Άγγελος Κάλφας: «Χαμογέλα μου γιατί»…«μια ζωή την έχουμε αγάπη μου»
«Χαμογέλα μου γιατί»…και ο Άγγελος Κάλφας ήρθε να μου θυμίσει πόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν για να χαμογελάς.
Και κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία μου με τον Άγγελο. Ένα κλικ στο ίνσταγκραμ πυροδότησε ένα συναίσθημα, συνέχισε με ένα like και εκτυλίχθηκε σε μια όμορφη φιλία γεμάτη χαμόγελα. Πόσο σημαντικό είναι να έχουμε, αλλά και να γνωρίζουμε τόσο «όμορφους» ανθρώπους.
Πάμε να χαμογέλασουμε παρέα και να μοιραστούμε όλα αυτά που είπε ο Άγγελος στο likewoman.gr. Σε ευχαριστούμε από καρδιάς που υπάρχεις και μοιράζεσαι!
Το αποκαλείς «παιδί σου», θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;
Από που εμπνεύστηκες και δημιούργησες «το χαμογέλα μου γιατί…»;
Χρονολογικά πηγαίνουμε πίσω στον Νοέμβρη του 2020, εν μέσω καραντίνας. Ήταν μία περίοδος φοβερά δύσκολη για εμένα ψυχικά. Και λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως ακριβώς ένιωθαν και πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, αλλά και λόγω προσωπικών εσωτερικών μαχών.
Ξύπνησα ένα πρωί χωρίς κανένα κίνητρο. Έκανα scroll στα social media και είδα πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται δημόσια την δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα, τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν αλλά και την έλλειψη χαράς τους. Ταυτίστηκα.
Και τότε ξαφνικά – από το πουθενά- αναρωτήθηκα το εξής: «’Πόσο ενδιαφέρον θα είχε αν μπαίναμε σε μία διαδικασία να αναζητήσουμε και να καταγράψουμε όλους τους λόγους, για τους οποίους χαμογελάμε καθημερινά; Τι θα γινόταν αν προσπαθούσαμε να πάμε κόντρα στους καιρούς και να ανακαλύπτουμε έναν μικρό λόγο γέλιου καθημερινά;»
Αυτό ήταν! Μια ιδέα αρκούσε. Το οργάνωσα στο μυαλό μου, επικοινώνησα με την Λυδία Βαρελά και την Λάμδα Βήτα σχετικά με το γραφιστικό και αισθητικό κομμάτι και την επόμενη κιόλας ημέρα αυτό το ταξίδι ξεκίνησε!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χαμογέλα μου by Aggelos Kalfas (@xamogelamou_)
Ποια είναι η κανονική σου δουλειά και η καθημερινότητά σου;
Εργάζομαι στο θέατρο και στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως βοηθός σκηνοθέτη στην θεατρική παράσταση «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» του Tenesse Williams σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, απασχολούμαι και ως Social Media Manager και Creative Director.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Το Σάββατο 3 του Σεπτέμβρη το «Χαμογέλα μου» θα βρίσκεται στη Μέρα Με Τα Χρώματα στο Καυτατζόγλειο στάδιο! Θα έχουμε τη δική μας γωνία στο στάδιο, θα λουστούμε με χρώματα και θα είμαστε εκεί ανάμεσά στους ανθρώπους για να ψάξουμε όλους εκείνους τους λόγους, για τους οποίους χαμογελάμε!
Επίσης, θα ανακοινώσω εδώ για πρώτη φορά δημόσια πως το «Χαμογέλα μου» φέτος τον χειμώνα θα κυκλοφορήσει την δική του συλλογή με μπλούζες. Είναι κάτι που περιμένω και ερευνώ καιρό! Νεότερα εν καιρώ!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χαμογέλα μου by Aggelos Kalfas (@xamogelamou_)
Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και πως θέλεις να βοηθήσεις τους γύρω σου με αυτό που δημιουργήσες;
Υπάρχει ανταπόκριση, ναι. Μεγάλη θα τολμούσα να πω, πια.
Πέρα από μια σελίδα στο Instagram, το «Χαμογέλα μου» έχει ξεκινήσει να γίνεται μια ολόκληρη φιλοσοφία.
Είναι τεράστια η συγκίνηση και η χαρά μου όταν κάποιος άνθρωπος με σταματάει στον δρόμο και μου μιλάει για αυτό. Έχω ως στόχο και επιθυμία να στρέψω την προσοχή, έστω και μόνο ενός ανθρώπου, προς το μέσα του, προκειμένου να αναρωτηθεί: «Γιατί χαμογέλασα σήμερα;».
Θέλω τα άτομα εκεί έξω, όπου και αν βρίσκονται, να γνωρίζουν πως υπάρχει μια σελίδα μέσα στο χάος του διαδικτύου όπου λειτουργεί ως ένα ασφαλές μέρος για να μοιραστούμε το πιο απλό πράγμα που μπορούμε. Χαρά! Με ανέπαφο τρόπο. Γιατί έτσι κολλάει!
Κάπου εδώ, θα ήθελα να αναφέρω πως πρόσφατα το «Χαμογέλα μου» ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Γιάννη Σεμερτζίδη και να εντάσσει την ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στα βίντεο του, υπό την εποπτεία διαπιστευμένου διερμηνέα ΕΝΓ από τη σχολή ΕΝΓ Smiyl.
Είναι μια ενέργεια που είχα την ανάγκη να ξεκινήσω, προκειμένου το περιεχόμενό μας αλλά και τα Χαμόγελα μας να είναι προσβάσιμα σε όλους τους ανθρώπους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χαμογέλα μου by Aggelos Kalfas (@xamogelamou_)
Εσύ πόσο συχνά χαμογελάς;
Συμβιώνοντας με την αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή, γεγονός το οποίο μοιράστηκα δημόσια σχετικά πρόσφατα, δυσκολεύομαι.
Δεν είμαι εκ φύσεως χαρούμενος.
Προσπαθώ να χαίρομαι από συνειδητή επιλογή, το δουλεύω καθημερινά και πηγαίνω κόντρα στις δύσκολες μέρες μου.
Το «Χαμογέλα μου» έχει μεγάλη επιρροή στην ψυχολογία μου, πια. Προς το θετικό. Κάθε πρωί που ξυπνάω, αναζητώ τον ημερήσιο λόγο για τον οποίο θα χαμογελάσω.
Και αυτή η διαδικασία μου έχει ανοίξει πολλούς δρόμους. Παρατηρώ περισσότερο τους περαστικούς ανθρώπους στο δρόμο, τις συμπεριφορές τους, τις καταστάσεις που βιώνω. Κάθε τι μπορεί να γεννήσει τον τόσο δα χαρούμενο λόγο.
Δεν θέλω, ωστόσο, να εξιδανικεύω την κατάσταση.
Βιώνω και μέρες που δεν υπάρχει κίνητρο, που δυσκολεύομαι και κλείνομαι.
Και είναι εντάξει.
Και θα ήθελα να το τονίσω αυτό με αφορμή την συγκεκριμένη ερώτηση.
Είναι εντάξει να έχουμε άσχημες ημέρες.
Είναι εντάξει να μην βρίσκουμε κανέναν λόγο για να χαμογελάσουμε.
Όπως εντάξει είναι και το να νιώθουμε όμορφα.
Θέλω να μου πεις πως αισθάνεσαι μετά από 2,5 σχεδόν χρόνια όλο αυτό που περάσαμε και πως σε επιρέασε;
Αισθάνομαι μουδιασμένος και φοβισμένος. Η μεγαλύτερη επιρροή που είχε η πανδημία πάνω μου ήταν πως μου φύτεψε τον φόβο και μου στέρησε την ελευθερία.
Θέλω να μπορώ να αγκαλιάσω, να φιλήσω, να χορέψω σε ένα μαγαζί, να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, να εργαστώ. Χωρίς φόβο και δεύτερες σκέψεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χαμογέλα μου by Aggelos Kalfas (@xamogelamou_)
Άγγελε, χαμογέλα μου γιατί…;
Χαμογέλα μου γιατί οι ψυχές μας έχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ίσως και λίγα παραπάνω.
Μια ευχή για όλους όσους διαβάζουν αυτή την συνέντευξη
Αν έφτασες ως αυτή την ερώτηση/απάντηση θα ήθελα να σου πω πως ναι, υπάρχουν δράκοι, αλλά μπορούν να νικηθούν.
Και εύχομαι το όπλο που θα γεμίσει το χέρι σου εναντίον τους, να είναι το πιο πλατύ σου χαμόγελο. Αυτό που δημιουργεί ζάρες κάτω από τα μάτια σου.
Να (μας) χαμογελάς!