Άκης Πετρετζίκης: Κέικ με κουραμπιέδες
Είναι μέρες που όλες μας έχουμε πέσει με τα μούτρα να ετοιμάσουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Εαν οι κουραμπιέδες σας έχουν βγει περισσότεροι από το κανονικό, φτιάξτε την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, υπέροχο κεικ με κουραμπιέδες. Θα το αγαπήσετε!
Συστατικά
250 γρ. κουραμπιέδες, + εξτρα 3-4 για το σερβίρισμα
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αβγά, μέτρια
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
200 γρ. γάλα αμυγδάλου
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τους κουραμπιέδες, τους χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν σκόνη, και τους αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε με το σύρμα για 4-5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, και προσθέτουμε στον κάδο το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το τρίμμα απο τους κουραμπιέδες και το ξύσμα από το πορτοκάλι, με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, το μείγμα του αλευριού και το γάλα αμυγδάλου εναλλάξ, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 35×10 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
Σερβίρουμε με 3-4 σπασμένους κουραμπιέδες πάνω στο κέικ, και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Για περισσότερες χριστουγεννιάτικες συνταγές επισκεφτείτε το www.akispetretzikis.com