Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F10%2Fimages easyblog images 928 cc51c128428fe68c358d08904b95ede2 XL

Zaha Hadid: Μια γυναίκα χτίζει μεγαλειώδη κτίρια…

Μια γυναίκα χτίζει μεγαλειώδη κτίρια…

 

Τα βραβεία και οι διακρίσεις πέφτουν βροχή, και αυτό γίνεται για πρώτη φορά σε γυναίκα. Μια γυναίκα που από παιδί ήταν πνεύμα ανήσυχο και πρωτοπόρο. Μια γυναίκα που έχει σχεδιάσει τα μεγαλύτερα σύγχρονα κτίρια του πλανήτη.

 

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

 

Ένα πράγμα που κάνει ξεχωριστές τις δημιουργίες της, είναι η  κίνηση. Την ενδιαφέρει το πως θα κινείται κανείς μέσα στα έργα της. Ξεκινώντας από τις διαδρομές «στήνει» όλο το σχέδιο δυναμικά γύρω τους. Τα έργα της Zaha Hadid δεν υπακούν σε καμία αρχή στατικότητας αλλά πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συνεχή εξελισσόμενη κίνηση. Σε όλες της τις δημιουργίες υπάρχει μια ατέρμονη κυκλική πορεία που κάνει την αρχιτεκτονική της να ρέει, να μοιάζει με μια αλληλουχία σημείων και γεφυρωμένων όγκων, επιφανειών που η μια εισρέει στην άλλη, αντιπαραβάλλοντας συνεχώς την έννοια της τάσης με αυτή της μεταβολής. Σε κάποιες δουλειές της όπως για παράδειγμα στο Bergisel Sky Jumb η έννοια της κίνησης γίνεται ακόμα πιο έντονη.

 Bergisel Sky Jumb στο Innsburck

Bergisel Sky Jumb στο Innsburck

 

Η Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid), γεννημένη 31 Οκτωβρίου 1950  στη Βαγδάτη  του Ιράκ, είναι Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης (deconstruction), και πριν πάει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Λονδίνου, πήρε πτυχίο Μαθηματικών  από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Όπως είπα και πιο πάνω, η έννοια της ροής στους χώρους αποτελεί σημαντικό ζήτημα στο χώρο της αρχιτεκτονικής της. Η ροή επίσης σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία, κάτι που η Zaha Hadid προσπαθεί να λύσει δίνοντας τεράστια σημασία.

 

Και για να καταλάβουμε περί ποίας γυναίκας μιλάμε, το 2004 ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Pritzker Prize’ της αρχιτεκτονικής, ενώ συνολικά έχει κερδίσει πάνω από 100 μεγάλα βραβεία. Δεν έχει παντρευτεί ποτέ, δεν έχει παιδιά και ζει στο Λονδίνο, σε ένα σπίτι που απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το γραφείο της. Όταν ξεκίνησε το δικό της γραφείο είχε 5 υπαλλήλους, τώρα έχει πάνω από 300 ανθρώπους και οι μισοί είναι κάτω των 30 χρόνων. Τρελαίνεται να ξενυχτάει, στέλνοντας μηνύματα και e-mails.

1673188 slide 750 zaha 10 

Οι καμπύλες, που γενικά στην αρχιτεκτονική χρησιμοποιούνται για να ηρεμούν το μάτι του θεατή, στα δικά της έργα, εκτός από αυτό, εξυπηρετούν και τη βασική μορφή σχεδιασμού της, σαφώς επηρεασμένη από την ισλαμική αρχιτεκτονική. Η καμπύλη γραμμή έχει τη δική της ροή.

 

 

Νίκος Μουρατίδης

www.nikosonline.gr

The Vitra Fire Station 1994 Hadids first major built commission  

The Vitra Fire Station (1994), από τις πρώτες δουλειές της Zaha Hadid στην Γερμανία

 Το Contemporary Arts Center στο Cincinnati

Το Contemporary Arts Center στο Cincinnati (2003), κτίριο που κέρδισε το βραβείο Pritzker το 2004.

 

The Phaeno Science Center (2005) στο Wolfsburg, της Γερμανίας

 The Evelyn Grace Academy 2010 στο London της εξασφάλισε το βραβείο Stirling

The Evelyn Grace Academy (2010) στο London της εξασφάλισε το βραβείο Stirling

 

“Δεν σχεδιάζω small, nice buildings” Zaha Hadid

 

1673188 slide 750 zaha 09 

Το Olympic Aquatic Center, για όλα τα κολυμβητικά αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012.

 1711786 Heydar Bacu Azarbaitzan

Το Heydar Aliyev Centre στο Azerbaijan εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες.

 azerbaitsan M

Ακόμα μια άποψη του Heydar Aliyev Cultural Centre στο Baku, του Azerbaijan, σχεδιασμένο από την Zaha Hadid

1673188 slide 750 zaha 06 

Το κτίριο της Zaha Hadid για τα κεντρικά της BMW στην Γερμανία

 

 dubai performing arts center

Στο Abu Dhabi το κέντρο για τις Performing Arts. Η Zaha Hadid μεγαλουργεί πάλι

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED