Τάρτα με πράσο, σύγκλινο Μάνης, ελληνικά τυριά και πορτοκάλι από το Taste Advisor
Μικρή διασκευή συνταγής από την αυθεντική της Foodjunkie και την ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
Popi Wallick
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
1 αβγό
50 ml νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
150 γραμμ. σύγκλινο Μάνης ή μπέικον, ψιλοκομμένα
150 γραμμ. Κατίκι Δομοκού
200 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
3 αβγά, χτυπημένα
40 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
40 γραμμ. κασέρι
αλάτι, πιπέρι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Κοσκινίστε το αλεύρι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, για λίγο έτσι ώστε να μην χαλάσετε την ελαστικότητα της ζύμης. Βάλτε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.
2.Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε με έναν πλάστη το ζυμάρι έτσι ώστε να καλύψετε το σκεύος που θα ψήσετε την τάρτα σας ς. Τοποθετήστε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε τη για μία ώρα για να μη μαζέψει το ζυμάρι στο ψήσιμο.
3.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
4.Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα , ρίξτε μέσα φασόλια/ ρύζι ή τα ειδικά βαριδάκια και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
5.Πλύνετέ τα καλά τα πράσα , αφαιρέστε και πετάξτε τα πράσινα μέρη και το χοντρό κάτω μέρος και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες.
6.Σε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση αντικολλητικό ζεστάνετε δυο κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο ή το μπέικον.
7.Σε ένα μπολ αναμείξτε πράσα με το κατίκι και προσθέστε και το τρίμμα πορτοκαλιού. Απλώστε τα σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας .
8.Χτυπήστε τα αβγά με το γάλα και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη.
9.Τρίψτε τη γραβιέρα και το κασέρι από πάνω και ψήστε στους 180ο C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Συνοδευτικό κρασί:
Διαμαντόπετρα από το Οινοποιείο Διαμαντάκη, που βρίσκεται στην περιοχή του Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Δύο αγαπημένες ποικιλίες, Βιδιανό και Ασύρτικο, μαζί, ένα όμορφο χαρμάνι που ταιριάζει, στη μύτη και στο στόμα με τούτη τη τάρτα! Το κρασί φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη, κόστος περίπου 10€
Υ.Σ.
Η μυρωδιά της τάρτας όταν ψήνεται είναι ασύλληπτη, θα πρότεινα εάν δεν σας ενοχλεί να μην παραλείψετε το ξύσμα πορτοκαλιού, πραγματικά απογειώνει την γεύση.
Εάν κάποιος δεν τρώει λευκά τυριά μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό με άλλο τυρί που λιώνει ήπιας γεύσης, γιατί το σύγκλινο και το πράσο είναι έντονα.
Φωτογραφίες εδώ είχα προλάβει και έβγαλα μόλις έψησα την τάρτα, περίσσεψε ένα κομματάκι αυτό που βλέπετε και φωτογραφήθηκε την επόμενη το πρωί – Στελάκι-:))))))
tasteadvisor για περισσότερες συνταγές
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».