Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F03%2Fimages easyblog images 927 8ae871198e1be43ff45fc1ba1a6f1379 XL

Άκης Πετρετζίκης: Παστίτσιο με μακαρονάκι κοφτό

author likewoman

18 Μαρ 2017
Ένα υπέροχο Κυριακάτικο φαγητο από τον Άκη Πετρετζίκη!
 
Συστατικά

Για τη σάλτσα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 πιπεριές, κομμένες καρέ
  • 2-3 μελιτζάνες, κομμένες καρέ 
  • 2-3 κολοκύθια, κομμένα καρέ
  • 15-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών 
  • 1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό
  • αλάτι 
  • πιπέρι 
  • θυμάρι ξερό 
  • ρίγανη ξερή
  • ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
 
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο 
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας 
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 
  • μοσχοκάρυδο 
  • κόλιανδρο ξερό προαιρετικά
Μέθοδος Εκτέλεσης

Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

Η νήστισιμη εκδοχή του πασίτσιο!

  • Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. 
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και στο τέλος τα κολοκύθια. 
  • Ρίχνουμε τον ένα κύβο, τα αρωματικά και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας.
  • Σε άλλη κατσαρόλα με βραστό νερό και αλάτι ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από όσο μας λέει ο κατασκευαστής. 
  • Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  • Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά που ετοιμάσαμε προηγουμένως. 

Για την μπεσαμέλ 

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον άλλο κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
  • Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας. 
  • Από την μπεσαμέλ παίρνουμε το 1/3 και το ανακατεύουμε με το μείγμα με τα ζυμαρικά μας. 
  • Στο κάτω μέρος του ταψιού απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο. Πάνω από αυτό βάζουμε το μείγμα με τα ζυμαρικά.  Τέλος, στο πάνω μέρος βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ. 
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

Tip
Δεν θα πάρει τόσο χρώμα όσο το κανονικό παστίτσιο.  

RELATED