Άκης Πετρετζίκης: Παστίτσιο με μακαρονάκι κοφτό
Για τη σάλτσα
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 πιπεριές, κομμένες καρέ
- 2-3 μελιτζάνες, κομμένες καρέ
- 2-3 κολοκύθια, κομμένα καρέ
- 15-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι ξερό
- ρίγανη ξερή
- ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
- 5 κ.σ ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 λίτρο γάλα σόγιας
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- κόλιανδρο ξερό προαιρετικά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb
Η νήστισιμη εκδοχή του πασίτσιο!
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και στο τέλος τα κολοκύθια.
- Ρίχνουμε τον ένα κύβο, τα αρωματικά και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας.
- Σε άλλη κατσαρόλα με βραστό νερό και αλάτι ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από όσο μας λέει ο κατασκευαστής.
- Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά που ετοιμάσαμε προηγουμένως.
Για την μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον άλλο κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
- Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
- Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας.
- Από την μπεσαμέλ παίρνουμε το 1/3 και το ανακατεύουμε με το μείγμα με τα ζυμαρικά μας.
- Στο κάτω μέρος του ταψιού απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο. Πάνω από αυτό βάζουμε το μείγμα με τα ζυμαρικά. Τέλος, στο πάνω μέρος βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Tip
Δεν θα πάρει τόσο χρώμα όσο το κανονικό παστίτσιο.