Αγκινάρα: Τα Do’s και Don’ts της διατροφής μας
AΓΚΙΝΑΡΑ= Διουριτικό,ορεκτικό.
Επιστημονική ονομασία:Cynara scolymus της οικογένειας των Compositae
H αγκινάρα μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα.Προστατεύει το συκώτι από τις τοξινες και τις μολύνσεις.Επίσης προωθεί την ανάπλαση των κυττάρων του συκωτιού και την κυκλοφορία του αίματος. Γενικά προτείνεται για κάθε αρρώστια του στομάχου. Οι άγριες αγκινάρες είναι καλή πηγή μαγνησίου που είναι γνωστό για την ιδιότητα του να μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.
Χολή: Μέσα σε περίοδο 12 ωρών διεγείρει την έκκριση της χολης κατά 60% τέσσερις φορές περισσότερο από το κανονικό.
Παρενέργειες:Επειδή η αγκινάρα διεγείρει την έκκριση της χολής δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν μπλοκαρισμένη δίοδο στη χολή. Όσοι έχουν προβλήματα με πέτρες στη χολή να λαμβάνουν την αγκινάρα με προσοχή διότι υπάρχει περίπτωση δημιουργίας σπασμών. Ακόμη η συχνή χρήση της αγκινάρας στη διατροφή προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.
Από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γύρω από την διατροφή εδώ!