Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fimages easyblog images 927 60c5a82a5d8d437e02c9198b3b620585 XL

Άκης Πετρετζίκης: Παστίτσιο με γαλοπούλα

author likewoman

21 Ιαν 2018
Μια μικρή παραλλαγή του γνωστού πιάτου…μας δίνει ο Άκης Πετρετζίκης

Συστατικά

 Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι 
  • 1 λίτρο γάλα χλιαρό
  • 3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 250 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

Για τα μακαρόνια

  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 3 ασπράδια αυγού
  • 200 γρ. φέτα
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

  • 750 γρ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο κότας ή λαχανικών
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  • μαϊντανό 
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη και δάφνη)
Μέθοδος Εκτέλεσης

Μια μικρή παραλλαγή του γνωστού πιάτου…

Για την μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα (εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής) και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μακαρόνια

  • Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο καλό θα είναι τα μακαρόνια να μη βράσουν πολύ και μαλακώσουν. 
  • Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Για τον κιμά

  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίνχουμε  τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.
  • Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό. Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για το παστίτσιο

  • Ρίχνουμε στον κιμά το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
  • Στον πάτο του ταψιού (30×40) βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C στον αέρα για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Tip
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο που μας περίσσεψε από κάποιο τραπέζι αντί για κιμά! 

RELATED