Για το κέικ
- 180 γρ. βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά μεσαία
- 225 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 60 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες 65%
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κακάο
- 20 γρ. γάλα
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Μόλις απορροφηθεί το ένα αυγό προσθέτουμε το επόμενο.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και με μία μαρίζ παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου. Το ενσωματώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τις σταγόνες κουβερτούρας, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυροκακαομένη φόρμα με τρύπα 23 εκ.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια του μείγματος με ένα κουτάλι και ψήνουμε για 50 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι και αν μένει μείγμα πάνω στο μαχαίρι τότε ψήνουμε για επιπλέον 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλάσο
- Βάζουμε την ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα, το κακάο, και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για το σερβίρισμα
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ με ένα κουτάλι.
- Σερβίρουμε με ξύσμα από πορτοκάλι.