Μαρία Ψωμά: Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τα Ω-3
Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (καρύδια, ψάρια ανοικτής θαλάσης, σολομός, λιναρόσπορος κά).
Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν την ασπίδα προστασίας που χρειαζόμαστε. Λόγω του ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής.
Τέτοιες τροφές έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, επιταχύνουν το μεταβολισμό μέχρι 30% & προκαλούν κορεσμό (για 3-4ώρες). Περισσότερες από 8.000 έρευνες δείχνουν πως βελτιώνουν την κατάσταση ποικίλων νόσων (πχ διαβήτη, κατάθλιψη, άσθμα, κ.α.).
Πηγές άντλησης ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια τα οποία παρόλο που περιέχουν αρκετό λίπος, αυτό είναι κυρίως ακόρεστο. Πηγή αποτελούν και τα ιχθυέλαια όπως της ρέγκας, της σαρδέλας, της αντζούγιας, του κολιού, του σολομού, της πέστροφας κ.α. Επίσης τα θαλασσινά, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα αυγά. Επίσης, πηγές ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να αποτελέσουν και μερικά φυτικά έλαια όπως έλαια από καρπούς, από λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη. Ακόμη, η λήψη των ω-3 μπορεί να γίνει και μέσω συμπληρωμάτων εάν χρειαστεί απαραίτητο!