Η τήρηση βασικών κανόνων με ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά μέτρα διαχείρισης για την προαγωγή υγείας.
Όταν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: Διαχείριση Περιβάλλοντος των Εσωτερικών Χωρών, τα αποτελέσματα ώθησαν στην ‘’αναπροσαρμογή των ανησυχιών’’, θέτοντας νέους στόχους με εναρμονισμένη ‘‘οπτική αντίληψη’’ στην περιβαλλοντική διαχείριση των εσωτερικών χωρών , για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος .
Στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στις 24 Ιανουαρίου 2018, διοργανώθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Δερματοπάθειες σε συνθήκες συγχρωτισμού – Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης» »,όπου έκτος των άλλων έγινε αναφορά σε δερματολογικά θέματα σχετικά με τα ακάρεα της ψώρας, τις ψείρες, του κοριούς και τους ψύλλους. Αναφέρθηκαν έκτος από την φαρμακευτική αγωγή και σε συνιστώμενα μέτρα αντιμετώπισης, με έμφαση στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με περιβαλλοντικά μέτρα, αλλά και τη δημιουργία υποδομών.
Την Παρασκευή 26/01/2018 στη Σχολή Απολυμαντών -Κλιβανιστών, έγινε μια πληρέστερη ενημέρωση με Θέμα: Bio-Εφαρμογές Διαχείρισης Εσωτερικών Χώρων και εκτεταμένη συζήτηση, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία μέτρων με περιβαλλοντικές υποδομές ,για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση παρασίτων (ζωικών εχθρών).
Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ξεκινά από την ενημερωση, έτσι ώστε να μην πετιούνται αυθαίρετα ή/και να ‘‘δωρίζονται’’ έπιπλα που έχουν μολυνθεί από κοριούς. Το πέταμα ή/και η δωρεά κρεβατιών, στρωμάτων, κλινοσκεπασμάτων και επίπλων δεν συνιστάτε , όταν έχουν μολυνθεί από κοριούς ή άλλες πληγές «Υγειονομικής σημασίας» γιατί μπορούν εύκολα να επιμολύνουν επεκτείνοντας το πρόβλημα και σε άλλους χώρους. Έχετε αναρωτηθεί πόσα μεταχειρισμένα –δεύτερο χέρι – η από την ολοένα ‘‘συχνότερη αποκομιδή’’ μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων κλπ., με «αναπαλαιωμένα» στρώματα, σαλόνια, χαλιά, παπλώματα κλπ πωλούνται στις «μικρές αγγελίες»;
Μπορεί πολλοί δήμοι να αναφέρουν στις συμβάσεις συνεργασίας, με τις εταιρίες ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ότι για την προεπιλογή των συλλεγόμενων υλικών, µε στόχο την επιστροφή του συμφωνηθέντα ποσοστού, των συνολικά συλλεγμένων ενδυμάτων που δύνανται να επαναχρησιμοποιηθούν στις κοινωνικές δομές του Δήμου, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας σύμφωνα µε τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
Το Υπουργείου Υγείας σε εγκυκλίου του, με θέμα «Σχετικά με τις επιχειρήσεις εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών» , και την διευκρίνηση ότι το Υ.Π.ΑΑΤ δεν παρέχει την δυνατότητα χρήσης βιοκτόνων σε επιχειρήσεις- εταιρίες καθαρισμού ιματισμού-στεγνοκαθαριστηρίων , αν δεν έχουν την ειδική αναγγελία και τα εγκεκριμένα βιοκτόνα, από το Υ.Π.ΑΑΤ.
Οι κοινωνικές δομές των Δήμων πρέπει να ζητούν, τα ανταποδοτικά να είναι καινούργια ή να τους παρέχουν αποδεδειγμένη Βεβαίωση καθαρισμού με απολύμανση . Αυτά διότι τα ανακυκλωνόμενα – ρούχα μπορούν έκτος από το να επιστραφούν ως ανταποδοτικά-πουληθούν, να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, υλικά για ηχομόνωση και θερμομόνωση, κλπ. Στην « ίδια Υγειονομική διάταξη » , γίνεται αναφορά ότι, αποτελεί επιβεβλημένη αναγκη , οι κανόνες υγιεινής να τηρούνται και από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ενδυμάτων αμφίεσης (Αποκριών), ενοικίαση νυφικών κλπ.
Ωστόσο ,πολλές φορές μπορεί το Υπουργείου Υγείας με αναρτητέες εγκύκλιοι του ως εξαιρετικά επείγουσες, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως «Μέτρα προστασίας από αρθρόποδα Υγειονομικής σημασίας (κοριούς, ψύλλους, ψείρες, ψώρα, κρότωνες) », αλλά και εγκύκλιό με θέμα «Κανόνες υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα», τα αποτελέσματα δείχνουν ‘‘σοβαρές συγχύσεις’’, διότι στην πράξη σχεδόν τίποτα από τα αναφερόμενα δεν εφαρμόζονται.
Δεν πρέπει οι απομυζητικές ψείρες του σώματος να συγχέονται με το άκαρι της ψώρας , κοινώς ψώρα όπου η έξαρση της μπορεί να προκαλέσει παρασιτικές λοιμώξεις και οι ‘’δευτερογενείς επιμολύνσεις ’’, ιδίως σε περίπτωση πασχόντων από νορβηγική ψώρα, αλλά ούτε και με τους απρόσμενους φίλους μας, τους κοριούς.
Πριν από κάθε εφαρμογή για την αντιμετώπιση, πρέπει να μελετούνται προσεκτικά οι αντενδείξεις των εφαρμογών ώστε να μην έχουμε αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο επαγγελματικό εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση με Βεβαιωμένη Εκπαίδευση ορθής εφαρμογής των επαγγελματικών Bio- εφαρμογών , πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία περιβαλλοντολογικού ή/και υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α.).
Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται, στην υποχρεωτική απομάκρυνση των νεκρών παρασίτων (ζωικών έχθρων) μαζί με τα αποσυνθεμένα μέρη τους , όπως (κόροι, ψείρες του σώματος, ψύλλοι, κλπ) και των παραγώγων τους, μετά την καταπολέμηση τους με οποιαδήποτε μέθοδο, με εξειδικευμένες μεθόδους. Έτσι θα μπορεί να αποφευχθεί κατά το πλείστον η επικινδυνότητα της επιμόλυνσηςτου χώρου με αλλεργιογόνους μολυσματικούς παράγοντες, δημιουργώντας άλλα προβλήματα υγείας. Παράλληλα δε δίνουν τροφή σε άλλους ‘’ζωικούς εχθρούς ‘’ που παρασιτούν στους κατοικημένους χώρους, όπως τα‘‘αρπακτικά ακάρεα’’, τα σκαθάρια των χαλιών (Coleoptero-Dermestidae), αλλά και στους νέους επιθετικούς εισβολείς – Ακάρεα –(Cannibal mites).
Για δε τους κοριούς, όπως επισημαίνεται και στα επιμορφωτικά σεμινάρια , μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους (περιττώματα -αποσύνθεση), σε ένα χώρο μπορεί να µην αποκλείει την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών, ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί και την πρόκληση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων ακόμα και με εφαρμογές υψηλών θερμοκρασιών ή /και οποιασδήποτε μορφής ατμού (πίεση 4- 10 bar για 184,13⁰C), με βάση το αποτέλεσμα του ‘’ αναδυόμενου χημικού κοκτέιλ ’’ (αυγά –έντομα κοριών, κλπ) και τον τρόπο αλληλεπίδρασης του με την εισπνοή, ώστε συνδεθούν άμεσα ή/και έμμεσα, µε τις Λοιμώξεις στην Δημόσια Υγεία.
Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως καταναλωτές. Είναι πλέον καιρός, όλοι μας να αντιληφτούμε ότι είναι στο χέρι μας να απαιτούμε ένα καλύτερο περιβάλλον, με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, προστατεύοντας το από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας, διότι:
‘’ Όταν η επιστροφή μας στο σπίτι, συνοδεύεται από όλους αυτούς- ’’ τους απρόσκλητους φίλους μας’’ – οι ποιοι χωρίς να κάνουν διακρίσεις, εισβάλουν και στα ‘’καλύτερα τα σπίτια’’, φέρνοντας παρενέργειες – όχι μόνο στην τσέπη– αλλά και στα κρεβάτια μας !!’’
Η ανάγκη μέριμνας, με ευαισθητοποίηση στις περιβαλλοντικές αλλαγές, για αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους εσωτερικούς χώρους, μαζί με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής με επιπτώσεις στην υγεία, αναδεικνύει και την ύπαρξη υποστήριξης τους σε προβλήματα υγειονομικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος και στους εσωτερικούς χώρους.
Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουμε όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π
Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.
Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887