Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fimages easyblog articles 10780 dandizette

Dandizette: Η γυναίκα που ανήγαγε την αισθητική ως τρόπο ζωής

Ποια είναι η Dandizette?

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της λέξης για να προσδιορίσουμε έπειτα την ιστορική της ταυτότητα και να καταλήξουμε στην έμπνευση που ήρθε με λίγη βοήθεια από εκλεκτούς φίλους…

Η έννοια αυτή λοιπόν, με βάση το λεξικό της Merriam Webster, αποδίδεται στις γυναίκες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ένδυση τους και γενικότερα στην εμφάνισή τους… είναι η γυναικεία έκδοση του Dandy…

Ιστορικά η εμφάνιση του όρου και της persona της Dandizette εντοπίζεται αρχικά κατά τον 17ο αιώνα, εποχή όπου στις τέχνες επικρατεί η υπερβολή, η θεατρικότητα και τα έντονα διακοσμητικά στοιχεία… Είναι η εποχή του Μπαρόκ. Με τον ίδιο τρόπο και οι γυναίκες της εποχής ντύνονται με πομπώδη τρόπο, γεγονός που απορρέει από την επιθυμία τους να ξεχωρίσουν και να εκφραστούν σε έναν κόσμο που δεν τους επιτρέπει να έχουν λόγο και δικαιώματα.

Αρχικά αυτή η τάση στον τρόπο του ντυσίματος κατακρίθηκε και διακωμωδήθηκε από την κοινωνία. Ακόμα και η κρατική εξουσία επενέβη για την καταστολή της διατάζοντας τους στρατιώτες να τιμωρούν τις Dandizettes της εποχής αφαιρώντας τους βίαια το μακιγιάζ και τα πολυτελή ρούχα… Η θέση τους θα αποκατασταθεί μόνο με την εμφάνιση του βασιλιά της Αγγλίας Charles II που ήταν καλλιεργημένος και λάτρης των τεχνών.

Το ίδιο γίνεται αργότερα και στην Αμερική. Αυτή τη φορά στις τάξεις των Αφρικανών γυναικών δούλων που γίνονται φυγάδες, και με το εξεζητημένο ντύσιμο και τα πολυτελή υφάσματα και αξεσουάρ επιδιώκουν να αφομοιωθούν στο κοινωνικό σύνολο των ελεύθερων Αμερικανών πολιτών. Το ακριβό και προσεγμένο ντύσιμο τους ήταν ένας τρόπος για να τεκμηριώσουν την ιδιότητα του «ελεύθερου πολίτη».

Την ίδια επιτήδευση στο ντύσιμο τηρούν οι γυναίκες και μετά την βιομηχανική επανάσταση, που πλέον γίνεται ένα είδος διαμαρτυρίας για την μετατροπή των ανθρώπων σε μάζες και για την θεοποίηση της μηχανής. Το ντύσιμο τους γίνεται μέσο αναπόλησης των παλαιών καιρών όπου οι άνθρωποι είχαν προσωπικότητα και κατ’ επέκταση και μοναδικότητα.

Κατά τον 20ο αιώνα δύο γυναίκες ξεχωρίζουν για το ύφος της Dandizette, η Coco Channel και η Marlen Dietrich. Η πρώτη διότι φέρνει μια επανάσταση, μια καινοτομία στο ντύσιμο της Dandizette… Καθιερώνει το ανδρικό κουστούμι και το ταγιέρ στην γυναικεία γκαρνταρόμπα. 

Η δεύτερη όμως, δίνει άλλο νόημα στον τύπο αυτό των γυναικών με το ύφος της το οποίο παρόλο που είναι σκληρό, εντούτοις εκπέμπει μια θηλυκότητα, ανεξαρτήτως των ρούχων που φοράει…

Ο Baudelaire δήλωσε ότι «η Dandizette είναι η γυναίκα που αναγάγει την αισθητική ως τρόπο ζωής». Ο συγγραφέας πίστευε ότι δεν πρόκειται απλά για μια στυλιστική επιλογή αλλά για μια στάση ζωής με βάση την φιλοσοφία των Στωικών που πρέσβευαν ότι δεν πρέπει κάποιος να είναι μόνο αυτό που φαίνεται, αλλά να το δείχνει με την γενικότερη συμπεριφορά του.

Αυτός ο όρος, λοιπόν, με την έννοια του προσωπικού ύφους, του τρόπου συμπεριφοράς στην κοινωνία και την στάση ζωής, η επανάσταση δηλαδή στο κατεστημένο, ήταν κάτι που γοήτευε το κορίτσι από μικρή, μόνο που τότε δεν είχε όλα τα δεδομένα για να ανήκει σε αυτό το είδος της περσόνας….

Και ερχόμαστε στο σήμερα…

Χάρη σε δύο πολύ καλούς φίλους, σε μία φωτογράφιση σε έναν συγκεκριμένο χώρο και τις ανάλογες σπουδές, γεννήθηκε η Dandizette, που το κορίτσι την αγκάλιασε με πολύ αγάπη και την δέχθηκε χωρίς αντίρρηση… γιατί τώρα πια συνειδητά, ναι, το κορίτσι με τον τρόπο συμπεριφοράς της είναι ένας «επαναστάτης» άλλου είδους… Διαφορετικού….

Έτσι αυθόρμητα και δειλά – δειλά ξεκίνησε το κορίτσι ένα νέο εγχείρημα, που πάντα τη γοήτευε για να δίνει μια άλλη άποψη για την αισθητική … μακριά από τα καθημερινά προσωπικά και γενικότερα προβλήματα…

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν θα λέει το κορίτσι η Dandizette τιςιστορίες της μέσα από το Dandizettes stories, που θα έχουν θέματα από την μόδα, την τέχνη, προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες και άλλα που θα ομορφαίνουν λιγάκι την ζωή μας…

Πηγές:

1.Biography of Coco Channel and Marelen Dietrich 
2.Dandizettes a call to charms 
3.Hampton Thomas, The Montagu Harrier
4.Turoh Caroll, The birth of cool: Style Narratives of the African Diaspora
5.Webster Merriem, Lexicus
6.Pictures source : Pinterest

RELATED