Dalida: Η Ιταλίδα που κατέκτησε την υφήλιο
Dalida: To είδωλο των τραβεστί
Ήταν τόσο Kitsch, που στο τέλος κατάφερε και το έκανε στυλ. Ήταν κάτι το απίστευτο παιδιά μου αυτή η γυναίκα.. Κι’ όταν λέω με το τίποτα, εννοώ ότι ήταν άσχημη, μετριότατη τραγουδίστρια, με φρικτή προφορά κλπ. κλπ.
Του Νίκου Μουρατίδη
Απ’ την μια ήταν η αγαπημένη του μεγάλου σοσιαλιστή Γάλλου ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν, κι’ απ’ την άλλη την αντέγραφαν όλες οι drag Queens της Ευρώπης. Τα μαλλιά της, το μακιγιάζ της, τα τραγούδια της ήταν το Νο1 ζητούμενο σε όλες τις τραβεστί.
Η Dalida γεννήθηκε στο Κάιρο στις 17 Ιανουαρίου 1933, και πέθανε στο Παρίσι στις 3 Μαΐου του 1987. Ήταν Γαλλικής υπηκοότητας Ιταλίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός. Έχει ηχογραφήσει σε περισσότερες από 10 γλώσσες, ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που πήρε διαμαντένιο δίσκο στην ιστορία της μουσικής και από το 1955 μέχρι το 1986 είχε κάνει 55 χρυσούς δίσκους μόνο στη Γαλλία. Έδωσε τέλος στη ζωή της το 1987, όταν ήταν μόλις 54 ετών. Θεωρείται η σπουδαιότερη τραγουδίστρια στην Αίγυπτο και μία από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες παγκοσμίως του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή της και το θρύλο της.
Γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Ιταλούς γονείς και το πραγματικό της όνομα ήταν Ιολάντα Κριστίνα Τζιλιότι (Iolanda Cristina Gigliotti). Ο πατέρας της, Πιέτρο Τζιλιότι, ήταν βιολιστής στην όπερα του Καΐρου. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1951 ως μοντέλο σε οίκο μόδας, ενώ το 1955 στέφθηκε στα καλλιστεία, Μις Αίγυπτος. Την ίδια χρονιά αναχώρησε για το Παρίσι με σκοπό να κάνει καριέρα στο σινεμά, ενώ στην πορεία απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Τελικά, χωρίς να εγκαταλείψει τις βλέψεις της στο σινεμά στράφηκε κυρίως στο τραγούδι, όταν το 1956 ήλθε μια απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, τραγουδώντας το Βambino, το οποίο κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 300 χιλιάδες αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του.
Έκτοτε η καριέρα της απογειώθηκε, καθώς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι δίσκοι της γίνονταν χρυσοί και πλατινένιοι.
Πούλησε περισσότερα από 85 εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο, ενώ πρωταγωνίστησε συνολικά σε 11 ταινίες και σε 2 αυτοβιογραφικά ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα στα τραγούδια της, ξεχώρισε το ελληνικό Ντιρλαντά το οποίο διασκεύασε στα Γαλλικά και Ιταλικά ως Darla dirladada, τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη με γαλλικό στίχο (Zorba), καθώς και Τα παιδιά του Πειραιά επίσης στα γαλλικά (Les enfants du Pirée). Επίσης τεράστια επιτυχία κατάφερε και με τα τραγούδια “Je suis malade”, “Parole Parole” (ντουέτο με τον Αλέν Ντελόν), “C’est fini la comedie” και “Il venait d’avoir 18 ans”.
Οι τρεις άντρες
Ο Lucien Morisse, ο Luigi Tenco και ο Richard Chanfray ήταν οι 3 μοιραίοι άντρες της ζωής της.
Στην προσωπική της ζωή η Δαλιδά θεωρήθηκε μια δυστυχισμένη γυναίκα και τραγικό πρόσωπο καθώς δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μία οικογένεια όπως ονειρευόταν. Έζησε 3 μεγάλους έρωτες, αρχικά με τον Γάλλο μάνατζερ Lucien Morisse, μετά με τον Ιταλό τραγουδιστή Luigi Tenco και στη συνέχεια με τον Γάλλο παρουσιαστή Richard Chanfray. Και οι τρεις άντρες είχαν ψυχική εμμονή μαζί της, κάτι που τους οδήγησε στην αυτοκτονία. Αυτό κλόνισε τη Δαλιδά και έτσι το τέλος της, ήταν μοιραία ανάλογο. Στις 3 Μαΐου του 1987 βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της έχοντας πάρει μία ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. Είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ανέφερε: “Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με”. Ο ξαφνικός θάνατός της σόκαρε τη Γαλλική και Αιγυπτιακή κοινωνία, ενώ η Δαλιδά θεωρήθηκε το μεγαλύτερο σύμβολο “μοιραίας γυναίκας” (femme fatale).
Νίκος Μουρατιδης
Με τον Γιώργο Παπαστεφάνου σε ένα από τα show που ήρθε για την ΕΡΤ
Ο Francois Mitterand ήταν μεγάλος θαυμαστής της
Με τον Alain Delon ηχογράφησαν την μεγάλη επιτυχία “Parole Parole”
Mireille Mathieu, Dalida, Nana Mouskouri, Chantal Goya και καθιστός ο Francis Huster
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/