Skip to main content
images easyblog images 928 580ec6e22c8909e49df20c679c74d1c3 XL 1616f781

Μπαγκέτα: Η Google τιμά την 22 δεύτερη επέτειο της γαλλικής φρατζόλας με Google Doodle

Το περίφημο γαλλικό ψωμί είναι το θέμα του σημερινού Google Doodle – Δείτε όλη την ιστορία 

H μπαγκέτα ή γαλλικό ψωμί είναι μια ποικιλία από ψωμί που έχει ως χαρακτηριστικό του γνώρισμα το μακρόστενο σχήμα του. Αυτό το είδος άρτου είναι εμβληματικό στη Γαλλία. Με το παρακάτω GOOGLE DOODLE η GOOGLE τιμά το γαλλικό αρτοσκεύασμα. 

https://g.co/doodle/y8sgga

Screenshot

Συνήθως έχει πλάτος περίπου 5 έως 6 εκατοστά, ύψος περίπου 3 έως 4 cm και μήκος περίπου 65 εκατοστών. Παγκοσμίως, η μπαγκέτα είναι ένα από τα τυπικά σύμβολα της Γαλλίας. Μαζί με το κρασί, το μπερέ και το τυρί, έγινε ένα σύμβολο ακόμα αν και πλέον αυτό το είδος αρτοσκευάσματος έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες. 

Boulangeries: Υπάρχουν περισσότερες από 26 χιλιάδες σε όλη τη Γαλλία. Εδώ βρίσκουμε από μπαγκέτες και κρουασάν, μέχρι τάρτες και δεκάδες άλλους αχνιστούς ή και όχι πειρασμούς.

Τραγανότητα: Η “άψογη” μπαγκέτα πρέπει να είναι τραγανή και καλοψημένη εξωτερικά. Γι΄ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί την επόμενη μέρα.

Πώς την κρατάμε: Η παράδοση θέλει τους Γάλλους να κρατούν τις μπαγκέτες κάτω από την μασχάλη τους και μάλιστα χωρίς να τις έχουν πρώτα συσκευάσει. Η νέα γενιά όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο το αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο αν τύχει και δείτε την συγκεκριμένη εικόνα μην ξαφνιαστείτε.

Κόψιμο σε σχήμα διαμαντιού: Το χαρακτηριστικό κόψιμο της μπαγκέτας, σε λεπτές πλαγιαστές φέτες είναι γνωστό και ως “diamond cut” και αποτελεί τον πιο κλασικό τρόπο για να την απολαύσουμε.

En mie de pain: Αυτή η διάσημη γαλλική παρομοίωση, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον που “μοιάζει με ψίχουλα” προήλθε από τα αντίστοιχα της μπαγκέτας και… προσφωνεί κάποιον που είναι κενός σε προσωπικότητα.

Fendi: Για τους λάτρεις της μόδας μπαγκέτα σημαίνει… Fendi! Ο διάσημος οίκος έχει χαρίσει το όνομα baguette σε ένα από τα δημοφιλέστερα σχέδιά του και μάλιστα προτρέπει να η κάτοχός της να την κρατά κάτω από την μασχάλη της όπως δηλαδή και τις μπαγκέτες του ψωμιού.

Μπαγκέτες για πρωινό: Οι Γάλλοι εντάσσουν τον συγκεκριμένο τύπο ψωμιού πάντα στο πρωινό τους. Την ανοίγουν στην μέση, προσθέτουν βούτυρο και μαρμελάδα, την συνδυάζουν με κρουασάν, με χυμούς, με καφέ, με τσάι κλπ…

Μυρίστε!: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν η μπαγκέτα σας είναι τέλεια; Μυρίστε την! Είναι σχεδόν επιβεβλημένο το να μυρίσει κανείς την μπαγκέτα του πριν την αγοράσει καθώς επίσης και να κόψει ένα κομμάτι με το χέρι του και να το δοκιμάσει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αρώματα καραμέλας που αναδίδει η κόρα και σε αυτά του γάλακτος που βγαίνουν από το εσωτερικό της. Μην μπερδευτείτε όμως… κανένα από τα δύο αυτά συστατικά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί.

Jambon-beurre: Αυτή η κλασική συνταγή είναι κάτι σαν… το burger των Γάλλων. Πρόκειται για μια μπαγκέτα γεμισμένη με ζαμπόν και βούτυρο, ενώ ενδιαφέρον έχει και η θεωρία πως η τιμή του ορίζει περίπου το που κινείται η οικονομία όλης της χώρας. Αυτές τις μέρες, κοστίζει περίπου 2,68 ευρώ.

Khadher: Το κατάστημα του Ridha Khadher που είναι από την Τυνησία έχει αποσπάσει τον τίτλο “της καλύτερης μπαγκέτας στο Παρίσι” από το 2013. Θα το αναζητήσετε ως “Au paradis du gourmand”.

Το σωστό μέγεθος: Μια “σωστή” μπαγκέτα έχει μήκος 55-65 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 250-300 γραμμάρια. Περιέχει 18 γραμμάτια αλάτι και φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι. Αν θυμάστε αυτά τα νούμερα, και κυρίως όταν τα συναντήσετε σε κάποια boulangerie, τότε θα ξέρετε πως η μπαγκέτα σας είναι “αυθεντική”.

Και το σωστό ψήσιμο: Τραγανή απ’ έξω, αφράτη από μέσα. Αυτή η χημική διαδικασία που ονομάζεται “maillard effect” αποτελεί το Α και το Ω για μια “σωστή” μπαγκέτα.

Ο Ναπολέων: Σύμφωνα με την παράδοση ο Ναπολέων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ζήτησε η μπαγκέτα του να είναι μακριά σε μήκος και αυτό για να μπορούν εύκολα οι στρατιώτες του να την μεταφέρουν στις μεγάλες τσέπες του παντελονιού τους.

Παρίσι: Η γαλλική πρωτεύουσα είναι επίσης και η πρωτεύουσα της μπαγκέτας. Καθόλου εντύπωση δεν μας κάνει

Και το Κεμπέκ: Η γαλλική αποικία στον Καναδά αγαπά εξίσου τις “αυθεντικές” μπαγκέτες. Η κατανάλωσή τους και εδώ είναι αρκετά διαδεδομένη, ενώ αντίστοιχα νόστιμες μπαγκέτες φτιαγμένες με παραδοσιακές συνταγές θα βρούμε και στην Αλγερία, το Βιετνάμ, την Τυνησία και την Καμπότζη.

Μια… παπάρα: Όπως λοιπόν κάνουμε και εμείς με το “απλό” ψωμί στην Ελλάδα, αντίστοιχα συμβαίνει και στο Παρίσι. Φυσικά και εκεί δεν είναι ό, τι κομψότερο μπορεί να κάνει κανείς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως και οι Γάλλοι δεν απολαμβάνουν να… καθαρίζουν το πιάτο τους παραδοσιακά.

Tartines: Ουσιαστικά πρόκειται για τις γνωστές μπρουσκέτες τις οποίες οι Γάλλοι αγαπούν να απολαμβάνουν όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρωινό τους με βούτυρο και μαρμελάδα, στο μεσημεριανό τους με λαχανικά, τυριά και αλλαντικά, στο απεριτίφ τους πριν το βραδινό κλπ…

Μπαγκέτες λιγότερο ψημένες: Μια έρευνα έδειξε πως περισσότερες από 230 boulangerie στο Παρίσι ψήνουν πλέον λιγότερο από τον καθιερωμένο χρόνο τις μπαγκέτες τους. Ο λόγος είναι για να διατηρούνται τελικά και την επόμενη ημέρα.

Το όνομα: Οι μπαγκέτες των μαέστρων αλλά και τα ραβδιά των μάγων ήταν αυτά που έδωσαν το όνομά τους στο αγαπημένο γαλλικό ψωμί.

Η ιδανική συνταγή: Την εμπνεύστηκε ο Louis XIV και δεν αποτελείται από τίποτα παραπάνω παρά από νερό, αλεύρι, μαγιά και αλάτι.

newsbomb.gr

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED