Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F08%2Fimages easyblog images 927 5df5e3200851db4f5c3aaf5f91ebb6fe XL

Παπουτσάκια με μπεσαμέλ

author likewoman

3 Αυγ 2017

Eίναι κάτι που το τραβάει η όρεξή μας το καλοκαιράκι 🙂

Δείτε αναλυτικά την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!

Συστατικά

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

  • 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ θυμάρι ξερό ή ρίγανη ξερή
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα Ανδριόπουλος
  • 40 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κρόκους αυγών
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • λίγο ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις μελιτζάνες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
  • Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω.
  • Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μία ‘’υποδοχή’’ για να μπει ο κιμάς.

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
  • Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι ή τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τη γραβιέρα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. θυμάρι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτουμε  το μοσχοκάρυδο.
  • Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Tip
Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην κάνει γρομπαλάκια η μπεσαμέλ. 

RELATED