Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fimages easyblog articles 10175

Παιδιά Με «Άποψη» Για Την…«Ευρωπαϊκή Οικογένεια»

Ίσως πολλοί από τους γονείς να έχουν αναρωτηθεί το διάστημα αυτό που διανύουμε, τι θα μπορούσαν να πούν και να εξηγήσουν στα παιδιά για την οικογένεια της Ευρώπης και πόσο σημαντική είναι η στήριξή της για την επόμενη μέρα.

Όσο τα παιδιά μας ήταν ακόμα στις τάξεις είχαν μιλήσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάγκη και τους λόγους δημιουργίας της, καθώς επίσης και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν τα κράτη-μέλη που ανήκουν σε αυτή την ομάδα-οικογένεια.

Δεν σας κρύβω ότι εδώ και αρκετές μέρες σκέφτομαι την κατάσταση που συμβαίνει και πραγματικά τη θεωρώ ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να μπορέσουν να κατανοήσουν τελικά τα παιδιά μας.. τι σημαίνει ΕυρωπαΪκή Ένωση.

Είναι σε όλους γνωστό (μεγάλους.. αλλά και μικρούς) ότι αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται κάτω από τον «ζυγό» μιας πανδημίας. Μπορούμε λοιπόν να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, ότι το ίδιο συμβαίνει και στην οικογένειά μας, την Ευρώπη. Πολλές χώρες-μέλη και κυρίως Ισπανία και Ιταλία δοκιμάζονται πολύ σκληρά από την πανδημία, χάνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τόσο δύσκολη κατάσταση χρειάστηκε να σταματήσουν να δουλεύουν σχεδόν τα πάντα. Είναι σαν ένα «σώμα» που για να γιατρευτεί, χρειάζεται να κοιμηθεί, απλά όμως η καρδιά του και τα ζωτικά όργανα συνεχίζουν να δουλεύουν για να το κρατούν ζωντανό.. Μία τέτοια κατάσταση όμως έχει φέρει τις χώρες αντιμέτωπες με μία μεγάλη οικονομική κρίση, αφού τα έσοδα σταμάτησαν…η παραγωγή σταμάτησε… αλλά τα έξοδα και υποχρεώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν.! Και όπως σε όλες τις οικογένειες, το πρόβλημα κάποιων μελών αντιμετωπίζεται συλλογικά και βρίσκεται πάντα λύση, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα των μελών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λυθεί μέσα από τη συνεργασία όλων των κρατών που ανήκουν σε αυτή. Σίγουρα κάτι τέτοιο ίσως φέρνει κάποιες χώρες που είναι σε ~πιο ευνοϊκή θέση~ (είτε οικονομικά, είτε υγειονομικά, αφού δεν πλήττονται τόσο πολύ από την πανδημία) να μην τους είναι τόσο εύκολο να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Θα μας ρωτήσουν όμως τα παιδιά μας…

Μα καλά .. αυτό είναι σωστό; Δεν πρέπει να βοηθάμε πάντα αυτόν που μας έχει ανάγκη;

Έτσι ακριβώς είναι! Βοηθάμε πάντα αυτόν που έχει ανάγκη, απλά κάποιες φορές ίσως.. θέλει λίγο χρόνο και γενναιότητα για να το κάνουμε.. Στο σημείο αυτό λοιπόν βρίσκεται η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσκολία και είναι απέναντι σε μία πρόκληση που θα αποδείξει αν όντως είναι ένωση ή όχι….

Ας ευχηθούμε το καλύτερο…

Όμως.. όπως η κάθε οικογένεια περνάει μέσα από δύσκολες στιγμές, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της έχει περάσει από κάποιες άλλες δύσκολες στιγμές, που η πορεία των χρόνων δείχνει αν κάτι τέτοιο τους ενώνει ακόμα πιο πολύ ή τους αναγκάζει να ξαναδούν κάποιους όρους συνεργασίας από την αρχή.

Αυτό που όμως έχει αξία να κατανοήσουν και να συγκρατήσουν τα παι-δία μας (.. όλων των ηλικιών), μέσα από μία τέτοια συζήτηση είναι:

α) στηρίζουμε όλους όσους μας έχουν ανάγκη με τον τρόπο που μπορούμε, σε όποια φάση ή θέση της ζωής μας και αν βρισκόμαστε.

β) ό,τι χάνει το δρόμο του και φεύγει μακριά από το σκοπό του, αναγκάζεται από τις συνθήκες να γκρεμιστεί και αν υπάρχει λόγος να ξαναγεννηθεί…αλλά σωστά. 

RELATED