Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Fimages easyblog articles 8063 syntagi gia keftedes

Ήρθε Το Καλοκαίρι Και Το Σπίτι Μυρίζει Νόστιμους Κεφτέδες!

avatar popi wallick

22 Ιούλ 2019

“Το νήμα μιας ολόκληρης ζωής ξετυλίγεται ακολουθώντας γεύσεις και μυρωδιές, αποτυπώματα ανεξίτηλα μέσα στον χρόνο, ίχνη που μεταξύ τους ενώνονται και ξεχωρίζουν για να συναντηθούν ξανά.” Από τον αγαπημένο Επίκουρο.Το νήμα της δικής μου γεύσης είναι η γιαγιά Γιωργία, Σμυρνιά, περήφανη, νόστιμη και διάσημη για τα κατημέρια και τους κιοφτέδες της.’Ήταν πάντα πλακουτσωτοί και μεγαλούτσικοι, αέρας στο τηγάνι, απίστευτης νοστιμιάς μιας και το χέρι της ήταν οπλισμένο με μαεστρία και αγάπη και πάντα δίπλα είχαν τραγανές τηγανητές πατάτες.Ξέραμε πως ήρθε το καλοκαίρι όταν το σπίτι μύριζε κιοφτέ, ντομάτα και αγγούρι και αν τους ζητάγαμε καταχείμωνο δίπλα ερχόντουσαν τα χόρτα και η φέτα.Η δική της συνταγή είχε απ’ όλα μα μετρημένα και διαλεχτά.

  • 500 γρ. κιμάς (αρνίσιος, μοσχαρίσιος, χοιρινός σε ίσα μέρη)
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ.σούπας ξύδι
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και καλά στυμμένο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 αυγό
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 2 κλαράκια φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για το τηγάνι

  • περίπου 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο


Πάμε να τους φτιάξουμε

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, για να αναμειχθούν τα αρώματα και να σφίξει λίγο το μείγμα.Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι. Πλάθουμε το μείγμα σε πλακουτσωτούς κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λάδι τόσο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Τηγανίζουμε τους κεφτέδες (σε δόσεις), περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητέςΑν θες να το ταιριάξεις Ρετσίνα Kechris θα του πήγαινε τέλεια αλλά κι αν είσαι της μπίρας ή του ούζου μια χαρά θα τα βρείτε! 

RELATED