Αλφαβητάρι της μαγειρικής: Μέρος 1
Μπορεί τις περισσότερες απ’ αυτές τις περίεργες λέξεις σχετικά με τη μαγειρική και την κουζίνα να τις έχεις ακούσει κάποια στιγμή στο σπίτι σου ή σε εκπομπές μαγειρικής. Ίσως να ξέρεις και τι σημαίνουν και πως εκτελούνται. Εάν όμως είσαι νέος στην κουζίνα ή θέλεις να επεκτείνεις περισσότερο το “λεξιλόγιο” σου, διάβασε παρακάτω στο πρώτο “Αλφαβητάρι της μαγειρικής” και που ξέρεις, ίσως να ανακαλύψεις καινούργιους όρους και τεχνικές που θα κάνουν τη μαγειρική σου πιο εύκολη και πιο συναρπαστική.
Μαρινάρισμα
Το μαρινάρισμα είναι η τοποθέτηση κάποιου κομματιού κρέατος μέσα σε μίγμα από υγρά και μπαχαρικά, με σκοπό να ενισχυθεί η γεύση του και να μαλακώσει. Το μίγμα αυτό ονομάζεται μαρινάδα. Τα πιο συνηθισμένα υλικά σε μία (απλή) μαρινάδα είναι λάδι και κρασί, μαζί με τα απαραίτητα μπαχαρικά για επιπλέον γεύση.
Σοτάρισμα
Με λίγα και απλά λόγια, βάζεις λίγο λάδι ή βούτυρο στο τηγάνι, το αφήνεις να ζεσταθεί σε μέτρια ή δυνατή φωτιά και ρίχνεις τα υλικά μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα ή όπως λένε, να ροδίσει. Αυτό γίνεται σε φαγητά τα οποία δεν απαιτούν πολύ ψήσιμο (π.χ. φρέσκα λαχανικά) ή όταν θα ακολουθήσει κανονικό μαγείρεμα (π.χ. ο κιμάς για μακαρόνια).
Μπεν μαρί
Η τοποθέτηση ενός μεταλλικού ή γυάλινου μπωλ πάνω σε νερό που βράζει, πάνω από μία κατσαρόλα δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να λιώνεις και να ζεσταίνεις υλικά ευαίσθητα στην πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως π.χ. σοκολάτα ή το βούτυρο. Με το μπεν μαρί τα υλικά δεν θα καίγονται ούτε θα “κόβουν”, καθώς ο ατμός θα κρατάει το μεταλλικό μπωλ ακριβώς στη θερμοκρασία που πρέπει.
Μπεσαμέλ
Μία κρεμώδης σάλτσα, με βάση το γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο. Η πιο συνηθισμένη της χρήση είναι σε παστίτσιο και μουσακά, αλλά ταιριάζει ιδανικά σε τάρτες και σουφλέ.
Ογκρατέν
Ογκρατέν είναι τρόπος μαγειρέματος στον φούρνο. Σκοπός του είναι η επιφάνεια του φαγητού να ροδίσει και να δημιουργηθεί κρούστα. Για να το πετύχεις καλύτερα και να δώσεις επιπλέον γεύση, μία στρώση από τριμμένο τυρί ή μπεσαμέλ είναι ότι χρειάζεται.
Πέστο
Σάλτσα για μακαρόνια, η οποία παρασκευάζεται κυρίως από φύλλα βασιλικού, σκόρδο, ελαιόλαδο και κουκουνάρι, πολτοποιημένα σε μίξερ ή ακόμα καλύτερα σε γουδί. Αν και στην Ιταλία υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη. Για περισσότερη γεύση, συνοδεύεται με κάποιο τριμμένο σκληρό τυρί (ιταλικό κατά προτίμηση).
Αλ ντέντε
Όρος που θα συναντήσεις σε συνταγές για ζυμαρικά, είναι ουσιαστικά όταν βράζεις τα ζυμαρικά για λιγότερη από την προτεινόμενη ώρα, έτσι ώστε να είναι λίγο πιο σκληρά. Μην το παρακάνεις όμως, διότι όσο πιο άψητα τα ζυμαρικά, τόσο πιο δύσκολα θα τα χωνέψεις.
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».