Αυτές Οι 6 Τροφές Βλάπτουν Τον Εγκέφαλό Μας
Συνήθως ενημερωνόμαστε για τις τροφές που οξύνουν την εγκεφαλική λειτουργεία, όπως αμύγδαλα, ξηρούς καρπούς, μούρα, ψάρια, καρότα.
Αναμφίβολα ενισχύουν την μνήμη την όραση και τα επίπεδα εγρήγορσης του εγκεφάλου. Υπάρχουν επίσης ποικίλες ασκήσεις γιόγκα που ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργείες.Ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για καλύτερη συγκέντρωση.
Αντιθέτως σπανία ακούμε να μιλούν για τις τροφές που είναι ανθυγιεινές, απαγορευτικές για την υγεία του εγκεφάλου.
Σε περιπτώσεις άνοιας ή Αλτσχάιμερ ψάχνουμε για τον καλύτερο Νευρολόγο ή Ψυχολόγο και ποτέ δεν σκεφτόμαστε να πάρουμε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή μας και τις δραστηριότητες μας.
Διάφοροι νευρολόγοι έχουν φτιάξει μία λίστα με τις ανθυγιεινές τροφές που αποδυναμώνουν τον εγκέφαλό μας οι οποίες είναι οι παρακάτω:
1.Τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες
Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες, την ζάχαρη και τις θερμίδες που προέρχονται από τεχνητά γλυκαντικά. Πρόσφατες έρευνες που έγιναν στο Ισραήλ αναφέρουν το χάος που προκαλούν τα γλυκαντικά. Επιδρούν στα βακτήρια του εντέρου ( που λειτουργούν ως μικροβιοκτόνο και, επηρεάζονται από τις διατροφικές μας συνήθειες και έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μακροζωία μας), προκαλούν Διαβήτη τύπου 2 ο οποίος τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για Alzheimer.
Ο σακχαρώδης διαβήτης μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης από το αίμα, οδηγεί στην αύξηση των επιπέδου του σακχάρου στο αίμα που με την σειρά του προκαλεί εκφύλιση του εγκεφάλου.
Να θυμάστε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει οτιδήποτε φυσικό.
Σύμφωνα με τον Νευρολόγο David Perlmutter, τα άτομα που προτιμούν χυμούς και ροφήματα με φυσικά γλυκαντικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο Σακχαρώδη Διαβήτη και Alzheimer σε αντίθεση με εκείνους που καταναλώνουν κατεργασμένα σάκχαρα.
2. Επεξεργασμένες Τροφές
Στις επεξεργασμένες τροφές υπάρχουν τρανς λίπη, αυξημένα τεχνητά συντηρητικά, ζάχαρη, υδατάνθρακες, και θερμίδες. Τα τρανς επιβαρύνουν την καρδιά και τον εγκέφαλο, ενώ η ζάχαρη οδηγεί σε παχυσαρκία καθώς αυξάνει το αίσθημα της πείνας.
Αρκεί να διαβάσετε τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφών και θα διαπιστώσετε πως είναι γεμάτα με τεχνητά διογκωτικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά, αντί των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Τα χημικά αυτά συστατικά προκαλούν κατάθλιψη, άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα.
(ADHD Σύνδρομο Υπερκινητικότητας και Ελλειμματικής Προσοχής)
3. Έτοιμα συσκευασμένα σνακς
Συσκευασμένα τραγανά μπισκότα, κράκερ, ποπ κορν μικροκυμάτων, πίτσες και προ μαγειρεμένα γεύματα περιέχουν τρανς λίπη. Είναι αυτά που δίνουν στις σφολιάτες τραγανή και δελεαστική υφή.
Παρόλο που έχουν απαγορευτεί, εξακολουθούν να υπάρχουν ίχνη στις τροφές αυτές.
Οι εταιρείες τροφίμων αναφέρουν αναληθώς πως έχουν αφαιρεθεί. Είναι επικίνδυνα για τον εγκέφαλο καθώς προκαλούν φλεγμονή, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα μείωση της μνήμης, διαλείψεις, νευρικές διαταραχές σύμφωνα με την Dr. Susan Albers κλινική ψυχολόγο
Οι φλεγμονές αυτές μειώνουν τα επίπεδα Ωμέγα 3 λιπαρών, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Επιπρόσθετα τα τρανς λίπη προκαλούν ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα.
4. Γλυκά ποτά και ροφήματα
Αποφεύγοντας την διατροφή υψηλών θερμίδων, διαμέσου των γλυκών ποτών και ροφημάτων, έχουμε σαν αποτέλεσμα την σωστή ρύθμιση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.Η λήψη θερμίδων συνδέεται με τον υποθάλαμο του εγκεφάλου (ρυθμιστή των ορμονικών αλλαγών), μετατρέποντας θερμίδες σε ενέργεια διαμέσου της άσκησης.
Αν κάνετε δίαιτα καλά θα είναι να αποφεύγεται τα ποτά χωρίς θερμίδες, και τα light ροφήματα και αναψυκτικάκαθώς σας δίνουν για λίγο ενέργεια αλλά στην συνέχεια αυξάνουν την πείνα και επηρεάζει την μνήμη και τις νοητικές λειτουργείες.
5. Τροφές με Γλουτένη
Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι αρκετά δημοφιλής κατά της κατάθλιψης σύμφωνα με μελέτη της Ψυχιάτρου Kelly Brogan. Είναι δύσκολο μειώσουμε τροφές όπως ζυμαρικά, ψωμί, επεξεργασμένες τροφές, πίτες. Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί την λύση για πολλέςπαθήσεις. Απόαυτισμό, νοητικά προβλήματα έως γαστρεντερολογικές παθήσεις και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Αντικαταστήστε τις τροφές που περιέχουν γλουτένη με αυγά, φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς, και κρέας.
6. Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδράργυρου
Ίχνη υδράργυρου υπάρχουν σε όλα τα ψάρια. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί είναι η ποσότητακαθότι πρόκειται για μία νευροτοξίνηβλαβερή για τον οργανισμό. Τα μεγάλα ψάρια έχουν περισσότερο.
Ο υδράργυρος επηρεάζει την παρεγκεφαλίτιδα η οποία σχετίζεται με τον συντονισμό και την διατήρηση της ισορροπίας.
Στις γυναίκες συνίσταται να μην καταναλώνουν ψάρια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να μην επηρεαστεί η εγκεφαλικήλειτουργία του εμβρύου.
Μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα υδράργυρου που λαμβάνουμε εβδομαδιαία τρώγοντας κύριος μικρά ψάρια.
Ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε είναι ο ξιφίας και το σκουμπρί
Να καταναλώνουμε περίπου 350 γραμμάρια από σολομό, γαρίδες και οστρακοειδή, ενώ λευκό τόνο όχι περισσότερο από 150 γραμμάρια.