Κολοκυθάκια Τα «Διαιτητικά»
Όλοι σε ένα πρόγραμμα διατροφής έχουν τα κολοκυθάκια στην πρώτη λίστα επιλογής καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και νόστιμα ανάλογα τις μαγειρικές παραλλαγές.
Σημαντικό να τα καταναλώνουμε εντός της εποχής τους που είναι κατά προσέγγιση και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα αποτελούν πλούσια πηγή σε : μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C –A- K – Β (β καροτίνη) κ.α.
Τα συστατικά του ενισχύουν την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του οστίτη ιστού και στην παραγωγή κολλαγόνου ,απαραίτητο για την επούλωση πληγών.
Καταναλώστε τα: στον ατμό ή βραστά με ελαιόλαδα και λεμόνι, γεμιστά με καστανό ρύζι ή κινόα ή πλιγούρι, ψητά στο φούρνο με άλλα λαχανικά π.χ. πιπεριές-μελιτζάνες κ.α, με αυγά σε μορφή ομελέτας (σφουγγάτο, αλλά χωρίς να τα τηγανίσετε), κολοκυθόπιτα, κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο ή μπιφτέκια λαχανικών με άλλα λαχανικά κ.α.
Οι ανθοί από τα κολοκυθάκια μπορούν να ”συμμετέχουν” με το δικό τους τρόπο σε όλους τους παραπάνω συνδυασμούς γευμάτων.