Βηρυτός: Η βιβλική καταστροφή
Η έκταση της καταστροφής με τους πάνω από 100 νεκρούς και τους τουλάχιστον 4.000 τραυματίες αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση επιζώντων σε μια θάλασσα από συντρίμμια στις ισοπεδωμένες συνοικίες, τα νοσοκομεία πασχίζουν να περιθάλψουν τους εκατοντάδες τραυματίες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την υφήλιο και οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν τόνισε χθες το βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
A video I received on WhatsApp of the scalr of explosion in #Beirut, confirming it was at the port. pic.twitter.com/bIkcyfsi0o
— Bissan Fakih (@BissanCampaigns) August 4, 2020
Ηλεκτροσυγκόλληση στην αποθήκη πιθανώς προκάλεσε την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου
Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Για «τεράστια καταστροφή» μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, Τζορτζ Κετάνι.
Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό / Φωτογραφία: ΑΡ
Ώρες μετά τις εκρήξεις, που συγκλόνισαν τη Βηρυτό γύρω στις 18:00 τοπική ώρα, συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και τα ουρλιαχτά των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχίζονταν σχεδόν ασταμάτητα.
Aυτόπτες μάρτυρες: «Ήταν σαν έκρηξη ατομικής βόμβας»
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για έκρηξη που θύμιζε ατομική βόμβα, ενώ επιστήμονες, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, επεσήμαναν ότι ή έκρηξη είχε ισχύ περίπου τριών χιλιάδων τόνων ΤΝΤ –δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο της ισχύος της ατομικής βόμβας «Little Boy» που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ήταν σαν ατομική βόμβα», είπε η Μακρούχι Γεργκιανάν, συνταξιούχος δασκάλα. «Έχω ζήσει τα πάντα, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε στη διάρκεια του εμφυλίου. Όλα τα γύρω κτίρια κατέρρευσαν. Περπατώ ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και χαλάσματα μέσα στο σκοτάδι»…
Στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η καταστροφή ανακάλεσε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και των επακόλουθών του, όταν η πόλη βίωνε σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ισραηλινές επιδρομές…
Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός. Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας εκτιμά ότι η έκρηξη ισοδυναμεί με σεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.
This is a video that I received from another angle – the person who shot it is OK.
Remember; many people usually jog/walk on the Beirut waterfront (close to the explosion).
Many people thought they just were documenting a big fire in the sea port. #Lebanon #beirutblast pic.twitter.com/CpuUgKAvLV
— Luna Safwan – لونا صفوان (@LunaSafwan) August 4, 2020
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι Αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους. «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν.
Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας δικαστηρίου στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση του 2015, που προκάλεσε τον θάνατο του τότε πρωθυπουργού Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλων 21 ανθρώπων σε περιοχή που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.
Το Ισραήλ νίπτει τας χείρας του
Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ -το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο- δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή. Πρόσθεσαν δε ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, ενώ από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις της στο λιμάνι.
Το Ιράν, που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη σιιτική οργάνωση, πρόσφερε επίσης βοήθειας, όπως και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες, Τρίτη, στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς. Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Τραμπ περί τρομοκρατικής ενέργειας.
Όλες η πληροφορίες είναι αναδημοσίευση από το www.iefimerida.gr