Η διατροφή της Καθαράς Δευτέρας για να περάσετε όλοι όμορφα!
Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας συνδέεται διατροφικά με την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών στο μεσημεριανό συνήθως γεύμα.
Το γεύμα της μέρας αυτής περιλαμβάνει θαλασσινά, (χταπόδι, καλαμάρια), λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβά ως επιδόρπιο, λιγότερο συχνά όσπρια, καθώς και διάφορα ορεκτικά και ποτό συνήθως ούζο.
Παρακάτω αναλύουμε τη σύσταση των τροφών της Καθαράς Δευτέρας καθώς και πως θα τα συμπεριλάβετε στο γεύμα σας χωρίς να χαλάσετε την δίαιτα σας.
Θαλασσινά: Τα θαλασσινά ,περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχουν ελάχιστο λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλή χοληστερόλη. Προτιμήστε ψητά και όχι τηγανιτά διότι έχουν λιγότερες θερμίδες.
Λαγάνα: Καταναλώστε με μέτρο το παραδοσιακό ψωμί καθώς η μία φέτα αποδίδει 80 θερμίδες. Αρκεστείτε σε μια με δύο το πολύ φέτες.
Tαραμοσαλάτα: Η νόστιμη ταραμοσαλάτα έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο. Περιοριστείτε σε 2 κουταλιές της σούπας. ΄
Όσπρια: Πλούσια σε φυτικές ίνες, σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Καταναλώστε με μέτρο διότι έχουν αρκετές θερμίδες. Στο μαγείρεμα προσθέστε όσο το δυνατόν πιο λίγο λάδι.
Xαλβάς: Ο χαλβάς δεν περιέχει χοληστερόλη, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και μαγγάνιο φώσφορο και ασβέστιο. Καταναλώστε με μέτρο καθώς 60 γραμμάρια χαλβά έχουν 300 θερμίδες.
Σχετικά με την κατανάλωση ποτού προτιμήστε κρασί καθώς ένα ποτήρι έχει μόνο 70 θερμίδες ή 4-5 δάχτυλα ούζο.
Μπορείτε να χαρείτε τα γιορτινά φαγητά και γλυκά χωρίς να στερηθείτε αλλά και χωρίς να χαλάσετε το διατροφικό σας σχήμα!
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γύρω από την διατροφή εδώ!