιαγγειακά , σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.α. )
Ο οργανισμός μας χρειάζεται τα πάντα με μέτρο. Σίγουρα όμως οι πηγές που θα προσλάβουμε την κάθε ουσία παίζει σημαντικό ρόλο για την διατήρηση της υγείας μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζομαι το αλάτι αλλά αν σκεφτούμε ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν περισσότερο αλάτι απ’όσο χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα , αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να ”κυνηγήσω” την αλμυρή τροφή για να φέρω ισορροπία. Και εάν τελικά το θέλω ας προτιμήσω χοντρό αλάτι με μέτρο αντί πατατάκια τηγανητά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται μία στις τόσες να καταναλώσω ακόμα και πατατάκια . Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν λιγότερο & περισσότερο επεξεργασμένες τροφές, το να προτιμάμε τις λιγότερο επεξεργασμένες συμβάλει στην υγεία του οργανισμού. Ο βομβαρδισμός των ”νεότερων διατροφών” και του εμπορίου σε σχέση με τα προϊόντα προώθησης της ”υγιεινής διατροφής”-αδυνατίσματος κ.α. έχει μπερδέψει το κοινό. Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει όσο πιο κοντά στις διατροφικές συνήθειες των παππούδων-γιαγιάδων μας. Χωρίς να αποκλείουμε την απόλαυση και την κατανάλωση με μέτρο των ”νεότερων” τροφών. Εκ των πραγμάτων έχει αλλοιωθεί η ποιότητα των τροφών λόγω της αλλοίωσης του υπεδάφους -της επιβάρυνσης της φύσης- των χημικών που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες, οπότε εκ των πραγμάτων η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε δεν έχει την ίδια ποιότητα με κάποτε, αυτό σημαίνει ότι θέλει περισσότερη προσοχή στις επιλογές. Εξαιτίας της αλλοίωσης της ποιότητας των δημητριακών-αλεύρων-σιτηρών υπάρχει επιβάρυνση του οργανισμού καθώς δημιουργούνται φλεγμονές.Παράλληλα η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφών-έντονα γλυκών & αλμυρών δημιουργείένα αίσθημα ”ευφορίας” και απόλαυσης το οποίο οδηγεί με τη σειρά του σε μια μορφή ”εξάρτησης” με τις τροφές. Καλό θα ήταν να ”ακούμε” το σώμα μας και να του παρέχουμε αυτό που επιθυμεί, αρκεί να είναι με σεβασμό σε σχέση με την ”θρέψη” του και όχι με την ”υπερβολή” του.Νους – Ψυχή – Σώμα οφείλουν να είναι σε ισορροπία και σε αυτό συμβάλει η επαφή με τον εαυτό μας με ηρεμία και αλήθεια- η ισορροπημένη διατροφή- η χαρά και απόλαυση της ζωής- η φυσική δραστηριότητα- το να κάνουμε πράγματα που επιθυμούμε χωρίς ενοχές, ακόμα και τρώγοντας ένα παγωτό και πατατάκια με το κρασί μας ένα βράδυ που διασκεδάζουμε με τους φίλους μας.
Ενδεικτικό εβδομαδιαίο μενού (για καλοκαίρι)
Πρωί :Ψωμί(κατά προτίμηση ανεπεξέργαστο-ολικής κ.α.) με τυρί και γαλοπούλαήΨωμί με μέλι ή ταχίνι –μέλι ή με φυστικοβούτυροή με λίγο βιτάμ και μέλι καιαβοκάντοή Γιαούρτι (2% λιπαρά) με βρώμη (3κουτ. σούπας), λιναρόσπορο (1ουτ. γλυκού) και μέλι (1κουτ.γλυκού)
Ενδιάμεσα : φρούτα εποχήςεναλλάξ με γιαούρτι με μέλι εναλλάξ με ξηρούς καρπούςεναλλάξ κάθε 3η -4η μέραμεκουλούρι Θες/κηςήμουστοκούλουρο
Μεσημέρι (κυρίως γεύμα) :
1η Μέρα : Σαλάτα χωριάτικη με τυρί φέτα και παξιμαδάκια
2η Μέρα :Κοτόπουλο (λεμονάτο ή κοκκινιστό ή ψητό κ.α. ) με σαλάτα εποχής
3η Μέρα : ”Λαδερό εποχής” π.χ. μπριάμ ή φασολάκια (μερίδα)με τυρί(μερίδα φέτα ~60γρ.)και ψωμί
4η Μέρα :Σαλάτα ζυμαρικών ή ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και τυρί ή με κρέμα γάλακτος και τυρί (π.χ. 1φορά/ 3εβδομάδες)
5η Μέρα : Κρέας (μπριζόλα ή μπιφτέκια ή κρέας κατσαρόλας λεμονάτο/κοκκινιστό) με ρύζι και σαλάτα εποχής
6η μέρα : Σαλάτα φακές ή σαλάτα ρεβίθια
7η Μέρα : Ελεύθερο γεύμα
Ενδιάμεσα :μία από τις επιλογές του δεκατιανού που δεν κάνατε εναλλάξ κάθε 2η-3η μέραπαγωτό (1 μπάλα) ή σοκολάταήένα γλύκισμα της επιλογής σας
Βράδυ (κυρίως γεύμα) ;* Το ίδιο με το μεσημέρι, κατά προτίμηση σε μικρότερη ποσότηταή* Μια σαλάτα της επιλογής σας (με ότι υλικά και εάν έχει π.χ. όταν είστε έξω) ή* φρούτα εποχής με γιαούρτι ή με τυρίή* Σουβλάκι καλαμάκια με σαλάταή* Σουβλάκι πίτα τυλιχτό (1φορά /2εβδομάδες) ή* Σαλάτα κινόα/πλιγούρι κ.α.
Γενικές οδηγίες:-Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και απευθύνεται σε απόλυτα υγιείς οργανισμούς-Οι ποσότητες δεν αναφέρονται γιατί το πρόγραμμα αποτελεί ένα παράδειγμα γενικά για συνδυασμούς και επιλογές και φυσικά μόνοι σας να έρθετε σε επαφή με τις ποσότητες που σας καλύπτουν και την παρατήρηση του πότε πεινάτε- γιατί πεινάτε- ποιος πεινάει ;;μιας και ξέρουμε πολλές φορές ότι δεν πεινάμε πραγματικά εμείς αλλά ίσως κάποιο συναίσθημα π.χ. ένταση- θλίψη- μοναξιά κ.α.-Σημαντικό παράγοντα παίζει το να τρώτε με ηρεμία και να κατανοείτε τη διαδικασία ”θρέψης” του οργανισμού οπότε να διακρίνεται μακροπρόθεσμα μόνοι σας τι είναι αυτό που σας ωφελεί και τι σας ”επιβαρύνει”- Οι επιλογές με τη σοκολάτα – το παγωτό κ.α. δεν είναι απαραίτητο να γίνονται εφόσον δεν το επιθυμείτε-Όσο αλλάζουν οι ρυθμοί του 24ώρου καλό θα ήταν να ”πέφτουν” και οι ρυθμοί της υπερκατανάλωσης τροφής ώστε o”βιορυθμός” του σώματός σας να συμβαδίσει με το ρυθμό της ημέρας.-Επιτρέπεται αλκοόλ με μέτρο και λίγα πατατάκια ή ξηροί καρποί συνοδευτικά , αρκεί να μην είναι επαναλαμβανόμενα στην καθημερινότητα– Ένας ακόμα τρόπος να κερδίσετε την ισορροπία και την απόλαυση μαζί είναι με το να ”μοιράσετε” τις πιο ”ελεύθερες επιλογές” (γλυκό, ζυμαρικά, αλκοόλ) μέσα στην εβδομάδα και όχι μαζεμένα όλα σε μία μέρα.– Να θυμάστε ότι το σώμα ότι επιθυμεί το ζητά αρκεί να κατανοούμε ”καθαρά” τι ζητάει , την τροφή πραγματικά ή την τροφή σαν ”υποκατάστατο” ;