Ελένη Ανδρεάδη: «Η κοινωνία έχει πολλά να μάθει από τα παιδιά»
Συνέντευξη στην Τάνια Νικολοπούλου
Η συγγραφέας της bestseller σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» (εκδ. Μεταίχμιο) και ιδρύτρια της ομώνυμης ΜΚΟ μας μιλά για το καινούριο της βιβλίο «Τα Τέρατα των Ωκεανών». Μας εξηγεί, ακόμη, πώς τα παιδιά τελικά έχουν τον τρόπο και την επιμονή να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ μας αποκαλύπτει με ποιον τρόπο μπορούν οι μικροί αναγνώστες να μπουν στην επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη.
Μέσα από τη σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» αλλά και την ομώνυμη ΜΚΟ ενημερώνετε τα παιδιά σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα καλείτε ν’ αναλάβουν δράση. Ήταν μονόδρομος να επενδύσετε στη νέα γενιά; Οι ενήλικες το έχουν χάσει το παιχνίδι;
Τα παιδιά ειναι ιδανικοί Πράκτορες του Πλανήτη, υπεραπιστές του κόσμου αν θέλετε, διότι έχουν ένα ιδεαλισμό και μια επιμονή που τις περισσότερες φορές οι ενήλικες έχουμε χάσει, ειδικά όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσο μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Για αυτό και η Περιβαλλοντοπόλ ψάχνει παιδιά για να αναλάβουν δράση αντί για ενήλικες. Φυσικά, όλοι πρέπει να δράσουμε μαζί σαν κοινωνία. Τα παιδιά ίσως μας δώσουν μια ώθηση εκεί που αδιαφορούμε. Η κοινωνία έχει πολλά να μάθει από τα παιδιά.
Θεωρείτε πως τα παιδιά μπορούν να εκπαιδεύσουν τους γονείς τους ως νέους Πράκτορες του Πλανήτη;
Ναι, βλέπουμε συχνά πως οι γονείς μαθαίνουν απο τα παιδιά τους. Γίνεται όλη αυτή η υπόθεση της σωτηρίας του πλανήτη ένα παιχνίδι στο σπίτι. Αυτό ελπίζω οτι πετυχαίνουν τα βιβλία και τα προγράμματα στα σχολεία.
Σε όλα τα βιβλία σας χρησιμοποιείτε ένα εξαιρετικό εύρημα. Τις άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές που καλείται να φέρει εις πέρας ο πράκτορας-αναγνώστης. Πώς προέκυψε αυτό;
Η ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, την οποία ίδρυσα το 2008, και μέσω της οποίας υλοποιούμε προγράμματα σε πολλά σχολεία της χώρας, εκπαιδεύοντας χιλιάδες μικρούς πράκτορες ετησίως, προυπήρχε των βιβλίων. Όταν σκέφτηκα να γράψω τα βιβλία ήθελα να μεταφέρω την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση της ΜΚΟ σε μια σειρά βιβλίων. Για να το πετύχω αυτό θέλησα να βάλω το παιδί, τον αναγνώστη στο επίκεντρο ώστε να συμμετέχει στην πλοκή και να μην την παρακολουθεί απλά. Η ελπίδα είναι πως όταν κλείσει το βιβλίο, θα θελήσει ακόμα περισσότερο να λάβει πρωτοβουλίες και να είναι πάλι πρωταγωνιστής της δράσης…
Θα μας αποκαλύψετε την άκρως απόρρητη μυστική αποστολή του τελευταίου σας βιβλίου, Τα Τέρατα των Ωκεανών;
Ο αναγνώστης αυτή τη φορά καλείται να σώσει τον κόσμο από το ύπουλο πλάνο του Ιβάν φον Βαμπάουερ που θέλει να κατακτήσει τους ωκεανούς μας και να τους καταστρέψει. Όχι μόνος του βέβαια, καθώς έχει στη διάθεσή του τέσσερα ισχυρά τέρατα. Για να τον σταματήσουν, ο αναγνώστης και οι επίλεκτοι Πράκτορες, θα πρέπει να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να καταφέρουν να εξοντώσουν τα τέρατα μέχρι την επόμενη Πανσέληνο, μέσα σε μόλις 48 ώρες. Ο βασικός στόχος είναι μέσα από αυτό το βιβλίο, τα παιδιά να μάθουν γι’ αυτά τα τέσσερα τέρατα που είναι και οι κύριες απειλές των ωκεανών μας, αλλά και τις πράξεις που μπορεί ο καθένας μας να κάνει για να τα σταματήσει. Άλλωστε στην πορεία ο αναγνώστης διαπιστώνει πως αυτά τα τέρατα τα έχουμε δημιουργήσει εμείς οι άνθρωποι και όχι ο Ιβάν.
Υπάρχει κάποιος πράκτορας από την επίλεκτη ομάδα της Περιβαλλοντοπόλ, στον οποίο έχετε ιδιαίτερη αδυναμία;
Ο Αρτσού από το δεύτερο βιβλίο παραμένει απο τους αγαπημένους μου ήρωες. Είναι ένας ημι-πράκτορας, ο οποίος έχει αποτύχει στην πρακτορική εκπαίδευση 43 φορές. Παρόλα αυτά δεν το βάζει κάτω πότε, και με την υπόλοιπη ομάδα, καταφέρνει το αδύνατο.
Αν κάποιο παιδί έχει ήδη διαβάσει όλα τα βιβλία σας και θέλει να συνεχίσει την πρακτορική ζωή, τι μπορεί να κάνει;
Να μπει στην ιστοσελίδα μας www.planetagents.org, να γραφτεί στο newsletter, ώστε να μαθαίνει τα νέα μας και να έρθει σε κάποια δράση μας ή να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να μας καλέσει στο σχολείο του. Υλοποιούμε αποστολές και προγράμματα σε πολλούς χώρους και σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως στο Μουσείο Τηλεπικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ ή με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.