Skip to main content
images easyblog articles 11073 diazigio kai paidia 712cc811

Αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Πώς το λέμε στα παιδιά;

author likewoman

17 Αυγ 2020

Της Μαρίας Κωνσταντινοπούλου

Μία απόφαση διαζυγίου δεν είναι απλή υπόθεση, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν και παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά επηρεάζονται από μία τέτοια απόφαση. Το κατά πόσο θα επηρεαστούν, εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τον χειρισμό και τη στάση των γονέων.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να τους το ανακοινώσουμε;

Η ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης γίνεται από τη στιγμή που το ζευγάρι είναι πλέον βέβαιο πως θα προχωρήσει τη διαδικασία και δεν είναι απλά μία επιπόλαια σκέψη που προέκυψε λόγω κάποιας πρόσκαιρης διαφωνίας ή διαμάχης.

Ποιος από τους δυο θα πρέπει να το πει στα παιδιά;

Καλό είναι να είναι και οι δύο γονείς παρόντες την ώρα της ”ανακοίνωσης” ώστε τα παιδιά να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν ο,τιδήποτε θελήσουν εκείνη τη στιγμή. Στην περίπτωση βέβαια που το ζευγάρι αδυνατεί να καταφέρει να κρατήσει μία στάση ηρεμίας και βγαίνουν συναισθήματα θυμού και έντασης, τότε η ανακοίνωση μπορεί να γίνει από τον κάθε γονέα ξεχωριστά.

Πώς θα το πούμε;

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο. Εξαρτάται κατά πολύ από την ηλικία τους και την προσωπικότητά τους.

 Κι αν τα παιδιά είναι μικρά; Τα παραμύθια βοηθούν;

Σε ένα μικρότερης ηλικίας παιδί η αφήγηση ενός παραμυθιού είναι πολύ βοηθητική. Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να κάνουμε διάλογο και ίσως να χρειαστεί να επιχειρηματολογήσουμε την απόφαση μας. Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά πως σε τίποτα δεν ευθύνονται εκείνα για αυτή την αλλαγή της οικογένειας. Πως πρόκειται αποκλειστικά για μία απόφαση που αφορά στο ζευγάρι. Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες και κυρίως δεν κατηγορούμε τον άλλον γονέα. Κάτι τέτοιο μόνο ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά. Τα βεβαιώνουμε πως η αγάπη που νιώθουμε για εκείνα δεν θα αλλάξει. Δεν τα μπερδεύουμε λέγοντάς τους πως οι γονείς θα συνεχίζουμε να αγαπιόμαστε κλπ, καθώς κάτι τέτοιο θα τα δυσκολέψει να καταλάβουν γιατίαποφασίζουμε να χωρίσουμε.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις;

Ήδη θα είναι αρκετά αγχωμένα για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. Πολύ πιθανό να μας βομβαρδίσουν με ερωτήσεις που να σχετίζονται με το πού θα μένουν, πόσο συχνά θα βλέπουν τον άλλο γονιό, τι θα γίνει με το σχολείο, τους φίλους, τους παππούδες, πού και με ποιον θα περνάνε τις διακοπές μαζί κλπ. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε απαντήσεις, για τα σημαντικά τουλάχιστον. Τα βοηθάμε να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται με αυτή την είδηση, τι θα ήθελαν να μας πουν, τα διαβεβαιώνουμε πως όλα τα συναισθήματα επιτρέπονται και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Επίσης, αν δεν είναι έτοιμα να μιλήσουν εκείνη τη στιγμή τα ενημερώνουμε πως είμαστε ανοιχτοί οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν να μας μιλήσουν.

Το είπαμε και τελείωσε;

Έχουμε κατά νου πως δεν λύνεται με μία πρώτη συζήτηση το άγχος και η ανασφάλεια των παιδιών. Πιθανόν κάποια παιδιά να μας δείξουν πως δεν επηρεάστηκαν εκ πρώτης. Είμαστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί και ενημερώνουμε τους δασκάλους και τον περίγυρο για τη νέα κατάσταση και ζητάμε για οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή αναγνωρίσουν στο παιδί να μας ενημερώσουν.

Η Μαρία Κωνσταντινοπούλου είναι ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και οικογένειας-ειδική παιδαγωγός Ιδιοκτήτρια του ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου αρχήΖΩ και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Ο Σέλτον ανησυχεί», εκδ. Κίτρινο Πατίνι που βοηθά τα παιδιά στη διαχείριση του διαζυγίου.

Επισκεφτείτε το site www.arxizo.gr για περισσότερες πληροφορίες

RELATED