TIMES: Τα χαρισματικά «παιδιά της χρονιάς»
Πέντε παιδιά που ανέδειξε το περιοδικό Times ως «παιδιά της χρονιάς» στις 3 Δεκεμβρίου του 2020, αναδεικνύουν μόνα τους το ταλέντο τους με λίγα λόγια, ο καθενός ξεχωριστά, αλλά ενώνονται κάτω από μια κοινή αξία- το πάθος με το οποίο δουλεύουν.
Πρώτα έχουμε μια συνέντευξη. Η Angelina Jolie ρωτάει, η Gitanjali Rao που το περιοδικό την συστήνει ως επιστήμονα και εφευρέτρια απαντάει και ξεκινάει την κουβέντα με το moto «παρατήρησε, βρες ιδέες, κάνε έρευνα, χτίσε και επικοινώνησε».
Η νεαρή επιστήμονας μας λέει ότι μπορεί να μην μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα τα προβλήματα αλλά με αυτά που μας ενθουσιάζουν αξίζει να ασχοληθούμε. Αυτό το πάθος της να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε την οδήγησε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ως δίοδο. Έτσι έφτιαξε την εφαρμογή Kindly που εντοπίζει λέξεις, φράσεις που είναι cyberbullying όταν στρέφονται κατά ατόμων στο διαδίκτυο.
Η εφαρμογή δεν χρησιμοποιείται ως τιμωρία, αλλά ως μάθημα στα παιδιά και σε μεγαλύτερους για το ποιες λέξεις πληγώνουν, για ενσυναίσθηση. Μπορεί να μην μοιάζει με κάθε τυπικό επιστήμονα αλλά μας υπενθυμίζει να μην βάζουμε καλούπια και να βλέπουμε τους άλλους σαν εμάς και μας ενθαρρύνει λέγοντας ότι αν αυτή μπορεί, ο καθένας μπορεί να κάνει μεγάλα πράματα. Το μότο της έχει οδηγήσει στην δημιουργία εργαστηρίων εκμάθησης του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνει ή «καινοτόμες συνεδρίες» όπως τις αποκαλεί. Αυτό σαν project mentoring έχει περάσει από σχολεία, μουσεία, οργανισμούς επιστημών για κορίτσια και μεγαλύτερους οργανισμούς όπως το Shanghai International Youth Science And Technology Group και τη βασιλική ακαδημία μηχανικών στο Λονδίνο. Έχει φτάσει τους 30.000 μαθητές «καινοτόμους». Ένα παράδειγμα των εφευρέσεων τους, είναι ένα παπούτσι που καλεί το 911. Tώρα δουλεύει ένα σύστημα που βρίσκει εύκολα αν το νερό είναι μολυσμένο από μικροοργανισμούς όπως παράσιτα, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει τις τριτοκοσμικές κοινωνίες. Παράλληλα κατασκευάζει ένα προϊόν που βοηθά να διαγνωστεί ο εθισμός στο όπιο σε πρόωρο στάδιο.
Το επόμενο παιδί έχει περάσει πολλές δυσκολίες καθώς ήταν καθηλωμένος πολλά χρόνια σε καροτσάκι λόγω της έλλειψής του σε βιταμίνη D, γεννήθηκε κουφός και υποβλήθηκε σε χειρουργείο στα 5 του αλλά δεν απέκτησε ποτέ πλήρως την ακοή του ενώ το πιο δύσκολο ήταν, το bullying που του έκαναν στο σχολείο. Ο 14χρονος καλλιτέχνης Tayler Gordon ανακάλυψε την κλίση του παρακολουθώντας την μητέρα του να ζωγραφίζει και δοκιμάζοντας έφτασε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στον σχολικό διαγωνισμό ζωγραφικής με ένα πορτραίτο του διευθυντή. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια έκανε πάνω από 400 πορτραίτα μαύρων που τον ενέπνεαν ενώ πρόσφατα η εκλεγείσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris τον κάλεσε την Ημέρα των Ευχαριστιών όπου του είπε πόσο χαρισματικός είναι.
«Μιλάω μέσα από την τέχνη μου» λέει ο Gordon κρατώντας το πινέλο. Η πρόσφατη πινελιά της καλλιτεχνικής του πορεία ήταν το πορτραίτο του μπασκετμπολίστα Kevin Durant που το αγόρασε η μητέρα του τελευταίου έναντι 300$. Ζωγράφισε επίσης τους Janet Jackson, Kevin Hart, Jennifer Lopez, Alex Rodriguez.Το 2019 το πορτραίτο των central park Five απέσπασε 100.000$ σε δημοπρασία και ο μικρός καλλιτέχνης κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο για «το παιδί θαύμα». Τώρα με την πανδημία χρησιμοποιεί το live του Instagram που έχει 50.000 ακόλουθους και κάθε Τετάρτη κάνει live μαθήματα. Τώρα έχει τη δική του πλατφόρμα για video tutorials με το όνομα Tongue Tye’ d βοηθώντας τα παιδιά που περνάνε δυσκολίες σαν τις δικές του να τις ξεπεράσουν μέσω της τέχνης.
Το επόμενο παιδί της χρονιάς είναι η Jordan Reeves 14 ετών επίσης. Είναι σχεδιάστρια και ακτιβίστρια. Γεννήθηκε με αναπηρία στο αριστερό της χέρι κάτι που της εξήψε το πάθος της να σχεδιάζει προϊόντα για άτομα με δυσπλασίες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε 3D προσθετικά μέλη για παιδιά και συμβουλεύει διαρκώς εταιρείες παιχνιδιών να φτιάχνουν παιχνίδια που να μπορούν να τα χειρίζονται και παιδιά με τέτοιου είδους ανάγκες. Ίδρυσε με την μητέρα της το Born Just Right μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που γιορτάζει παιδιά με τέτοιες δυσκολίες. Επόμενο βήμα για τώρα- η συνεργασία με τη Microsoft για τη δημιουργία μιας κιθάρας που ο καθένας θα μπορεί να παίζει έχοντας αριστερό χέρι ή μη.
Θέλει να γίνει και αστροναύτης και πρόεδρος της Αμερικής η επόμενη προσωπικότητα του ρεπορτάζ αλλά προς το παρόν συστήνεται ως καλλιτέχνης. Η Bella Woodard μπορεί να είναι μόλις 10 ετών αλλά έχει δημιουργήσει τη δική της σειρά κραγιόν σε τόνους όλων των δερματικών τύπων κερδίζοντας τον τίτλο της πρώτης ακτιβίστριας κραγιόν στον κόσμο. Ήθελε να πατάξει το αυτονόητο «στο χρώμα του δέρματος» εννοώντας αφελώς το σομόν και να δώσει ζωή σε όλα τα «χρώματα του δέρματος σε κραγιόν. Η μη κερδοσκοπική της εταιρεία More than peach αυτό ακριβώς αντανακλά.
Last but not least- τελευταίος μα όχι ξεχασμένος, συχνό ρητό των Αμερικανών, ο Ian McKenna 16 ετών με το ταλέντο του στην κηπουρική πρόσφερε δωρεάν έναν κήπο στο σχολείο για να έχουν παροχή φαγητού όλα τα παιδιά. Εφτά χρόνια αργότερα η βοήθεια αυτή έγινε project με τίτλο «McKenna’s Giving Garden» και προχώρησε σε 5 ακόμα σχολεία. Το moto του, «Να είσαι καλός άνθρωπος».
Όλα αυτά τα παιδιά κάνουν ενέργειες που ομάδες ενηλίκων δύσκολα θα έφερναν εις πέρας. Τι να αναμένει κανείς από το αφιέρωμα «ενήλικες της χρονιάς» όταν έχει διαβάσει για τόσο μεγάλα έργα από τόσους μικρούς ανθρώπους. Άν συνεργάζονταν θα έφτιαχναν την τέλεια κυβέρνηση. Ίσως τότε η Αμερική να ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα.
Υλικό & φωτογραφίε TIMES