Agatha Christie: Η βασίλισσα του εγκλήματος
H Dame Agatha Christie είναι η πιο ευπώλητη γυναίκα συγγραφέας όλων των εποχών, σύμφωνα με το βιβλίο ρεκόρ Guinness. Έχει πουλήσει χοντρικά 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα βιβλία-και βρίσκεται στην Τρίτη θέση μετά από τα έργα του William Shakespeare και την Βίβλο. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 103 γλώσσες.
Του Νίκου Μουρατίδη
Το θεατρικό της έργο Η Ποντικοπαγίδα παιζόταν στο Λονδίνο για πάνω από 50 χρόνια! Όσο για το σινεμά, από τέλη της δεκαετίας του ΄20 άρχισαν να γυρίζονται ταινίες τα βιβλία της.
Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν (Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan, γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έγραψε επίσης ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott, θεατρικά και 15 συλλογές διηγημάτων, αλλά είναι γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα. Η δουλειά της στα μυθιστορήματα αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Μαρπλ, της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.
Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 (πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1976) στο Devon και μεγάλωσε στο Ashfield. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ίσως και για αυτό σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν και εξέχουσα θέση στην πλοκή.
Το 1975 – ένα χρόνο πριν πεθάνει η ίδια- σκότωσε τους δύο αγαπημένους της ήρωες, τον Ηρακλή Πουαρό στο μυθιστόρημα Αυλαία και τη Μις Μαρπλ στο Sleeping Murder. Το 2007, ο Άγγλος συγγραφέας Brian Aldiss εκμυστηρεύτηκε ότι η Αγκάθα Κρίστι του είχε πει ότι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» το χαρακτήρα αυτό.
Νίκος Μουρατίδης
“Όποτε υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν.”
Τα 10 καλύτερα βιβλία της σύμφωνα με τον Guardian
1. The Murder of Roger Ackroyd (1926)
2. Peril at End House (1932)
3. Murder on the Orient Express (1934)
4. The ABC Murders (1935)
5. And Then There Were None (1939)
6. Five Little Pigs (1943)
7. Crooked House (1949)
8. A Murder is Announced (1950)
9. Endless Night (1967)
10. Curtain: Poirot’s Last Case (βγήκε το 1975, αλλά ήταν γραμμένο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).
“Η καλύτερη στιγμή για να σχεδιάσεις ένα βιβλίο είναι ενώ πλένεις τα πιάτα.”
Οι 10 καλύτερες ταινίες –βασισμένες σε βιβλία της Agatha Christie
- Witness for the Prosecution (1957)
Από τα καλύτερα δικαστικά δράματα όλων των εποχών, με τους: Tyrone Power, Marlene Dietrich και Charles Laughton σε σκηνοθεσία του μεγάλου Billy Wilder.
- Murder on the Orient Express (1974)
Με ένα all star cast: Albert Finney, Lauren Bacall, Sean Connery, Anthony Perkins, Ingrid Bergman κ.α.
- Murder, She Said (1961)
Σε σκηνοθεσία George Pollock, και με τηνMargaret Rutherford στο ρόλο της Miss Marple
- Death on the Nile (1978)
Σε σκηνοθεσία του John Guillermin με ένα εντυπωσιακό cast που περιλαμβάνει τους: Peter Ustinov, Bette Davis, Maggie Smith, Angela Lansbury, George Kennedy κ.α.
- And Then There Were None (1945)
Από τα αριστουργήματα της. Στην ταινία άλλαξαν το φινάλε. Δεν χρησιμοποίησαν αυτό του βιβλίου, αλλά του θεατρικού έργου… για να μην ξέρει ο κόσμος το τέλος.
- Evil Under the Sun (1982)
Ταινία του 1982 βασισμένη στο βιβλίο του 1941 παίζουν πάλι ένα σωρό διάσημοι ηθοποιοί σε σενάριο που έγραψε ο συγγραφέας Anthony Shaffer.
- Murder at the Gallop (1963)
Βασισμένη στο βιβλίο After the Funeral –με πρωταγωνίστρτια την Margaret Rutherford
- The Mirror Crack’d (1980)
Με σκηνοθέτη τον Guy Hamilton (James Bond), και με ένα cast με τους: Angela Lansbury, Kim Novak, Elizabeth Taylor, Geraldine Chaplin, Tony Curtis, Edward Fox, Rock Hudson και Pierce Brosnan.
- Ten Little Indians (1965)
Το βιβλίο με τους 3 τίτλους, ανάλογα την χώρα. «Οι 10 μικροί νέγροι» έγιναν «10 μικροί Ινδιάνοι» και κατόπιν And Then There Were None.
- Honorable Mention: A Night of Terror (1937)
Από θεατρικό του 1936, που προυπήρχε σαν διήγημα από το 1924.
“Είναι μια παράξενη σκέψη, αλλά μόνο όταν βλέπεις τους ανθρώπους να γελοιοποιούνται, συνειδητοποιείς πόσο πολύ τους αγαπάς.”